​BE fillon çështjen ligjore kundër Britanisë për shkak të Irlandës Veriore

Bashkimi Evropian (BE) nisi sot veprimin ligjor kundër Britanisë së Madhe për ndryshimin e njëanshëm të marrëveshjeve tregtare për Irlandën Veriore që Brukseli thotë se shkel marrëveshjen e divorcit të Brexit të rënë dakord me Londrën vitin e kaluar.

BE ka dërguar një letër njoftimi zyrtar për të filluar një “procedurë shkeljeje”, e cila mund të çojë në gjobitje të vendosura nga gjykata e lartë e BE, megjithëse kjo mund të jetë të paktën një vit pushim, duke lënë kohë për të gjetur një zgjidhje .

Marrëveshja e tërheqjes së Britanisë me BE lë provincën e Irlandës së Veriut të udhëhequr nga britanikët në tregun e vetëm të BE-së për mallra dhe kështu kërkon kontrolle mbi mallrat që mbërrijnë atje nga pjesë të tjera të Britanisë së Madhe.

Disa nga ato kontrolle kanë për qëllim të fillojnë kur skadon një periudhë mospagimi në fund të marsit. Planet tashmë kanë ndërprerë disa furnizime që arrijnë supermarkete në Irlandën e Veriut.

Britania thotë se ka ndërmend të zgjasë “periudhën gri” në mënyrë të njëanshme deri më 1 tetor, një vendim që letra e BE-së kërkon që ajo të ndryshojë.

Britania tha se nuk e ka shkelur marrëveshjen dhe se do t’i përgjigjet veprimit ligjor të BE “në kohën e duhur”.

Shtetet e Bashkuara u bënë thirrje të dy palëve të ruajnë marrëveshjen e së Premtes së Mirë që mbron paqen në Irlandën e Veriut, me Shtëpinë e Bardhë duke i nxitur ata të “vendosin përparësi në zgjidhjet pragmatike”.

Maros Sefcovic, zyrtari i lartë i BE i ngarkuar për marrëdhëniet me Britaninë e Madhe, gjithashtu i ka dërguar një letër të veçantë homologut britanik David Frost, duke kërkuar bisedime me mirëbesim për të zgjidhur çështjen këtë muaj.

Kryeministri Boris Johnson tha sot se zgjatja ishte thjesht një vendim teknik që synonte të ishte i drejtë. Protokolli, tha ai, duhet të garantojë tregtinë midis Britanisë dhe Irlandës Veriore, si dhe përtej kufirit tokësor të Irlandës së Veriore me Irlandën.

“Kjo është gjithçka që ne po përpiqemi të zgjidhim me disa masa të përkohshme dhe teknike, të cilat ne mendojmë se janë shumë të ndjeshme, por padyshim që ne do të presim diskutimet tona me miqtë tanë të BE dhe të shohim se ku do të arrijmë,” tha Johnson.

Kategoritë
BotaLajme