​Borxhi publik i Kroacisë rritet në 86.4 për qind të GDP-së

Në fund të shtatorit 2020, borxhi publik i Kroacisë arriti në 325.2 miliardë kuna (46.58 miliardë euro), që është 11.2 për qind më shumë se në fund të vitit 2019, sipas të dhënave të fundit nga Banka Kombëtare Kroate (CNB).

Rritja e borxhit publik është kryesisht pasojë e rritjes së shpenzimeve publike për shkak të luftës kundër pandemisë COVID-19 dhe analistët e Raiffeisen Bank Austria (RBA) vërejnë se pjesa e saj në GDP ishte 86.4 për qind, raporton portali Seebiz.

Krahasuar me fundin e vitit 2019, borxhi publik kroat në shtator 2020 ishte më i lartë për 32.8 miliardë kuna (4.33 miliardë euro), dhe krahasuar me gushtin ishte më i lartë për 462.8 milionë kuna (61.21 milionë euro), ose me 0.1 për qind.

Sipas parashikimeve të analistëve të RBA, nevojat për financimin e deficitit buxhetor dhe detyrimet financiare të Kroacisë që po maturohen këtë vit arrijnë në rreth 17 për qind të GDP-së.

Me deficitin e buxhetit të pritur prej tre përqind të PBB-së, në tremujorin e parë të këtij viti, do të mblidhen 1.5 miliardë dollarë eurobono dhe më pas në korrik, gjashtë miliardë kuna të bonove të brendshme do të maturohen (rreth 793.4 milion euro).

Përveç detyrimeve të bazuara në hua të brendshme dhe të huaja, me vlerë rreth 11 miliardë HRK (1.45 miliardë euro), gati 23 miliardë HRK në bono thesari (3.0 miliardë euro) do të priten këtë vit.

“Për shkak të detyrimeve të thesarit, shteti ndoshta, si më parë, do të vendoset me rinovimin, ndërsa në tremujorin e parë, me maturimin e eurobondit, ne presim që shteti të hyjë në tregun ndërkombëtar të kapitalit,” thanë analistët e RBA.

Kategoritë
BotaLajme