​Debat në KQZ, përfaqësuesit e Vetëvendosjes akuzojnë Dakën për shkelje të ligjit

Mbledhja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve (KQZ) u zhvillua me debate ndërmjet përfaqësuesve të Lëvizjes Vetëvendosje dhe kryetares së KQZ-së, Valdete Daka, këtë të fundit e akuzuan për shkelje të ligjit dhe pozitës që mban në krye të këtij institucioni. Ndërsa Daka tha se mbledhjet e KQZ-së po zhvillohen me sulme personale ndaj saj duke penguar kështu të zhvillohet puna për çka janë të thirru si komision.

Anëtari i KQZ-së, nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje, Sami Kurteshi ka kërkuar nga kryetarja e KQZ-së, sqarime se nga kush janë dërguar shkresa në Panelin Zgjedhor të Ankesave dhe Parashtesave (PZAP), të cilat siç tha ai nuk janë miratuar paraprakisht në komision, që kanë të bëjnë me çështjen e mos-certifikimit e listave për zgjedhjet e 14 shkurtit.

Kurteshi: Kryesuesja e KQZ-së nuk ka të drejtë t’u drejtohet ne shkresë institucioneve pa vendim të KQZ-së

 

“Nëse ky institucion merr vendime dhe ka marrë vendime edhe kundër disa partive politike, me vota, nuk janë certifikuar listat e disa partive politike, në mesin e tyre Vetëvendosje, edhe ky ka qenë vendimi prej nga e drejta që PZAP-së t’i dërgohen letra me propozime nga kryesuesja se si duhet të veprohet, pa marrë vendim KQZ, ky trup ka vendosur qysh ka vendosë nuk kanë kaluar listat e partive politike edhe kush ka propozuar që të bëhet një selektim propozojmë që lista të miratohet por këta persona mos të miratohen, këtë vendim nuk e ka marrë KQZ, kush i ka shkruar ato letra, nëse ju i kemi shkruar zonja kryesuese kjo nuk është bartje e platformës politike, por kjo është shkelje e ligjit dhe rregullores”, tha Kurteshi.

E sipas përfaqësuesit tjetër nga ky subjekt, Alim Rama, Daka po bënë shkelje nga pozita të cilën e mban.

Rama: Daka ka bërë shkelje flagrante të pozitës që e mbanë

 

“Përveç shkresës që e përmendi kolegu Kurteshi, ju jeni përgjigj vet në shkresat në PZAP, ose dikush prej zyrës, ne e kemi konfirmim që zyra për regjistrim të partive politike nuk i ka bërë ato shkresa. Po ashtu arsyetimet kanë qenë të votuara në KQZ, në KQZ është e qartë që disa lista nuk kanë marrë vota të mjaftueshme për çertifikim, arsyetimet kanë qenë arbitrare dhe nuk janë votuar në KQZ dhe nuk kanë të shkruara nga zyra, kjo është shkelje flagrante e pozitës që e keni, e ajo është shumë shqetësuese, keni penguar zbatimin e planit operacional, keni bërë shkresë në mënyrë autonome”, tha ai.

Krejt këto kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka i ka konsideruar sulme personale ndaj saj, duke kërkuar pastaj që mbledhjet të zhvillohen në përputhje me rendin e ditës.

Daka: Mbledhjet e KQZ-së me atake personale ndaj meje

 

“Asnjë shkresë nuk është votuar asnjëherë në KQZ, dhe shkresat që i nënshkruaj unë, draftet që mi dërgojnë, i kontrolloj, sepse duhet me i nënshkru vet dhe e barti përgjegjësinë vet, dhe hiç mos u mërzit e barti përgjegjësinë për çdo gjë që e kam nënshkruar, kështu që jemi, ok, unë e barti përgjegjësinë edhe penale edhe morale për të gjitha shkresat që i nënshkruaj sepse e shikoj çka nënshkruaj. Mbledhjet tona po shndërrohen në dialogje e monologje të cilat nuk kanë të bëjnë fare me procesin zgjedhor por më shumë me atake personale kryesisht ndaj meje por nejse”, tha ajo.

Përveç këtyre, në KQZ sot u diskutua edhe për letra kërcënuese që u tha se kanë marrë stafi civil.

Anëtarët e Vetëvendosjes kërkuan që të diskutohet rreth kërkesës së drejtorit të Zyrës për Regjistrimin e Partive Politike,

Anëtarët e KQZ-së nuk votuar për të futur në rend dite një diskutim të tillë që ishte kërkesë e përfaqësuesve të Vetëvendosjes çka ngjalli debat pastaj në mes të përfaqësuesve të Vetëvendosjes dhe kryetares së KQZ-së.

Rama: Duhet ta shqyrtojmë rastin, dikush është kërcënuar në KQZ

 

“Me vota për ose kundër kjo punë nuk rregullohet, ai ka shprehur shqetësimet e veta në atë e-mail, kjo nuk kalon ashtu vetëm me vota, ne me vota nuk mundemi me harru që dikush këtu është kërcënuar dhe e ka shkruar një e-mail që është kërcënuar dhe meriton të shqyrtohet”, tha ai.

Ndërsa Valdete Daka foli edhe për një kërcënim tjetër, që sipas saj, për t’u diskutuar këto raste, duhet të hidhen ne votim, për çka nuk gjeti mbështetje nga anëtarët e KQZ-së.

Daka: Mbledhja e KQZ-së mos ngjajë me pazar

 

“E kemi pas edhe një kërcënim dhe letër tjetër e cila na është drejtuar gjithashtu nga stafi civil e cila po ashtu nuk do të trajtohet këtu sepse janë çështje të cilat nuk trajtohen këtu dhe nuk është vendimmarrje e KQZ-së e cila i trajton ato, nëse konsideroni ju që po, atëherë i qes në votim të dyja. Të lutëm, njëherë të përfundoj unë fjalinë, ju kisha lutë të gjithë anëtarëve që t’a përfillin rregulloren e mos me na përngja mbledhjet në pazar”, tha ajo.

Në mbledhjen e KQZ-së, kryeshefi ekzekutiv i sekretariatit, Burim Ahmetaj tha se janë mbi 174 mijë aplikues përmes e-mailit për zgjedhjet e 14 shkurtit, proces i cili pritet që të përfundojë sot.

Por ai shtoi se këto të dhëna janë preliminare dhe numri mund të ndryshojë meqë ka raste kur përmes një e-maili janë dërguare shumë aplikacione.

Gjithashtu sot, është votuar udhëzuesi për tërheqjen e shortit për radhitje në fletëvotim dhe janë aprovuar akreditimet e vëzhguesve të rinj për zgjedhjet e 14 shkurtit.

Kategoritë
LajmeVendi