​Disa shtete “nga kujdesi” ndalojnë përdorimin e AstraZeneca

Danimarka, Norvegjia, Italia dhe Islanda të enjten “nga kujdesi” pezulluan përdorimin e vaksinës AstraZeneca kundër COVID-19 për dyshimin e shkaktimit të mpiksjes së gjakut, pavarësisht deklaratave nga prodhuesit dhe rregullatorët evropianë që pretendojnë se vaksina është e sigurt.

“Informacioni që kemi tregon se numri i incidenteve tromboembolike në njerëzit që kanë marrë vaksinën nuk është më i lartë se në popullatën e përgjithshme,” tha dje Agjencia Evropiane e Barnave (EMA).

Midis tre milionë njerëzve të vaksinuar me AstraZeneca ishin 22 incidente të tilla deri më 9 mars, sipas EMA. Të dhënat i referohen të gjithë Bashkimit Evropian, Islandës dhe Norvegjisë.

Danimarka njoftoi më herët sot se po pezullonte përkohësisht vaksinimin me AstraZeneca pas raporteve të rasteve të mpiksjes së gjakut, njëra prej të cilave u raportua në vend, duke kujtuar se gjashtë vende të tjera evropiane kishin ndaluar përdorimin e vaksinës nga një grup i AstraZeneca.

Të hënën, Austria gjithashtu ndaloi përkohësisht vaksinimin me doza të vaksinës AstraZeneca nga një seri deri në rastin e vdekjes për shkak të çrregullimeve të mpiksjes së gjakut dhe rastin e embolisë pulmonare të hetohet.

EMA hetoi rastin dhe arriti në përfundimin se nuk kishte asnjë lidhje midis asaj vdekjeje dhe vaksinës së kompanisë britanike-suedeze.

Sidoqoftë, vaksinimi me vaksinën e përmendur u pezullua gjithashtu nga Estonia, Lituania, Letonia dhe Luksemburgu. Rreth një milion doza të vaksinave nga seritë e diskutueshme janë shpërndarë në 17 vende.

Sipas informacionit të fundit, seria e vaksinave AstraZeneca u pezullua përkohësisht nga Italia të enjten pasdite. Sipas një burimi pranë autoriteteve shëndetësore, vdekja e dy burrave në Sicili të cilët kohët e fundit u vaksinuan me AstraZenec po hetohet.

Trupi rregullator Italian (Aifa) njoftoi vetëm shkurtimisht se po “pezullonte” me kujdes përdorimin e dozave nga një seri e AstraZeneca, por që asnjë lidhje midis vaksinës dhe “efekteve anësore serioze” nuk ishte konfirmuar deri më tani.

Stephen Evans, një profesor i farmako-epidemiologjisë në Shkollën e Higjienës dhe Sëmundjeve Tropikale në Londër, tha se vendimi i vendeve të lartpërmendura bazohet në një “qasje shumë të kujdesshme” për shkak të rasteve të izoluara në Evropë.

Ai gjithashtu beson se “ekuilibri midis rreziqeve dhe përfitimeve të vaksinës” shkon në favor të AstraZeneca.

Se përfitimet tejkalojnë rreziqet është gjithashtu mendimi i EMA, i cili njoftoi sot se aktualisht nuk ka indikacione se vaksina ka shkaktuar efektet anësore të përmendura dhe se është e mundur të vazhdohet përdorimi i vaksinës. EMA shton gjithashtu se do të hetojë rastet e mpiksjes së gjakut.

AstraZeneca, e cila prodhoi vaksinën në bashkëpunim me Universitetin e Oksfordit, mbrojti sigurinë e produktit të saj.

“Siguria e vaksinës është testuar plotësisht në provat klinike gjatë Fazës III dhe të dhënat (…) konfirmojnë se vaksina përgjithësisht tolerohet mirë”, tha një zëdhënës i grupit për AFP.

Qeveria britanike gjithashtu e përshkroi vaksinën si “të sigurt” dhe “efektive”.

Vende të tjera, të tilla si Suedia, Spanja dhe Holanda, kanë njoftuar se ata do të vazhdojnë të përdorin AstraZeneca.

Danimarka ka pezulluar vaksinimin me AstraZeneca për dy javë, duke prishur orarin e vaksinimit të vendit. Danimarka është ndër vendet kryesore në vaksinimin në Evropë.

Randrup Thomsen, një profesor i virologjisë në Universitetin e Kopenhagës, tha se ishte “e vështirë të besohet se ekziston një problem real, duke pasur parasysh numrin e njerëzve të vaksinuar, por është e rëndësishme të kryhet një studim më i plotë”.

Në Danimarkë, e cila ka një popullsi prej 5.8 milionë, 13.4 për qind e popullsisë deri më tani janë vaksinuar me të paktën një dozë të vaksinës COVID-19. Një e katërta u vaksinua me AstraZeneca.

Kategoritë
BotaLajme