​Ekspertët japonezë analizojnë mostrat nga asteroidet në kërkim të origjinës së jetës në Tokë

Ekspertët japonezë të hapësirës njoftuan sot se do të shqyrtojnë mostrat e sipërfaqes të sjella nga një asteroid i largët, në mënyrë që të përpiqen të zbulojnë burimin e nxehtësisë që ndryshoi atë trup qiellor.

Shkencëtarët nga Agjencia Hapësinore Japoneze po përpiqen të zbulojnë se si uji në asteroid u avullua, me shpresën se do të ketë gjurmë që do të tregonin origjinën e sistemit diellor dhe jetën në Tokë.

Ata thanë se testuan 5.4 gramë material, shumë më tepër se minimumi 0.1 gram mostër për të cilën kishin shpresuar.

Në dhjetor, anija kozmike Hayabusa2 ktheu një mostër nga asteroidi Ryuga, më shumë se 300 milionë kilometra larg Tokës.

Rreth tre gramë kokrra të zeza “Hayabusa2” mori nga sipërfaqja e asteroidit kur e preku atë në prill 2019, ndërsa u deshën rreth dy gramë fragmente më të mëdha nën sipërfaqen në kraterin që bëri gjatë uljes së dytë, tre muaj më vonë.

Shkencëtarët japonezë kanë zbuluar se asteroidi ishte i ekspozuar ndaj temperaturave jashtëzakonisht të larta si në sipërfaqe ashtu edhe në nëntokë, gjë që ndoshta është më shumë pasojë ose e një burimi të brendshëm të nxehtësisë ose e një përplasjeje planetare, sesa nxehtësia e Diellit.

Një ekip shkencëtarësh nga Universiteti Japonez i Aizua zbuluan gjurmë të nxehtësisë që tejkalojnë 300 gradë Celsius si në sipërfaqen e asteroidit ashtu edhe nën sipërfaqe.

Shkencëtarët thonë se temperatura nën sipërfaqen e Tokës nuk do të arrijë një lartësi të tillë vetëm nga nxehtësia e Diellit, gjë që tregon se asteroidi Ryugu, ndërsa ishte pjesë e trupit mëmë miliarda vjet më parë, u prek nga nxehtësia e brendshme ose përplasje planetare, duke çuar në avullim të ujit.

Agjencia Japoneze e Hapësirës po vazhdon testimin paraprak të mostrave të asteroideve dhe studime më të gjera janë planifikuar për vitin e ardhshëm.

Shkencëtarët gjithashtu do të shqyrtojnë gjurmët e mundshme të lëndës organike, duke shpresuar të gjejnë disa përgjigje rreth origjinës së sistemit diellor dhe jetës në Tokë.

Kategoritë
BotaLajme