​Eurozona hyn në një recesion të dyfishtë, por optimizmi po rritet

Ekonomia e eurozonës përfundimisht po hyn në një recesion të dyfishtë pasi masat e mbylljes ende po pengojnë industrinë e shërbimeve, por shpresat për forcimin e fushatës së vaksinimit kanë rritur optimizmin e biznesmenëve në një maksimum trevjeçar, sipas hulumtimit të botuar sot nga kompania analitike IHS Markit.

Indeksi përfundimtar i menaxherëve të blerjeve të përbërë të Markit (PMI) për shkurt, i cili konsiderohet si një tregues i mirë i shëndetit ekonomik, u rrit në 48.8 pikë nga 47.8 pikë në janar, por ende qëndron nën 50 pikë që ndan rritjen nga rënia.

Rritja e vlerës së indeksit është kryesisht për shkak të rritjes pothuajse rekord të prodhimit, pasi fabrikat në 19 vende që përdorin euron kryesisht mbetën të hapura pas masave të rinovuara të kufizimeve që synojnë të shtypin kërcimin e rasteve të reja të koronavirusit.

Nga ana tjetër, objektet e hotelerisë dhe vendet e argëtimit duhej të mbyllnin dyert e tyre, dhe autoritetet rekomanduan që qytetarët të qëndronin në shtëpi.

Indeksi PMI për industrinë dominuese të shërbimeve në eurozonë u përmirësua lehtë në shkurt, në 45.7 pikë nga niveli i janarit prej 45.4 pikë.

Kërkesa ka ardhur në rënie për muajin e shtatë, pavarësisht nga fakti që kompanitë kanë ulur çmimet, por numri i të punësuarve në industritë e shërbimeve është rritur lehtë për herë të parë që nga shkurti i vitit 2020. Indeksi i punësimit në shërbime u rrit në 50.2 pikë nga 49.8.

Ekonomia e eurozonës ra në dy tremujorët e parë 2020 dhe një grup ekonomistësh parashikuan në sondazhin e Reuters të muajit të kaluar se dy rënie tremujore radhazi do të përsëriten – në tremujorin e kaluar të vitit të kaluar dhe të parë të këtij viti.

Ata përmendën procesin e ngadaltë të vaksinimit në BE, shqetësimet në lidhje me variante të reja të koronavirusit që po zgjasin masat e bllokimit, aktivitetin ekonomik të zbutur dhe rritjen e papunësisë si kërcënime serioze.

Sektori i shërbimeve në Gjermani, ekonomia më e madhe e Evropës, vazhdon të vuajë nga shtrirja e masave kufizuese, ndërsa aktiviteti i biznesit francez ka rënë në një minimum prej tre muajsh. Sektorët spanjollë dhe italianë të shërbimeve gjithashtu ri-regjistruan një rënie të aktivitetit.

Pavarësisht nga të gjitha sa më sipër, biznesmenët presin që rreziqet negative të neutralizohen, ndërsa indeksi i përbërë i prodhimit në të ardhmen, i cili mat optimizmin e tyre, u rrit në 67 pikë nga 64.2 pikët e mëparshme

Kategoritë
BotaLajme