​Ligjbërësit katalanas paralajmërojnë ankesë në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë

Ligjbërësit katalanas, të cilëve iu hoq sot imuniteti në Parlamentin Evropian për shkak të aktakuzës së ngritur në Spanjë, paralajmëruan ankesë në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë në Luksemburg, duke thënë “kjo është një ditë e trishtuar për Parlamentin Evropian”.

“Ne kemi humbur imunitetin tonë, por Parlamenti Evropian ka humbur edhe më shumë, dhe rrjedhimisht demokracinë Evropiane,” tha Carles Puigdemont në një konferencë shtypi në Bruksel.

Ai falënderoi të gjithë deputetët që “thanë” jo “për shtypjen e disidentëve politikë”.

Të hënën në mbrëmje, 404 deputetë votuan me votim të fshehtë për heqjen e imunitetit të Carles Puigdemont, Antonio Comin dhe Carli Ponsati, ndërsa 247 ishin kundër dhe 42 abstenuan.

Ish-kryeministri katalanas Carles Puigdemont dhe dy anëtarë të qeverisë së tij, mbajtën një referendum në vitin 2017 për pavarësinë e Katalonjës, një provincë autonome në Spanjën verilindore me 7.5 milion banorë. Si pasojë, ata shpallën krijimin e Republikës së Katalonjës, e cila nuk u njoh dhe nuk erdhi në jetë në realitet. Gjykata Kushtetuese Spanjolle ndaloi referendumin, dhe Zyra e Avokatit të Shtetit spanjoll akuzoi Puigdemont dhe bashkëpunëtorët e tij për mosbindje dhe nxitje të një kryengritjeje.

“Ky është qartë një përndjekje politike kundër nesh”, tha Puigdemont.

Comin, nga ana tjetër, tha se numri i deputetëve që kundërshtuan heqjen e imunitetit flet për mosbesim në gjyqësorin spanjoll.

“BE ka një problem me demokracinë në Spanjë,” tha ai në një konferencë shtypi.

Puigdemont, Comin dhe Ponsati thanë se ata po e vinin veten në dispozicion të gjykatës në Belgjikë dhe se ata do të apelojnë në Gjykatën e BE në Luksemburg kundër vendimit të sotëm.

“Unë jam i sigurt se edhe në mesin e atyre që votuan sot për të hequr imunitetin tonë, nën ndikimin e Spanjës, kishte shumë që dyshuan në korrektësinë e këtij vendimi. Do të ketë mundësi në të ardhmen për të korrigjuar pozicionin e tyre, sepse ne tani do të gjykata në Luksemburg me argumente të forta në lidhje me shkeljen e të drejtave tona”, tha Ponsatí.

Puigdemont, Comin dhe Ponsati u bënë anëtarë të Parlamentit Evropian në vitin 2019. Më parë, Belgjika dhe Skocia refuzuan t’i ekstradojnë ata në Spanjë.

Heqja e imunitetit nuk do të ekstradohet automatikisht, por do të vendoset nga një gjykatë në Belgjikë. Pa imunitet, ata përballen me arrestim nëse largohen nga Belgjika pasi Spanja ka lëshuar një urdhër arresti evropian. Puigdemont u arrestua në Gjermani në vitin 2018, por u la i lirë pas dy ditësh në paraburgim.

Në janar, një gjykatë belge refuzoi të ekstradojë homologun e tyre, Lluis Puig, i cili është gjithashtu në Belgjikë pas shpalljes së pavarësisë së Katalonjës.

“Ai nuk u ekstradua sepse gjykata e bëri të qartë se ai nuk do të kishte një gjykim të drejtë në Spanjë,” tha Puigdemont.

Ministri i Jashtëm spanjoll Arancha González Laya tha, duke komentuar vendimin për heqjen e imunitetit, se “problemet e Katalonjës po zgjidhen në Spanjë dhe jo në Evropë” dhe siç tregon vendimi i sotëm.

Nëntë zyrtarë katalanas të cilët qëndruan në Katalonjë pas referendumit u dënuan në vitin 2019 nga Gjykata e Lartë në Madrid me burgim nga 9 deri në 13 vjet. Që nga 29 janari, me vendim të shërbimit të burgut katalanas, ata ishin në një regjim ndëshkimi gjysmë të hapur, në të cilin u lejuan të shkonin në punë dhe të ktheheshin në burg në mbrëmje. Ata lejohen të qëndrojnë në shtëpi të premten, të shtunën dhe të dielën.

Zyra e Avokatit të Shtetit spanjoll ka bërë thirrje për heqjen e një regjimi të tillë, dhe menjëherë pasi u shpall rezultati i votimit të Parlamentit Evropian, shërbimi i burgut njoftoi se regjimi gjysmë i lirë për shtatë prej tyre ishte hequr ndërsa dy prisnin një vendim .

Vendimi për heqjen e imunitetit ndau qeverinë e koalicionit të majtë spanjoll. Partneri i shumicës, socialistët e kryeministrit Pedro Sanchez, votuan për heqjen e imunitetit, ndërsa pakica e majtë Podemos ishte kundër.

Kategoritë
BotaLajme