​Më shumë binjakë po lindin tani se kurrë më parë

Tani në botë po lindin më shumë binjakë se kurrë më parë dhe arsyet kryesore për këtë janë përdorimi në rritje i fekondimit in vitro (IVF) dhe krijimi pasues i një familjeje.

Demografi Christiaan Monden nga Universiteti i Oksfordit dhe kolegët e tij analizuan të dhëna nga 165 vende nga 1980 deri më 2015. Shkalla globale e lindjeve të binjakëve është rritur me një të tretën që nga vitet 1980, nga 9 për 1.000 lindje në 12 për 1.000.

Rritja më e madhe u regjistrua në binjakë jo identikë; domethënë ato që zhvillohen nga vezoret e ndara. Shkalla e lindjeve të binjakëve identikë ka mbetur përafërsisht e njëjtë gjatë gjithë këtyre viteve.

“Faktori më i madh në rritjen e lindjeve binjake në vendet me të ardhura të larta dhe të mesme është përdorimi në rritje i trajtimeve të pjellorisë,” tha Monden.

Gratë që marrin hormone që stimulojnë prodhimin e vezoreve kanë më shumë të ngjarë të lëshojnë dy vezore në të njëjtën kohë, shkruan New Scientist.

Gjithashtu, në klinikat IVF, dy, tre ose më shumë embrione vendosen shpesh në mitër në të njëjtën kohë, për të rritur shanset që të paktën një të mbijetojë. Kjo mund të çojë në zhvillimin e binjakëve.

Për shkak se foshnjat janë të prira për rreziqe më të larta shëndetësore gjatë shtatzënive të tilla, si lindja e parakohshme ose nënpeshë, shumë agjenci shëndetësore tani rekomandojnë që një embrion i vetëm të vendoset në mitër; që do të nënkuptojë se mund të ketë një rënie të nivelit të lindjeve të binjakëve në të ardhmen.

Përveç IVF, një faktor tjetër është i rëndësishëm për rritjen e lindjes së binjakëve – krijimin e familjes në një moshë më të vonë. Gratë e moshuara më shpesh sesa ato më të reja lëshojnë dy vezore në të njëjtën kohë.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme