​Ministrat e Jashtëm të BE-së diskutojnë më 15 nëntor për dialogun Kosovë-Serbi

Shefat e diplomacive të BE-së do të diskutojnë dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë në një takim më 15 nëntor në Bruksel dhe fokusi do të jetë në zbatimin e asaj që palët janë zotuar më parë në negociata.

“Fokusi duhet të kthehet në zbatimin e obligimeve ende të paplotësuara nga dialogu, duhet të përmirësohet atmosfera përmes lëvizjeve konkrete pozitive dhe të punohet në përparimin drejt një marrëveshjeje gjithëpërfshirëse për normalizim, dhe rrjedhimisht në të ardhmen evropiane të Kosovës dhe Serbisë. “, thuhet në dokumentin e përgatitur për diskutimin ministror, për të cilin Tanjug kishte njohuri.

Dokumenti i punës vlerëson se “atmosfera e përgjithshme rreth dialogut ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës është ende e komplikuar” dhe thekson se “nuk ka pasur përparim në muajt e fundit”.

Thuhet se zgjidhja e mosmarrëveshjeve për targat ka treguar se “dialogu mund të sjellë rezultate”, veçanërisht kur mbështetet nga “mesazhe të qarta nga zyrtarë të lartë të BE-së dhe partnerë ndërkombëtarë, përfshirë Shtetet e Bashkuara”.

Teksti i dokumentit bën thirrje për mbështetje për përpjekjet e bëra nga ndërmjetësit e BE-së Josep Borrell dhe Miroslav Lajçak në dialog, por gjithashtu u bën thirrje vendeve anëtare që të angazhohen në një “nivel të lartë me Beogradin dhe Prishtinën”.

“Të dyja palët duhet të inkurajohen që të angazhohen në mënyrë konstruktive dhe të arrijnë rezultate pozitive, përfshirë marrëveshjet për tregun e përbashkët rajonal, si dhe të përmbahen nga lëvizjet e njëanshme dhe retorika e ndarjeve, veçanërisht kur bëhet fjalë për veriun e Kosovës”, përfundon teksti.

Në takimin e 15 nëntorit në Bruksel, Këshilli i BE-së do të diskutojë situatën e përgjithshme dhe angazhimin e BE-së në Ballkanin Perëndimor dhe diskutimet mbi situatën gjithnjë e më të vështirë në BeH dhe dialogun midis Beogradit dhe Prishtinës u veçuan si njësi të veçanta.

Kategoritë
LajmeVendi