​Për gjermanët, SHBA është një rrezik më i madh për demokracinë sesa Rusia dhe Kina

Pavarësisht simpatisë për presidentin e ri të SHBA-së Joe Biden, qytetarët e Gjermanisë ende i perceptojnë Shtetet e Bashkuara si një kërcënim i madh për demokracinë, më të mëdha se Rusia ose Kina, shkruan Spiegel Online të mërkurën.

Sipas një sondazhi të Indeksit të Perceptimit të Demokracisë të kryer nga Instituti Latana për Aleancën e Demokracive, 36 për qind e gjermanëve të anketuar besojnë se Shtetet e Bashkuara janë tashmë një kërcënim për demokracinë në Gjermani sesa Kina (33 për qind) ose Rusia (29 për qind).

Kur bëhet fjalë për demokracinë globale, gjermanët janë edhe më kritikë: 51 për qind e të anketuarve besojnë se Shtetet e Bashkuara ndikojnë negativisht në proceset demokratike në botë.

Shkencëtarët politikë besojnë se ndryshimi i qëndrimeve ndaj Shteteve të Bashkuara, i cili më parë, posaçërisht për Gjermaninë Perëndimore, simbolizonte demokracinë dhe luftën për liri, ishte “me meritë” nga katër vjetët e qeverisjes së ish-presidentit të SHBA-së Donald Trump.

“Periudha e zgjedhjeve të Donald Trump pa dyshim që ka dëmtuar besimin e partnerëve evropianë në Shtetet e Bashkuara”, tha Jonas Parello-Plesner, drejtori i Aleancës për Demokraci, për Spiegel Online.

Ai përfundon, megjithatë, se “efekti Biden” ishte i dukshëm në studim, i cili ndikoi në rritjen e perceptimit pozitiv të Shteteve të Bashkuara në krahasim me vitin e kaluar.

Si rreziku më i madh për demokracinë në përgjithësi, qytetarët e anketuar gjermanë përmendin pabarazinë ekonomike, fuqinë e tepruar të shqetësimeve të teknologjisë së madhe dhe kufizimin e lirisë së mendimit.

Kategoritë
BotaLajme