​Për herë të parë pa grip në Austri

Për herë të parë në dekada në Austri gjatë sezonit të gripit, nuk janë raportuar raste gripi.

Masat e mbrojtjes kundër virusit korona gjithashtu punojnë kundër gripit dhe infeksioneve të tjera, vuri në dukje ministri i Shëndetësisë, Rudolf Anshober.

Ai kujtoi se vala e gripit zakonisht godet Austrinë më së voni në fillim të shkurtit.

Në dekadat e kaluara, qindra-mijëra qytetarë në Austri u sëmurën nga gripi dhe mijëra vdiqën.

Sezoni më i vështirë i gripit, sipas ministrit, ishte 2016/2017. me 4,400 vdekje të lidhura me gripin.

Një vit më vonë, numri i vdekjeve ra në 2,900, dhe gjatë sezonit 2018/2019. ishin rreth 1,400 prej tyre.

Sezonin e kaluar, u regjistruan 834 vdekje nga gripi. Anshober tregon se qarkullimi i virusit të gripit parandalohet nga masat higjienike, si dhe liria e kufizuar e udhëtimit.

Një faktor shtesë i rëndësishëm, sipas tij, janë shkollat dhe kopshtet e mbyllura, pasi fëmijët janë kryesorët në përhapjen e gripit.

Sidoqoftë, ministri paralajmëron se është shumë herët të thuhet se nuk do të ketë valë të gripave, por ai shprehu besim se, nëse ndodh, do të jetë shumë më i butë se në vitet e mëparshme.

Kategoritë
BotaLajme