​Shkencëtarët zhvillojnë mjetin që zbulon COVID-19 nga rrezet rëntgen me saktësi 83%

Që nga fillimi i pandemisë me koronavirus, shkencëtarët dhe ekspertët e kujdesit shëndetësor janë përballur me një detyrë të paparë. Shumë prej tyre kanë zhvilluar mjete të reja për të ndihmuar në zbulimin e hershëm dhe efikas të virusit.

Në ditët e para të pandemisë, me jo çdo pacient që shfaqte simptoma të ngjashme, mjekët iu drejtuan rrezeve rëntgen të kraharorit dhe CT të gjoksit (tomografi e kompjuterizuar) për të kuptuar ashpërsinë e COVID-19. Por leximi i rrezeve X të gjoksit për të dalluar COVID-19 dhe sëmundjet e tjera të kraharorit merr shumë kohë. Sidoqoftë, një grup studiuesish kanë zhvilluar një mjet të inteligjencës artificiale për ta bërë këtë.

Mjeti i inteligjencës artificiale DeepCOVID-XR, i zhvilluar nga studiuesit nga Universiteti Northwestern në Ilinois të SHBA-së, mund të lexojë imazhe me rreze rëntgen në gjoks për të zbuluar COVID-19 më saktë dhe më shpejt se radiologët torakalë.

Sipas të dhënave të hulumtimit të botuara në revistën Radiology, mjeti u vu në provë dhe mund të zbulonte sëmundjen me saktësi 83 për qind, duke skanuar përmes 2,214 imazheve.

Përparësia tjetër është se duke kontrolluar rrezet rëntgen të gjoksit, mjekët mund të përcaktojnë nëse një pacient duhet të izolohet menjëherë. Kjo do të ndihmonte në ndalimin e përhapjes në ambientet e urgjencës. Deri më tani, gati 238.000 mjekë janë ekspozuar ndaj virusit dhe 841 prej tyre kanë ndërruar jetë.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi