​Shkencëtari nga Hong Kong zhvillon teknologjinë e skanimit të retinës për identifikimin e autizmit

Një shkencëtar i Hong Kongut ka zhvilluar një metodë për të përdorur të mësuarit makinerik dhe inteligjencën artificiale për të skanuar retinën e fëmijëve deri në gjashtë vjeç për të zbuluar autizmin e hershëm ose rrezikun e autizmit dhe shpreson të zhvillojë një produkt tregtar këtë vit.

Skanimi i retinës së syrit mund të ndihmojë për të përmirësuar zbulimin e hershëm dhe rezultatet e trajtimit për fëmijët, tha Benny Zee, një profesor në Universitetin kinez të Hong Kongut.

“Rëndësia e fillimit të ndërhyrjes së hershme është se ka një shans më të madh për sukses,” tha Zee.

Metoda e tij përdor një aparat fotografik me rezolucion të lartë me softuer të ri kompjuterik i cili analizon një kombinim të faktorëve duke përfshirë shtresat e fibrave dhe enët e gjakut në sy.

“Teknologjia mund të përdoret për të identifikuar fëmijët në rrezik të autizmit dhe për t’i futur ata në programet e trajtimit më shpejt”, tha Zee.

Shtatëdhjetë fëmijë u testuan duke përdorur teknologjinë, 46 me autizëm dhe një grup kontrolli prej 24. Teknologjia ishte në gjendje të identifikonte fëmijët me autizëm 95.7 për qind të kohës. Mosha mesatare e testuar ishte 13-vjeç, ndërsa më e reja është gjashtë.

Gjetjet e Zee janë botuar në EClinicalMedicine, një revistë mjekësore e vlerësuar nga kolegët.

Specialistët e autizmit mirëpritën gjetjet e tij, por thanë se mbeti një njollë e madhe, me prindërit shpesh hezitojnë të besojnë se fëmijët e tyre kanë autizëm edhe kur ka shenja të qarta.

“Shumë herë, prindërit fillimisht do të jenë në mohim,” tha Caleb Knight, i cili drejton një qendër private të terapisë së autizmit.

“Nëse do të kishit një provë mjekësore ose një shënues biologjik, kjo mund të lehtësojë prindërit që të mos mohohen për periudha më të gjata dhe për këtë arsye fëmija do të merrte trajtim më shpejt,” tha ai.

Fëmijët me autizëm duhet të presin rreth 80 javë për kontroll te një specialist në sektorin e mjekësisë publike, sipas një deklarate me email nga Qeveria e Hong Kongut.

Zee ka thënë për Reuters se kërkimi i tij synon të jetë një mjet shtesë për një vlerësim profesional nga profesionistë të licencuar të kujdesit shëndetësor.

Kategoritë
BotaLajme