​Studimi i ri: ‘Oumuamua’ ishte pjesë një planeti nga një sistem tjetër diellor

Një objekt gjigant ndëryjor i quajtur ‘Oumuamua fluturoi përmes sistemit tonë diellor në vitin 2017.

Objekti hutoi shkencëtarët: Disa mendojnë se është një kometë, të tjerët kanë sugjeruar një anije kozmike aliene.

Studimi i ri thotë se ‘Oumuamua është një pjesë e një planeti si Plutoni nga një sistem tjetër diellor.

Origjina dhe identiteti i një objekti masiv hapësinor që kujdeset për Tokën në vitin 2017 kanë mbetur një mister që nga ajo kohë.

Objekti, i quajtur ‘Oumuamua – një emër Havai që do të thotë “lajmëtar” – udhëtoi në një trajektore që sugjeronte fuqimisht se vinte nga një sistem tjetër yll. Kjo e bëri atë objektin e parë ndëryjor të zbuluar ndonjëherë.

Por çfarë ishte ajo? Disa studiues, përfshirë astronomin e Universitetit të Harvardit, Avi Loeb, pohuan se objekti ishte një anije kozmike aliene. Të tjerët sugjeruan se ishte një asteroid, ose ndoshta një kometë ndëryjore.

Tani, një studim i botuar në një revistë të Bashkimit Gjeofizik Amerikan ofron një teori tjetër: “Oumuamua ishte copëza nga një planet i vogël në një sistem tjetër diellor”.

“Ne ndoshta kemi zgjidhur misterin e ‘Oumuamua, dhe ne mund ta identifikojmë në mënyrë të arsyeshme si një pjesë të “ekzo-Plutonit “, një planet i ngjashëm me Plutonin në një sistem tjetër diellor”, tha Steven Desch, një astrofizikan pranë Universitetit shtetëror në Arizona dhe bashkautor i studimit të ri.

Desch dhe bashkautorët e tij mendojnë se gjysmë miliard vjet më parë, një objekt hapësinor goditi planetin mëmë të Oumuamua-s. Kjo e dërgoi ‘Oumuamua’ drejt sistemit tonë diellor.

Për shkak se përbërja e ‘Oumuamua’ është e panjohur, studiuesit llogaritën se cilat lloje akulli do të sublimonin (ndryshimi nga i ngurtë në gaz) me një shpejtësi që mund të llogariste efektin e raketës ‘Oumuamua’. Ata arritën në përfundimin se objekti ka të ngjarë të jetë bërë nga akulli i azotit, si sipërfaqja e Plutonit dhe hënës së Neptunit Triton.

Ndërsa iu afrua sistemit tonë diellor – dhe për këtë arsye diellit – ‘Oumuamua’ filloi të hiqte shtresat e azotit të ngrirë. Objekti hyri në sistemin tonë diellor në vitin 1995, megjithëse nuk e kuptonim në atë kohë, më pas humbi 95 për qind të masës dhe u shkri në një copë, sipas autorëve të studimit.

Në kohën kur astronomët u njoftuan për ekzistencën e ‘Oumuamua në 2017, ajo tashmë ishte larguar nga Toka me 196.000 mile në orë. Kështu që ata kishin vetëm disa javë për të studiuar objektin e çuditshëm, me madhësi të rrokaqiellit.

Disa teleskopë në tokë dhe një në hapësirë morën vëzhgime të kufizuara ndërsa objekti fluturonte, por astronomët nuk ishin në gjendje ta shqyrtonin atë plotësisht. ‘Oumuamua’ tani është shumë larg dhe shumë i zbehtë për të vëzhguar më tej me teknologjitë ekzistuese.

Natyra e kufizuar e informacionit të mbledhur u la hapësirë shkencëtarëve të ofrojnë hamendje për atë që mund të jetë objekti dhe nga erdhi. ‘Oumuamua’ u klasifikua fillimisht si një kometë, por nuk dukej se ishte bërë nga akulli, dhe nuk lëshonte gazra siç do të bënte një kometë.

Rrotullimi, shpejtësia dhe trajektorja e Oumuamua nuk mund të shpjegohen vetëm nga graviteti, i cili sugjeroi se nuk ishte as një asteroid. Dhe forma dhe profili i objektit – është i gjatë rreth një e katërta e miljes, por e gjerë vetëm 114 metra – nuk përputhet me atë të asnjë komete apo asteroidi të vëzhguar më parë.

Sipas autorëve të studimit të ri, megjithatë, përbërja e azotit e ngrirë e ‘Oumuamua’ mund të shpjegojë atë formë.

“Ndërsa pjesët e jashtme të akullit të azotit avulloheshin, forma e trupit do të bëhej në mënyrë progresive më e rrafshuar, ashtu si një sapun bën kur shtresat e jashtme fshihen përmes përdorimit”, tha Alan Jackson, një tjetër bashkautor i studimit.

Ndryshe nga shumica e shkëmbinjve hapësinorë, ‘Oumuamua dukej se po shpejtonte, në vend që të ngadalësohej, në vëzhgimet e teleskopit.

Kjo është pjesërisht pse Loeb mendon se ‘Oumuamua’ ishte një anije kozmike aliene. Në një libër që ai botoi në janar, Loeb përshkruan ‘Oumuamua’ si një pjesë të zhdukur të teknologjisë së huaj.

Për më tepër, një studim i vitit 2019 nga një grup ndërkombëtar i astronomëve analizoi të gjitha të dhënat e ‘Oumuamua’ në dispozicion dhe arriti në përfundimin se teoria e Loeb nuk ishte e mundur.

“Ne nuk gjejmë asnjë provë bindëse për të favorizuar një shpjegim për alien”, shkruajnë astronomët.

Matthew Knight, një astronom i Universitetit të Maryland, i cili bashkë-shkroi studimin, e shprehu atë në këtë mënyrë: “Kjo gjë është e çuditshme dhe pa dyshim e vështirë për t’u shpjeguar, por kjo nuk përjashton fenomene të tjera natyrore që mund ta shpjegojnë atë”.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme