​Zyrtari amerikan: Të dhënat e SHBA-së për AstraZeneca janë nën shqyrtim nga këshilltarët e pavarur

Rezultatet e shumëpritura nga prova e vaksinave COVID-19 prej 30.000 personash të AstraZeneca aktualisht po shqyrtohen nga vëzhguesit e pavarur për të përcaktuar nëse vaksina është e sigurt dhe efektive, tha një zyrtar i lartë amerikan të hënën.

Nëse të dhënat janë pozitive dhe gjithçka shkon mirë, Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA mund të përfundojë rishikimet e saj dhe të lëshojë një autorizim të përdorimit emergjent në rreth një muaj, duke shtuar një vaksinë më shumë arsenali amerikan, tha Francis Collins, drejtor i Institutit Kombëtar të Shëndetit.

Vaksina AstraZeneca, e zhvilluar me Universitetin e Oksfordit, është autorizuar për përdorim në Bashkimin Evropian dhe në shumë vende, por jo ende nga rregullatorët e SHBA-së.

Disa vende të BE-së kanë ndaluar administrimin e vaksinës AstraZeneca pas raporteve nga Danimarka dhe Norvegjia për efekte anësore të mundshme serioze, duke përfshirë gjakderdhjen dhe mpiksjen e gjakut.

I pyetur për ato çështje, Collins tha se ai nuk i ka parë personalisht të dhënat, por është “siguruar mjaft” nga deklaratat e rregullatorëve evropianë se problemet mund të ndodhin rastësisht dhe nuk kanë të bëjnë me vaksinën.

Një komitet këshillues ekspert i Organizatës Botërore të Shëndetësisë po shqyrton aktualisht çështjen.

Kategoritë
BotaLajme