12 vite nga ngjarja “One Minute”

Presidenti Erdoğan ndoqi panelin “Gaza: Paqja në Lindjen e Mesme” në Samitin e Davosit në 29 Janar 2009, kur ishte Kryeministër, me pjesëmarrjen e Sekretarit të Përgjithshëm të Kombeve të Bashkuara Ban Ki Moon dhe Presidentit të Izraelit Simon Peres, dhe çfarë ndodhi në atë panel u bë bujë në histori.

Në panel, vërejtjet e ashpra të Presidentit Izraelit Peres mbi Flist tërhoqën reagimin e Erdoganit ku kërkoi fjalim.

Kolumnisti i Washington Post David Ignatius, i cili ishte moderatori i panelit, nuk donte t’i jepte fjalim Erdoganit.

Por pas kësaj, Erdogan përdori dy fjalë të paharrueshme: Një Minutë! (One Minute)

Ajo që ndodhi më pas ishte si një mësim.

“Z. Peres, ju jeni më i vjetër se unë. Zëri juaj është shumë i lartë. Unë e di që është një psikologji faji që zëri juaj tingëllon kaq me zë të lartë. Zëri im nuk do të tingëllojë aq me zë të lartë, kështu që le ta dijë.
Sa për vrasjen, ti e di vrasjen shumë mirë! Unë e di shumë mirë se si i qëllon fëmijët në plazhe. Dy njerëz që kanë qenë kryeministra në vendin tuaj kanë vërejtje të rëndësishme për mua. Ju keni kryeministra që thonë ‘Unë e konsideroj veten një tjetër të lumtur kur hyj në Palestinë me tanke’. Ju keni pasur kryeministra që thanë ‘Unë e konsideroj veten të lumtur kur ngjitem në tanke dhe hyj në Palestinë’ dhe po më jepni numra. Unë do të të jap një emër, ndoshta ka disa nga ju që pyesin. Unë gjithashtu dënoj ata që i duartrokasin ata persekutime. Sepse për të duartrokitur ata që vranë këta fëmijë, ata që vranë këta njerëz, unë mendoj se është një krim i veçantë kundër njerëzimit. Shih, ne nuk mund të hedhim mënjanë një fakt këtu. Kam shumë shënime këtu; por nuk kam mundësi të përgjigjem të gjitha këtyre shënimeve. Por unë do t’ju them vetëm dy fjalë nga këtu “. tha Erdogan

Ky fjalim i Erdoganit u bë histori e madhe ku pas fjalimit ai e lëshoi panelin dhe nuk morri pjesë më në panelin e Davosit

Nga kjo ditë kaluan 12 vite por ende janë të paharrueshme

Kategoritë
BotaLajme