21 qershori është dita me gjatë e vitit – Pse sezoni i verës fillon pikërisht sot?!

Gati për të shijuar ditën më të gjatë të vitit? 21 Qershori është solstici i verës, dita kur Dielli arrin pikën më veriore (domethënë, më të lartë se horizonti) në drejtimin e tij vjetor në qiellin tonë, duke na dhënë numrin maksimal të orëve të dritës të mundshme në harkun e një dite. Data e sotme shënon gjithashtu një takim tjetër: fillimin zyrtar të verës. Nga 22 qershori, në fakt, maja e Diellit përsëri do të fillojë të lëvizë gjithnjë e më në jug, dhe ditët, të cilat deri më tani ishin zgjatur në mënyrë progresive, në vend të kësaj do të fillojnë të shkurtohen në mënyrë të pashmangshme, duke shënuar kohën e vitit që shkencëtarët përcaktojnë verën astronomike dhe i cili do të përfundojë rreth 21 dhjetorit me solsticin e dimrit.

Solsticet dhe ekuinoksat ndodhin për shkak të trajektores me të cilën planeti ynë orbiton rreth Diellit. Boshti i rrotullimit të Tokës dhe rrafshi i orbitës nuk janë në të vërtetë pingul, por përkundrazi takohen në një kënd prej rreth 23.5 gradë, një asimetri që nga Toka gjeneron lëvizjen e dukshme të Diellit në qiell gjatë rrjedhës së vitit. Në hemisferën tonë, gjatë gjithë dimrit Dielli lind pak më shumë se një ditë më parë në lidhje me horizontin, duke arritur lartësinë e tij maksimale – të paktën këtë vit – më 21 qershor në 3:32 UTC (për Italinë në 5:32 ), për të filluar më pas zbritjen e saj të patjetërsueshme, e cila do të përfundojë në 21 Dhjetor, kur cikli fillon përsëri.

Në hemisferën jugore, sidoqoftë, situata është përmbysur: 20/21 qershor është dita më e shkurtër e vitit, ndërsa 21/22 dhjetor është më e gjata. Prandaj, solsticet janë të gjitha çështje perspektive. Nëse gjatë solsticit të verës do të ishit për shembull pranë Tropikut të Gaforres, Dielli do të lindte derisa të jetë saktësisht pingul mbi kokën tuaj kur të arrijë pikën më të lartë në qiell (e ashtuquajtura mesditë astronomike). Nëse do të ishit në Rrethin Arktik, Dielli nuk do të perëndonte kurrë për tërë ditën, ndërsa në Rrethin Antarktik do të ishte errësirë ​​për 24 orë.

Për mijëvjeçarë, solstici i verës u konsiderua si një ditë e veçantë nga shumë civilizime të së kaluarës. Për shembull, besohet se midis arsyeve që çuan në ndërtimin e rrethit prej guri në Stonehenge ishte pikërisht ajo e kryerjes së homazheve dhe studimi i solsticeve dhe ekuinokseve, dhe se renditja e gurëve mendohet se përputhet me diellin e parë në ditën e solsticit të verës. Do të kishte qenë pikërisht rëndësia që kishte data. Midis 20 dhe 21 qershor bie solstici i verës, dita më e gjatë e vitit dhe fillimi i verës astronomike.

Solstici, si një festë mes vere (festohet në ditët që variojnë nga 21 në 25) është edhe sot një festë e rëndësishme në shumë vende europiane, të tilla si Suedia (ku mendohej në të kaluarën që zyrtarisht ta shndërronte atë në festën kombëtare) , Rumania, Polonia, Ukraina, Mbretëria e Bashkuar, Spanja, Portugalia dhe Greqia. (Wired)/Scan

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme