4% e fëmijëve amerikanë kanë rezultuar me COVID-19

Mjekët paralajmërojnë se më shumë se tre milion fëmijë – katër përqind e fëmijëve amerikanë – kanë rezultuar pozitivë për COVID-19 që nga fillimi i pandemisë – dhe rastet kritike të gjendjes inflamatore të lidhur me virusin tek të rinjtë mund të jenë në rritje transmeton Gazeta e Re.

Të paktën 3.03 milion fëmijë në ShBA dolën me rezultat pozitiv për koronavirus që kur u përhap pandemia në qarkun e tij vitin e kaluar.

Në javën e kaluar gati 100,000 fëmijë u diagnostikuan rishtas me COVID-19, që u zbulua nga Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP).

Në mënyrë inkurajuese, COVID-19 është ende rrallë vdekjeprurëse për fëmijët, me një normë vdekshmërie prej vetëm 0,01 përqind.

Por në mënyrë anekdotale, mjekët po paralajmërojnë mbi një mikro trend: ata po shohin raste më kritike të gjendjes inflamatore të lidhur me sëmundjen COVID te fëmijët që mund të kthehen në vdekjeprurëse.

Sipas raportit, shkalla e përgjithshme e rasteve pediatrike të koronavirusit është 4,034 infeksione për 100,000 fëmijë në popullatë. Kjo është një rritje prej 255 përqind nga tetori, kur kishte 1,134 infeksione për 100,000 fëmijë në popullsi.

Aktualisht, ka nëntë shtete që raportojnë 16 përqind ose më shumë të rasteve që janë shfaqur midis fëmijëve: Alaska, Minesota, New Mexico, Dakota e Veriut, Karolina e Jugut, Tenesi, Vermont, Uashington dhe Wyoming.

Raporti thotë se ka pasur 240 viktima të konfirmuara të fëmijëve nga virusi në vetëm tetë shtete dhe Distrikti i Kolumbisë që nuk ka raportuar asnjë vdekje pediatrike.

‘Në këtë kohë, duket se sëmundja e rëndë për shkak të COVID-19 është e rrallë në mesin e fëmijëve,’ lexon raporti.

“Sidoqoftë, ka një nevojë urgjente për të mbledhur më shumë të dhëna për ndikimet afatgjata të pandemisë tek fëmijët, përfshirë mënyrat se si virusi mund të dëmtojë shëndetin fizik afatgjatë të fëmijëve të infektuar, si dhe efektet e tij emocionale dhe të shëndetit mendor.”

Raportet vijnë në këmbë të mjekëve në të gjithë ShBA – që të raportojnë një rritje të numrit të të rinjve me Sindromën Inflamatore Multisistem në Fëmijët.

Sindroma  Inflamatore Multisistem në Fëmijët është një gjendje, në të cilën pjesë të ndryshme të trupit mund të inflamohen, duke përfshirë zemrën, mushkëritë, veshkat, trurin, lëkurën, sytë ose organet gastrointestinale.

Sidoqoftë, sipas The New York Times, fëmijët me ‘Sindromën  Inflamatore Multisistem’ janë më të sëmurë se sa ishin gjatë valës së parë të rastit.

“Ne me të vërtetë nuk e dimë se çfarë do të ndodhë në planin afatgjatë”, tha për ‘The Times’ Dr. Jean Ballweg, drejtoreshë mjekësore e transplantimit të zemrës pediatrike në Spitalin dhe Qendrën Mjekësore të Fëmijëve në Omaha.

Ballweg i tha ‘The Times’ se, në fillim të pandemisë, shumica e rasteve me ‘Sindromën Inflamatore Multisistem’  ishin midis fëmijëve latinë ose të racës së zezë.

Sidoqoftë, tani, spitali i saj ‘po sheh një spektër shumë më të gjerë dhe përfshin çdo etni.’ /Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme