A do të jetë vaksina e Novavax, e pesta kundër Covid-19 e miratuar për përdorim në BE?

Rregullatori i barnave i Bashkimit Evropian do të vendosë të hënën nëse do të autorizojë përdorimin e vaksinës Novavax kundër COVID-19, e cila pretendon se prodhuesi i saj mund të ndihmojë të fitojë mbi skeptikët e vaksinës.

Sipas mediave të huaja, nëse miratohet nga Komiteti për Produkte Medicinale për Përdorim Njerëzor nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA), Novavax do të jetë vaksina e pestë e autorizuar në të gjithë bllokun së bashku me Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford, Moderna dhe Johnson&Johnson.

Novavax përdor një teknologji më konvencionale sesa ato të përdorura për vaksinat e tjera tashmë në përdorim – është e ngjashme me teknologjinë e përdorur në vaksinat e hepatitit B – dhe nuk ka nevojë të ruhet në temperatura ultra të ulëta.

Drejtori ekzekutiv i Novavax, Stanley C. Erck, ka argumentuar se vaksina e kompanisë së tij “mund të ndihmojë në kapërcimin e barrierave kryesore ndaj vaksinimit global, duke përfshirë sfidat e shpërndarjes globale dhe hezitimin e vaksinave”.

Rezultatet nga provat klinike të publikuara në qershor treguan 90.4% efikasitet kundër sëmundjes dhe 100% efikasitet kundër rasteve të rënda deri në mesatare.

Kompania tha gjithashtu se po “vlerësonte vaksinën e saj kundër variantit Omicron” dhe po punonte për një version specifik për të.

Komisioni Evropian ka nënshkruar tashmë një kontratë me Novavax për blerjen paraprake të 200 milionë dozave të vaksinës së tij pasi të jetë miratuar nga EMA.

Indonezia dhe Filipinet kanë miratuar tashmë vaksinën e Novavax, ndërsa Japonia ka rënë dakord të blejë 150 milionë doza.

Novavax thotë se ka paraqitur kërkesën për miratim edhe në Britani, Indi, Australi, Zelandë të Re, Kanada dhe në Organizatën Botërore të Shëndetësisë.

Kategoritë
BotaLajme