A ka ushtria franceze një problem neo-nazist?

Hetimi gjen një trend shqetësues me ushtarët francezë që tregojnë hapur simpati me idetë dhe simbolet neo-naziste transmeton Gazeta e Re.

Një media franceze ka zbuluar dhjetëra ushtarë francezë që shërbejnë në ushtri duke shfaqur hapur simpatitë e neo-nazistëve.

Në një hetim të kryer për disa muaj, Mediapart, një botim francez në internet, gjeti të paktën 50 ushtarë në ushtrinë franceze që shfaqnin nostalgji për Perandorin e tretë gjerman.

Ushtarët me lehtësi “shfaqën bindjet e tyre brenda shtëpive të tyre, kazermave ose gjatë misioneve të kryera nga ushtria franceze”, zbuloi hetimi. Në shumë raste, ushtarët filmuan njëri-tjetrin duke u tërhequr në veprime të ngjarjeve të kaluara neo-naziste.

Në një vendosje jashtë shtetit në Guajana Franceze, një ushtar francez shihet duke udhëzuar katër djem të rinj zazakë të shtrijnë krahët dhe të bërtasin “Sieg Heil”, një parullë naziste.

Një ushtar tjetër në Afrikë gjatë Operacionit Barkhane në rajonin e Sahelit udhëzon një djalë të bëjë shtytje në rërë ndërsa e fyen atë: “I ndyrë, çfarë mendove, se ushqimi francez shpërndahet falas?”

I pyetur në lidhje me hetimin, Ministria Franceze e Forcave të Armatosura tha se “shqetësimet e ngritura nga hetimi i Mediapart janë shumë serioze”, megjithatë, kritikët kanë paralajmëruar që ushtria shpesh kualifikon gjetjet e tilla si “raste të izoluara”.

Ushtarët postuan shumë nga fotot e gjetura në hetim në profilet e tyre të mediave sociale dhe të disponueshme për shikim nga publiku.

Hetimi i Mediapart zbulon se të paktën 14 regjimente të Ushtrisë Franceze, përfshirë Legjionin e Huaj dhe regjimente dhe batalione të ndryshme, strehojnë elementë neo-nazistë brenda tyre.

Gazetarët që qëndrojnë pas hetimit paralajmërojnë se numri i simpatizantëve neo-nazistë në ushtrinë franceze mund të jetë vetëm sa maja e ajsbergut.

Krahasuar me 210,000 ushtarë në ushtrinë franceze, “hetimi ynë, i kryer kryesisht në burime të hapura (që do të thotë duke konsultuar botime në rrjetet sociale të arritshme për të gjithë) me mjetet që janë ato të një gazete dhe jo të shtetit, nuk mund të jetë shteruese”, thanë gazetarët.

Zbulimet e fundit ndjekin një hetim të ngjashëm të kryer vitin e kaluar që gjeti akoma më shumë ushtarë që shfaqnin pikëpamje anti-imigrantë dhe simpati neo-nazist.

Ushtarët shfaqën tatuazhe hapur, duke deklaruar: “Nderi im quhet besnikëri”, fjalë që zakonisht lidhen me SS gjermane, një organizatë paraushtarake nën Adolf Hitler dhe Partinë Naziste.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, nazistët dhe bashkëpunëtorët e tyre planifikuan mizorisht vrasjen e afërsisht njëmbëdhjetë milion njerëzve, përfshirë gjashtë milion hebrenj të cilët ata i konsideronin të një “race inferiore” në krahasim me epërsinë e “racës ariane gjermane”. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme