A mund ta shpëtojë një sondazh i rremë Bashar al Assad-in?

Zgjedhjet u arritën të zgjasnin artificialisht jetën e regjimit të Asadit, edhe pse kontrolli i tij i pushtetit është në pikën e tij më të dobët.

Më 20 maj, sondazhet e votimit u hapën në një numër vendesh gjoja për të lejuar Sirianët të merrnin pjesë në zgjedhjet presidenciale. Në Siri, votimi është planifikuar të zhvillohet brenda zonave të kontrolluara nominalisht nga regjimi Sirian i Bashar al Assad më 26 maj. Rezultatet e këtyre zgjedhjeve mashtruese, të cilat janë në kundërshtim me Rezolutën 2254 të Këshillit të Sigurimit të KB, janë një përfundim i paramenduar që me siguri do të përfundojë në fitorja për Asadin. Sidoqoftë, pas 50 viteve të qeverisjes autoritare degjenerative, dhjetë prej të cilave janë zhytur në konflikt, ia vlen të eksplorohet nëse regjimi është i aftë të mbijetojë në një periudhë afatgjatë.

Një përrallë me dy anekdota

Më 21 janar 1994, Mohammad Makhlouf dhe Ali Duba hynë në zyrën e Hafez al Assad, asokohe president i Sirisë. Duba, kreu i Drejtorisë së Inteligjencës Ushtarake të regjimit dhe dora e djathtë e Hafez dhe Makhlouf, kunati i tij, besohej të ishin individët e vetëm në shtet që ishin të lejuar të trokisnin në derën e tij pa marrë pëlqimin paraprak. Duke ndjerë urgjencën e vizitës së tyre, Hafez thuhet se me padurim ka parë fytyrat e tyre ngjitur dhe ka bërë një pyetje: A ka pasur një grusht shteti?

Të dy burrat kishin mbërritur për ta informuar atë për vdekjen në një aksident automobilistik të djalit të tij të parë dhe të preferuar, Bassel, të cilin ai ishte duke u kujdesur për trashëgiminë presidenciale.

Procesionet e varrimit për Bassel u mbajtën fillimisht në kryeqytetin, Damask, pastaj në fshatin stërgjyshor të klanit Asad, Al Qardaha, ku regjimi priti delegacione nga e gjithë Lindja e Mesme. Gjatë një vizite të tillë, përfaqësuesit diplomatikë nga Libani hoqën këpucët para se të hynin në xhaminë ku po bëheshin lutjet, siç është zakon në traditën islamike. Me të dalë, ata zbuluan se këpucët e tyre, përveç disa prej makinave të tyre, ishin vjedhur nga anëtarët e shabiha (bandave të armatosura të kontrabandës) të lidhur me familjen e gjerë të presidentit, duke e turpëruar Hafezin pa mbarim.

Përtej vlerës së tyre si anekdota argëtuese, megjithatë, këto dy histori shtrojnë pyetjen nëse regjimi i Asadit po jeton apo jo në kohën e huazuar. A mundet që një regjim i mbartur nga nivele të tilla dëmtuese të paranojës dhe korrupsionit të mbajë jetëgjatësinë e vet? A mund të shpëtohet nga vetvetja?

Një themel jofunksional

Më 1970, Hafez orkestroi një grusht shteti së bashku me një numër oficerësh. Ri-markuar Lëvizja ‘Korrigjuese’ nga Hafez dhe ithtarët e tij, kryengritja pa sekretarin e ri të mbrojtjes duke rrëmbyer Partinë Ba’ath dhe të kapte shtetin, duke e deklaruar veten sekretar të përgjithshëm të të parit dhe leader udhëheqësin e përjetshëm’ të këtij të fundit.

I konsumuar nga paranoja autoritare, Hafez menjëherë u përpoq të konsolidonte pushtetin. Ai filloi duke shënjestruar dy shtyllat kryesore mbi të cilat ishte bërë e mundur ngjitja e tij – aparati i Partisë Ba’ath përmes të cilit ai pretendoi legjitimitetin dhe komunitetin Alawit nga i cili ai përshëndeti – duke neutralizuar sistematikisht të dy figurat që i rezistuan mbretërimit të tij. Lëvizjet e organizuara të opozitës u shuan, të parët midis tyre ishin ato me platforma laike që gëzonin anëtarësim të lartë alavit.

Për ta shtuar këtë, Hafez prodhoi në mënyrë strategjike blerjen e regjimit të tij duke siguruar besnikërinë e segmenteve të shoqërisë që ishin tjetërsuar nga politikat radikale socialiste të paraardhësit të tij, Salah Jadid. Një shkallë e privatizimit e qetësoi borgjezinë sunite, ndërsa mundësimi i vjedhjes së arkave publike, i cili gjeneroi premtimin e niveleve surrealë të pasurisë, mbajti besnikërinë e rrethimit ndër-konfesional të oficerëve që e ndihmuan atë të ngjitej në pushtet, si dhe klani i tij i zgjeruar.

Për më tepër, Partia Ba’ath zgjeroi anëtarësimin, me të gjitha përfitimet e saj, për këdo që dëshiron të demonstrojë besnikëri absolute. Kjo krijoi një peizazh institucional, në mungesë të doktrinës dhe meritës së mirëfilltë – dhe i zhytur në oportunizmin politik. Sigurimi i privilegjeve materiale fshiu të gjitha konsideratat e tjera. Korrupsioni u bë endemik, pasi pozicionet në zyrë u kërkuan për qasje në rrjetet klienteliste. Ekonomia ishte aq e keqmenaxhuar sa inflacioni ndryshonte ndjeshëm nga viti gjatë gjithë mbretërimit të Hafez, madje arriti kulmin në 60 përqind më 1987.

Për të kufizuar kontestimin nga makineritë shtrënguese të shtetit, aparati ushtarak dhe i sigurisë ishin të mbrojtur nga shteti dhe në mënyrë sistematike nga grushti i shtetit. Besnikëria ndaj sundimtarit zhvendosi profesionalizmin në forcat e armatosura, ndërsa ndërtimi i zinxhirëve të shumtë komandues – përfshirë zhvillimin e njësive elitare guard roje pretoriane ’që operuan kryesisht si ushtri paralele për t’u përdorur kundër forcave të rregullta – nxiti një ushtri thellësisht jofunksionale. Abuzimi i pushtetit u normalizua dhe personeli, nga rojet e kufirit dhe agjentët doganorë te komandantët prestigjiozë, ndoqi mundësitë e vetë-pasurimit kudo që ishte e mundur. Kontrabanda – nga artefakte te nafta, droga, armë dhe mallra – dhe ryshfet krijuan marrëdhënie fitimprurëse midis oficerëve, shabihave dhe klasës së biznesit.

Për më tepër, u krijua një infrastrukturë e inteligjencës e shënuar me disa agjenci rivale të sigurisë, të njohura kolektivisht si mukhabarat, me detyrë monitorimin e popullsisë, forcave të armatosura dhe njëra-tjetrën. Komunikimi autonom ndërmjet agjencive ishte kryesisht i ndaluar, me secilën organizatë që raportonte drejtpërdrejt te Hafez. Me ushtrinë e tij të informatorëve, mukhabarat u bë sinonim i terrorit shtetëror – dhe mbajti ushtarë, agjentë dhe oficerë vazhdimisht mosbesues ndaj njëri-tjetrit.

Ky mosbesim u shtua nga një sistem kontrolli dhe ekuilibri sektar. Qendrat e pushtetit të forcave shtrënguese, të tilla si trupat e oficerëve, komandantët e njësive elitare dhe inteligjenca, ishin kryesisht të grumbulluara me alavitë (afërsisht 12 përqind e popullsisë), nivelet më të larta të të cilave zakonisht ishin të rezervuara për anëtarët e klanet Asad-Makhlouf-Shalish që përbënin thelbin e regjimit. Në të kundërt, sunitët arabë të Sirisë, megjithëse përbëjnë demografinë më të madhe etno-fetare të vendit me mbi 60 përqind (dhe kështu shumica e rekrutëve ushtarakë), ishin të nënpërfaqësuar si midis ushtarëve të karrierës ashtu edhe klasës së oficerëve, veçanërisht grupet më të larta.

Përveç hierarkisë sektare brenda kompleksit ushtarak-inteligjencës, klasa politike dhe diplomatike e regjimit ishte e stafuar kryesisht me Sunni.

Shfrytëzimi institucional i copëtimeve komunale ishte një komponent kyç i arkitekturës së sigurisë politike të ngarkuar me paranojë të Hafez, e krijuar me mendimin se këto ndarje, kur ishin të ekuilibruara, do të neutralizonin aftësinë e sfiduesve të mundshëm për të formuar një bllok të bashkuar të aftë për ta rrëzuar nga froni. Kjo formulë shërbeu për të mbajtur sektorin e sigurisë të mbizotëruar nga Alevitët dhe politikanët Suni përherë të shqetësuar për motivet e njëri-tjetrit, duke pasur parasysh se ku secili ndodhej brenda strukturës së shtetit.

Për shembull, kur Hafez u tërhoq përkohësisht nga qeverisja në 1983 për shkak të sëmundjes, ai caktoi një komitet me gjashtë anëtarë, të cilët të gjithë ishin sunitë, për të drejtuar vendin. Manovra u ekzekutua qëllimisht me dijeninë se, në mungesë të besnikërisë së trupave oficerë alavitë, këta njerëz nuk mund të mendonin për të sfiduar Hafez. Megjithëse vëllai i tij, Rif’at, u përpoq të përdorte Kompanitë e Mbrojtjes – njësia pretoriane me shumicë alawite që ai komandonte – për të marrë pushtetin, forca të tjera pretoriane u mobilizuan me shpejtësi për të ndaluar përparimin e tij, më e rëndësishmja prej të cilave ishin Forcat Speciale.

Megjithatë, më 1994, kur komandanti i saj Gjeneral Major Ali Haydar kundërshtoi vendimin e Hafez për të kujtuar Bashar al Assad për trashëgiminë presidenciale pas vdekjes së Bassel, ai u lirua menjëherë nga pozicioni i tij dhe u arrestua pak më vonë. Megjithëse forcat e tij besnike ishin ndër më të specializuarat në stërvitjen e tyre sulmuese në ajër, ato megjithatë u ndanë dhe iu nënshtruan një riorganizimi të konsiderueshëm.

Nën Hafez, një shtet policor i keqmenaxhuar ekonomikisht u formua, i drejtuar nga një klikë e miqve të tij dhe zëvendësuesve të tyre që e shikonin shtetin si një rrugë për vetë-pasurimin. Shtrëngimi, bashkë-opsioni dhe ndarja ishin mjete të përdorura për të ruajtur në mënyrë të pacaktuar një sistem që i përfitoi ata ndërsa mirëkuptimi i heshtur në lidhje me perspektivën e burgimit nëse dikush devijon nga linja zyrtare e Hafez u bë një frikë e pashprehur që ngjyros jetën e përditshme të sirianëve të zakonshëm. Tregtia e regjimit të Asadit – meritë për besnikëri – së bashku me taktikat e tij përçarëse, krijuan një aparat shtetëror në të cilin paaftësia ishte tipari përcaktues midis institucioneve. Kjo erdhi në kurriz të kohezionit shtetëror.

Si babai si djali? Mosfunksionimi “reformist” i Bashar

Mosbesues ndaj rojes së vjetër, Bashar modifikoi këtë sistem me trashëgimin e presidencës më 2000.

Rrjetet klienteliste të regjimit u bënë më nepotike ndërsa reformat e tij gjysmake të ekonomisë liberale filluan një epokë të re të kapitalizmit të ngathët. Këto “reforma” rezultuan në integrimin e mëtejshëm të nivelit më të lartë të zyrtarëve të lartë me elitën e biznesit ndërsa shkatërronin sektorin bujqësor të Sirisë. Anëtarët e rrethit të tij të ngushtë, të tillë si një kushëri i parë, manjat i biznesit tani i turpëruar Rami Makhlouf, shfrytëzuan liberalizimin ekonomik për të monopolizuar de facto një sektor privat të sapolindur dhe për të grumbulluar vëllime surreale të pasurisë. Pabarazia financiare u rrit ndjeshëm, ashtu si dhe varfëria.

Për më tepër, Bashar mënjanoi ushtrinë edhe më tej dhe zhvendosi oficerët me përvojë – shpesh nën pretekstin e luftës ndaj korrupsionit – të cilët dikur i mbanin pozicionet e tyre për një kohë të pacaktuar nën Hafez. Si rezultat, oficerët tani kërkuan të grumbullonin sa më shumë pasuri, sa më shpejt të ishte e mundur, gjatë mandatit të tyre, ndërsa u kthyen shpërblime më të vogla vartësve të tyre.

Kur kryengritja filloi të militarizonte në mes të vitit 2011, shpërbërja graduale e ushtrisë kundër disa rebelëve të armatosur lehtë, fillimisht duke marrë pak mbështetje të huaj, përfaqësonte shenjën e parë të zbërthimit të brendshëm të kësaj strukture. Korrupsioni sistematik e përshpejtoi këtë dinamikë, pasi oficerët e regjimit shpesh shfrytëzonin mjegullën e luftës për të trafikuar armë dhe dhënë me qira pikat e kontrollit për një sërë aktorësh, përfshirë rebelët. Edhe kur ekuilibri i fuqisë u zhvendos dhe regjimi u përball dukshëm me tendosje, oficerët e korruptuar thuhet se u shitën rebelëve tokën e kapur përsëri. Përveç ryshfetit, shpërblimi, një biznes tjetër fitimprurës, nxiti zhdukjet me forcë në pikat e kontrollit të administruara nga oficerët e inteligjencës dhe shabiha famëkeqe.

Ndërkohë, dezertimet dhe dezertimet u rritën, kryesisht midis rekrutëve sunitë dhe oficerëve të vegjël, si dhe elementëve të klasës politike. Shikuar me dyshim nga elita alawite, trupat sunite shpesh kufizoheshin në kazermat e izoluara. Kjo paradoksalisht lehtësoi largimin dhe dezertimin e tyre ndërsa përshpejtonte përparimin e rebelëve – një dinamikë që u rrit nga praktika e mirë-krijuar e gjenerimit të qirasë midis oficerëve të marrjes së ryshfetit në këmbim të mbylljes së një syri para mungesave të trupave. Trupat alavitë të parë si besnikë shpesh dërgoheshin në zona rebele me automjete të blinduara pa mbështetjen e këmbësorisë. Si rezultat, rreth 25 përqind e arsenalit të blinduar të automjeteve të ushtrisë u shkatërrua në dy vitet e para të konfliktit, përveç përshpejtimit të tërheqjes së ushtrisë duke kufizuar numrin e trupave të vendosura dhe duke u mbështetur në mënyrë proporcionale në divizione të specializuara të grumbulluara me Alawitë .

Këto karakteristika jofunksionale nxituan ‘milicifikimin’ e forcave të armatosura dhe deri në fillim të vitit 2013, shumë milicia pro-qeveritare (PGM) u mobilizuan zyrtarisht nën flamurin e Forcave të Mbrojtjes Kombëtare (NDF). Formimi i NDF-së institucionalizoi pjesërisht luftën e luftës duke thithur një bashkim të komiteteve mbrojtëse popullore, ndihmësve të parregullt dhe shabihave në njësi relativisht kohezive që shpesh ishin trajnuar dhe pajisur nga Teherani. Ndërsa regjimi vazhdonte të gërryhej, Irani mobilizoi PGM nga Iraku, Afganistani dhe Pakistani, përveç Hezbollahut Libanez, të gjithë këta vepruan si një litar shpëtimi për të mbështetur forcat e sigurisë që po shpërbëheshin gjithnjë e më shumë.

Zgjerimi metastatik i PGMs gjithsesi nuk arriti të përforconte përfundimisht regjimin, i cili nga pranvera e 2015, gati ishte shembur. Për të kompensuar, ajo gjithnjë e mirëpriti ndërhyrjen iraniane dhe ruse ndërsa ngriti ndjeshëm përdorimin e shtypjes. Për shkak të kontradiktave të tij të brendshme, regjimi u prish, ekonomia e tij u shkatërrua ndërsa lufta po zhvillohej dhe aftësia e tij për vetë-mjaftueshmëri u shpërbë.

Një regjim mbi mbështetjen e jetës

Sot, regjimi i Asadit është në mbështetje të jetës, duke kërkuar ndihmë të vazhdueshme politike, të sigurisë dhe ekonomike nga një mori aktorësh ekzogjenë.

Moska, Teherani, Hezbollahu dhe një lidhje e përfituesve të luftës dhe milicive e ndihmojnë regjimin të mbajë një impuls mes korrozionit ekonomik dhe inatit të paparë lojalist. Irani dhe Rusia i sigurojnë regjimit një sërë importesh kredie, ndërsa e para jep ton grurë. Për më tepër, roli i tyre i kombinuar në lehtësimin e proceseve të kontrabandës i ka mundësuar deri tani Damaskut të anashkalojë sanksionet në mënyrë që të sigurojë naftë përmes Libanit, Irakut, Iranit dhe rajonit gjysmë-autonom të mbizotëruar nga Kurdët në Sirinë verilindore, i cili kontrollon shumicën e naftës dhe grurit të Sirisë. fushat.

Me ndihmën e tyre, Siria është bërë gjithashtu një nga narko-shtetet kryesore në botë, duke eksportuar kaptagon dhe hashash në të gjithë rajonin në një miliarda miliarda. Vetëm tregtia e saj me kapitale vlerësohet të llogarisë financiarisht shtatë herë më shumë se vëllimi i ekonomisë së saj zyrtare, që do të thotë se shumica e valutës së saj të huaj rrjedh nga të ardhurat e krijuara për shkak të aktivitetit të paligjshëm.

Përkundër gjithë kësaj, regjimi mbetet i paaftë të largojë përfundimisht spektrin e urisë për popullatat mbi të cilat ai kryeson. Mes dobësimit të vazhdueshëm të institucioneve shtetërore, përplasja e tij për të ofruar shërbime dhe mirëmbajtjen e zinxhirëve të furnizimit pritet të vazhdojë sepse zonat e saj ekonomike prodhuese mbeten jashtë kapjes së saj territoriale. Zbatimi i një raundi të ri sanksionesh nga Shtetet e Bashkuara sipas Aktit të Cezarit e ka përkeqësuar këtë. Monedha siriane, tani në rrënoja, vlerësohet të ketë humbur 97 përqind të vlerës së saj të para luftës.

Për më tepër, aftësia kolektive ushtarake e mbështetësve të regjimit vështirë se ka forcuar kohezionin e forcave të tij të sigurisë. Kapaciteti i tyre për të filluar në mënyrë të pavarur ofensivat është provuar i kufizuar, siç dëshmohet në Idlib, Latakia dhe Hama, siç ka aftësinë e saj për të ndaluar operacionet kryengritëse në rritje të ISIS në rajonin Badia të Sirisë qendrore. Sektori i sigurisë është aq i varfër saqë është drejtuar edhe në reklamimin e pozicioneve të ndjeshme të inteligjencës, dikur të rezervuara për persona të brendshëm të verifikuar me kujdes, në Facebook.

Pika pa kthim?

Megjithëse ky sistem i mbështetjes ndihmon regjimin të mbetet i paprekur, ai është gjithashtu shumë problematik.

Nëse regjimi do të kërkojë të rikthejë përfundimisht sovranitetin e tij në një Siri pas konfliktit, është e dyshimtë që Bashar mund të frenohet në këto rrjete, veçanërisht ato të lidhura me Teheranin. Si pjesë e strategjisë së tij të parandalimit kundër Izraelit, Irani është përpjekur të përdorë këto marrëdhënie për të krijuar përfaqësues që anashkalojnë autoritetin e Damaskut dhe forcojnë ngulitjen e tij në shtet.

Fushatat e Iranit për të konvertuar dhe indoktrinuar Shiitët e varfër, dhe në një masë më të vogël Sunitët dhe Alevitët, me ideologji militante Khomeiniste është një zhvillim i rrezikshëm për regjimin, veçanërisht pasi është bërë presion për lëshimin e shtetësisë për luftëtarët e huaj dhe familjet e tyre. Kjo rrezikon të falsifikojë xhepat sektarë të popullatës, identitetet e politizuara të të cilave nuk janë në përputhje me kultin e Asadizmit – në vetvete një përzierje kontradiktore e retorikës teatrale që huazohet nga Ba’athism, nacionalizmi emocional dhe gjithnjë e më shumë, konservator Suni Islam.

Përkundër këtij sfondi, Bashar duket se nuk ka mekanizma për të frenuar në mënyrë efektive korrupsionin dhe përjashtuar miqtë e tij nga kontributi në rritjen e temperaturave në zonat e mbajtura nga regjimi. Zyrtarët thuhet se vazhdojnë të shfrytëzojnë mungesat e grurit dhe karburantit për të ndihmuar tregtarët të shesin mallra të subvencionuara, të tilla si buka dhe benzina, në tregun e zi në Damask, Daraa dhe Suweida. Për më tepër, një brez i guximshëm i shabihave vepron i pakontrolluar, duke abuzuar me popullatat lokale, pa u ndëshkuar, nga Latakia në Alepo.

Ndërsa popullatat në këto territore i afrohen pragut të urisë, mbetet për t’u parë se si regjimi i Asadit mund të pajtojë besnikërinë e rrjeteve të tij korrozive me elektoratin e tij të pakënaqur Alawit. Në janar, qortimet e guximshme nga anëtarët e komunitetit e nxitën regjimin për të filluar një fushatë arrestimesh. Ndryshe nga demografitë e tjera të Sirisë, sidoqoftë, Bashar nuk mund të përballojë të vazhdojë të tjetërsojë Alevitët, përfaqësimi joproporcional i të cilëve në shtet komplikon aftësinë e regjimit për të përdorur shtypjen e gjerë, të përhapur kundër tyre, pa rrezikuar reagimin politik.

Në çdo fazë të luftës, mbështetësit e regjimit të Asadit kanë arritur të zgjasin artificialisht jetëgjatësinë e tij. Metodat e tyre kanë qenë krijuese dhe linjat e tyre të kuqe morale nuk ekzistojnë. Megjithatë, duke pasur parasysh kontradiktat e brendshme të regjimit, nuk është e qartë se mund të shpëtohet nga vetvetja. Edhe kur posterët e Bashar përmbytin kryeqytetin, vetëm një gjë përtej rizgjedhjeve të tij duket e sigurt: Në mungesë të një tranzicioni kuptimplotë drejt qeverisjes demokratike, sistemi aktual mund të përjetësojë vetëm kaosin, paqëndrueshmërinë dhe vuajtjet për popullin Sirian.

Kategoritë
BotaLajme