A mund të kalohet COVID-19 nga nënat te fëmijët e tyre gjatë gjidhënies

Ekipi, nga Universiteti i Qendrës Mjekësore të Universitetit të Rochesterit në Nju Jork, thotë se gjetjet japin prova pse gratë  COVID-19 pozitivë nuk duhet të ndahen nga të porsalindurit e tyre transmeton Gazeta e Re.

Shkencëtarët kanë besuar prej kohësh se ‘qumështi i nënës është më i miri’ kur bëhet fjalë për të ushqyer të sapolindurit, edhe pse kishte shumë pyetje rreth përfitimeve dhe rreziqeve të mundshme, të cilat janë ende pa përgjigje.

Është kryer një hulumtim i kufizuar mbi këtë temë, por rezultatet kanë qenë të ndryshme.

Disa studime nuk kanë gjetur asnjë virus në qumështin e nënës, ndërsa të tjerët kanë zbuluar ARN virale në disa mostra të qumështit.

Për më tepër, studiuesit donin të dinin nëse antitrupat mund të gjenden në qumështin e gjirit dhe, nëse po, a mund t’i mbrojnë foshnjat nga zhvillimi i COVID-19.

“Ne duam të sekuestrojmë një nënë nga foshnja e saj nëse është e nevojshme nga ana mjekësore”, tha bashkë-hetuesi Dr. Bridget Young, asistent profesor në departamentin e pediatrisë në URMC, në një njoftim për shtyp.

‘Këto rezultate të hershme sugjerojnë që qumështi i gjirit nga nënat që kanë pasur një infeksion COVID-19 përmban antitrupa specifikë dhe aktivë kundër virusit dhe se ata nuk e transferojnë virusin përmes qumështit.’

Për studimin, botuar në mBio, ekipi shqyrtoi 37 mostra të qumështit të gjirit të paraqitura nga 18 gra që ishin diagnostikuar me COVID-19.

Ata zbuluan se gati dy të tretat e mostrave përmbajnë dy antitrupa specifikë për koronavirusin.

“Gjetëm nivele të larta të IgA – një antitrup i zakonshëm në gjak dhe lëngje të tjera të trupit – në qumështin e tyre të gjirit”, tha Dr. Mark Sangster, një profesor në departamentin e mikrobiologjisë dhe imunologjisë në URMC.

Për fazën e tyre të ardhshme të hulumtimit, ekipi po rrit studimin dhe po regjistron 50 gra me gjidhënie të diagnostikuara me COVID-19.

Studiuesit planifikojnë të ndjekin progresin e tyre reth sëmundjes gjatë dy muajve.

‘Kjo punë duhet të përsëritet në grupe më të mëdha. Për më tepër, tani duhet të kuptojmë nëse vaksina COVID-19 ndikon në qumështin e gjirit në të njëjtën mënyrë”, tha Young./Gazetaere

 

Kategoritë
FamiljeShëndetësi