Administrata në grevë, dështon gjykimi ndaj inspektorit tatimor, i akuzuar për marrje ryshfeti

Në Gjykatën Themelore në Prishtinë, të mërkurën, ka dështuar të mbahet seanca e shqyrtimit kryesor në rastin ku inspektori tatimor i Administratës Tatimore të Kosovës (ATK), Gazmend Jashari po akuzohet për marrje ryshfeti.

Shkak i dështimit të seancës ka qenë mungesa e zyrtares ligjore, për të cilën gjykatësja e rastit Naime Krasniqi-Jashanica ka thënë se e njëjta është pjesë e grevës së administratës së gjykatës.

Në mungesë të kushteve për mbajtjen e gjykimit, gjykatësja Krasniqi-Jashanica seancën e ka shtyrë për 26 prill 2022.

Gjykata Themelore në Prishtinë, më 21 dhjetor 2020, kishte shpallur aktgjykim dënues, për të akuzuarin Gazmend Jashari për marrje të ryshfetit dhe të njëjtin e kishte shpallur fajtor dhe e kishte dënuar me burgim në kohëzgjatje prej 6 muajsh me mundësi zëvendësimi në dënim me gjobë në vlerë prej 3 mijë 600 euro, si dhe me dënim me gjobë në shumë prej 1 mijë e 500 euro.

Kurse, i akuzuari Adnan Jupolli ishte liruar pasi sipas kryetarit të trupit gjykues, Isuf Makolli, nuk është provuar se ka kryer veprën penale marrja e ryshfetit. Ndërsa, për veprën penale të keqpërdorimit të detyrës zyrtare, respektivisht për pikën dy të aktakuzës, gjykata kishte shpallur aktgjykim refuzues.

Por, Gjykata e Apelit më 19 mars 2021, e kishte kthyer këtë rast në rigjykim vetëm për të akuzuarin Jashari, ndërsa ka vërtetuar pjesën liruese për të akuzuarin Jupolli.

Në vendimin e Apelit thuhet se aktgjykimi i gjykatës së shkallës së parë përkitazi me të akuzuarin Gazmend Jashari është i përfshirë me shkelje esenciale të dispozitave të procedurës penale.

Prokuroria Themelore në Prishtinë, më 2 prill 2020, kishte ngritur aktakuzë ndaj Gazmend Jasharit dhe Adnan Jupollit, për shkak të dyshimit se në bashkëkryerje kishin kryer veprat penale “Marrja e ryshfetit” nga neni 421, paragrafi 1 lidhur me nenin 31 të KPRK-së dhe “Keqpërdorimi i pozitës apo autoritetit zyrtar”, nga neni 414, paragrafi 1 lidhur me nenin 31 të KPRK-së.

Sipas aktakuzës, Gazmend Jashari dhe Adnan Jupolli akuzoheshin se më 13 shkurt 2020, rreth orës 12:30, në cilësinë e personave zyrtarë-inspektorë tatimorë në Administratën Tatimore të Kosovës, gjatë ushtrimit të detyrës zyrtare-kontrollit të lokalit “Froni” në Bresje të Fushë Kosovës, në mënyrë të drejtpërdrejtë dhe në bashkëveprim kanë kërkuar dhe kanë pranuar ryshfet kartëmonedhën në vlerë prej 50 euro, nga pronari i lokalit Zymer Elshani, i cili nuk ka pasur arkë fiskale.

Gjithnjë sipas akuzës, të pandehurit e lartcekur fillimisht i kanë thënë pronarit se mund ta dënojnë deri në 1 mijë euro, mirëpo nëse i njëjti u ofron ryshfet shumën fillimisht prej 200 euro, mund të mos i shqiptojnë gjobën dhe të largohen.

Sipas prokurorisë, Zymer Elshani, pronari i lokalit, u kishte thënë se nuk e ka shumën e parave prej 200 euro, për çka të pandehurit e lartcekur i kishin kërkuar ryshfet prej 50 euro, e më pas Zymer Elshani e raporton rastin tek zyrtari policor Fitim Zeqiri, i cili kishte qenë duke qëndruar tek lokali “Froni”, e më pas të pandehurit e lartcekur kanë pranuar ryshfet shumën e parave- kartëmonedhë në vlerë prej 50 euro, duke u larguar nga lokali me veturën zyrtare të ATK-së.

Prokuroria pretendon se pas kësaj, të pandehurit e lartcekur janë ndaluar nga ana e zyrtarit policor Fitim Zeqiri, i cili ishte njoftuar paraprakisht me rastin nga pronari i lokalit, e që pas arritjes së ekipit policor, në veturën zyrtare të ATK-së ku ndodheshin të pandehurit e lartcekur, kanë gjetur kartëmonedhën në vlerë prej 50 euro, e cila është sekuestruar nga ana e policisë.

Kategoritë
LajmeVendi