Afrikani i Veriut i dëmtuar në krimin e urrejtjes në Francë refuzoi drejtësinë

Një regjistrim video tregoi se Adil Sefrioui u keqtrajtua me sharje raciste dhe më pas u sulmua me dhunë. Por sulmuesi i tij shtatëdhjetëvjeçar ecën falas tani për tani.

Policia franceze ka marrë në arrest një 72-vjeçar i cili përplasi makinën e tij në një Afrikën e Veriut në 2 Prill, ndërsa bërtiste sharje raciste. Sidoqoftë, gjykata nuk do të akuzojë sulmuesin për “vrasje në tentativë”.

Kur elektricisti 42-vjeçar Adil Sefrioui u kthye në shtëpi, i vendosur në Dole, Francë lindore, gruaja e tij Laetitia i tha atij se një burrë i çuditshëm në një makinë kishte marrë fotografi të shtëpisë dhe fëmijëve të tyre. Ai doli jashtë për të zbuluar pse, por Sefrioui tha se përgjigjja e menjëhershme e të moshuarit ishte thjesht sharje raciste: “Ti fanatik, mbuloju nën kapuç sot!” tha ai.

Pasi nxiti menjëherë gruan e tij të thërriste policinë, Sefrioui thotë se burri e sulmoi fizikisht ndërsa përsëriste fyerjet. Laetitia pastaj vazhdoi të filmonte skenën në kamerën e saj të telefonit. Videoja tregon se sulmuesi futet përsëri në makinën e tij dhe largohet.

“Unë thashë me vete, nëse ai largohet para se të vijë policia, është sikur të mos shihet, të mos merret”, thotë Sefrioui. Por sulmuesi pastaj bën një lëvizje pa e kuptuar çifti. Këtë herë ai vozit drejtpërdrejt te Sefrioui, siç tha ai që do ta bënte.

“Mezi kisha kohë të ktheja kokën, sapo pashë logon e Renault. Thashë me vete, mbaroi për ty, ke vdekur!” tha Sefrioui.

Ai ka pësuar dëmtime të shumta dhe nuk është në gjendje të punojë për 30 ditë. Ai pësoi fraktura në hundë dhe gisht. Një javë më vonë, ai ende ka një mbajtëse në qafë.

“Nuk e kuptoj pse ka kaluar një javë dhe ky zotëri është akoma i lirë. Kjo ngre shumë pyetje, nuk ndihem i sigurt, sinqerisht”, tha Sefrioui.

Sulmuesi shtatëdhjetëvjeçar u soll në paraburgim vetëm pesë ditë pas sulmit, u la i lirë dy ditë më vonë dhe më pas u vendos nën mbikëqyrjen gjyqësore me një ndalim të paraqitjes pranë shtëpisë së viktimës. Ai do të gjykohet më 28 maj për veprime të dhunës me dashje me armë, si dhe për fyerjet raciste.

Por Sefrioui dëshiron që të hapet një hetim gjyqësor për vrasje në tentativë.

“Unë nuk dua që kjo çështje të shpallet gjyqësisht, faktet janë shumë serioze”, tha Randall Schwerdorffer, avokati i Sefrioui për L’est Republic.

“Duke marrë parasysh elementët në zotërimin tonë, përfshirë videon, kaq elokuente dhe shpjegimet e mëshirshme të të pandehurit, ne nuk mund të ndihmojmë por të ngremë çështjen e atentatit!”

Schwerdorffer beson se çështja e Sefrioui nuk u mor aq seriozisht sa duhej të kishte sepse viktima mbijetoi. “Por klienti im ishte thjesht me fat,” tha ai.

 

Versioni i sulmuesit i historisë është, nga ana tjetër, shumë i ndryshëm nga ai i Sefrioui, pavarësisht nga video rekordi.

Ai pretendon vetëmbrojtje dhe pranon vetëm fajin për përdorimin e sharjeve racore. Sipas avokatit të tij, Christian Malnati, ai vetëm u përpoq të trembë Sefrioui dhe më pas “goditi bashkëbiseduesin e tij pa dashur”, vetëm sepse ai është viktimë e një çrregullimi që shkakton “verbim”.

Por për avokatin e Sefrioui, është një shpjegim i çuditshëm.

“Sot kemi para nesh […] një person i cili nuk merr asgjë pavarësisht se është sjellë plotësisht me përçmim dhe i cili vazhdon në këtë linjë mbrojtjeje,” raportoi Franceinfo duke thënë Schwerdorffer.

Ai tha se është për t’u habitur se shtatëdhjetëvjeçari u mor në paraburgim vetëm disa ditë pas sulmit dhe se çështja e ndalimit të tij nuk u ngrit. Për avokatin, faktori racizëm në këto ngjarje është i qartë.

 

 

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet