Amerika për parandalimin ndikimit rus ka përgatitur 106 milion dollarë për Balkanin perëndimor

Propozimi i buxhetit për Departamentin e Shtetit të SH.B.A.-së për vitin e ardhshëm fiskal prej 58.5 miliardë dollarësh për  Ballkanin Perëndimor parashikon një shumë prej 106.2 milion dollarë me qëllimin e mbështetjes së reformave në procesin e integrimit evropian dhe parandalimin e ndikimit rus.

Siç thuhet në dokumentin e botuar në faqen zyrtare të Departamentit të Shtetit, në Serbi, Bosnjë dhe Hercegovinë, Maqedoninë Veriore, Shqipëri, Mal të Zi dhe Kosova të mbështesë reformat në procesin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian dhe të kundërshtojë ndikimin dhe dezinformimin rus.

Shpjegimi i propozimit të buxhetit për Departamentin e Shtetit dhe USAID në shumën totale prej 58.5 miliardë dollarë, i cili i paraqitet Kongresit, tregoi se mbështetja ofrohet për qëllime të forcimit të sundimit të ligjit, luftimin e korrupsionit, forcimin e civilëve sektori i shoqërisë dhe sigurimi i një sektori të pavarur mediatik.

“Programi do të përfshijë dhe fuqizojë autoritetet lokale dhe brezin e ri për të përshpejtuar rritjen ekonomike, për të frenuar rrjedhjen e trurit dhe për të promovuar pajtimin midis grupeve të ndryshme etnike.

Financimi do të promovojë rritjen ekonomike të drejtuar nga sektori privat dhe sigurinë e energjisë, duke përfshirë energjinë e rinovueshme, sigurinë kibernetike, një mjedis të shëndoshë financiar dhe rregullator të nevojshëm për të investuar dhe zbatuar angazhimet sipas marrëveshjes së Uashingtonit 2020, si dhe marrëveshje të tjera të normalizimit midis Kosovës dhe Serbisë.

“Investimet do të inkurajojnë gjithashtu rimëkëmbjen ekonomike pas pandemisë Kovid 19”, thuhet në dokument.

Departamenti i Shtetit gjithashtu tregon se zona e Evropës dhe Euroazisë do të ndihmohet me 103.3 milion dollarë në mënyrë që të mbështesë iniciativat anti-korrupsion dhe të inkurajojë tranzicionin ekonomik dhe demokratik në rajon.

“Ai promovon bashkëpunimin dhe lidhjen ekonomike të disa rajoneve, veçanërisht në Ballkanin Perëndimor, si dhe lidhjen ndërkufitare të energjisë. “Mbështetni zhvillimin dhe zgjerimin e sektorit jo-qeveritar, si dhe gazetarinë hulumtuese, veçanërisht përmes rrjeteve rajonale të gazetarëve,” tha Departamenti i Shtetit.

Specifie eshtë specifikuar se për këtë qëllim është e nevojshme të përdoren përvojat e tranzicionit dhe burimet e donatorëve të tjerë, duke përfshirë ish-marrësit e ndihmës së huaj.

Gjithashtu u theksua se ndihma do të përfshijë programe rajonale për luftimin e ndikimeve negative, veçanërisht në fushat e verifikimit të investimeve dhe dixhitalizimit.

“Programet do të mbështesin pikëpamjen se njerëzit e të gjithë meridianëve meritojnë një qeveri që mbështet një treg të hapur të ideve, qeverisje transparente dhe të përgjegjshme, trajtim të barabartë për të gjithë para ligjit dhe aftësinë e qytetarëve për të ushtruar të drejtat e tyre pa frikë nga hakmarrja,” tha Departamenti i Shtetit në një deklaratë.

U deklarua gjithashtu se financimi do të mbështesë mundësitë për ndërveprim të drejtpërdrejtë, përmes programeve kompjuterikë, arsimorë, kulturorë dhe programeve të tjerë rajonalë që mundësojnë shkëmbimin e praktikave dhe ideve më të mira.

Propozimi i buxhetit për Departamentin e Shtetit parashikon alokimin e një totali prej 665.8 milion dollarë për Evropën dhe Euroazinë në mënyrë që të “ndërtojë qëndrueshmërinë e shteteve ndaj ndikimeve të dëmshme të huaja dhe të bëjë përparim në integrimin Euro-Atlantik, ndërsa zgjidh të gjitha sfidat më të mëdha nga Rusia dhe Kina, përfshirë zhvillimin grabitqar “. Ndër të tjera, shtohet se propozimi për 2022 “mban një nivel të lartë të mbështetjes për Gjeorgjinë, Moldavinë, Ukrainën dhe Ballkanin Perëndimor”.

Sot, Shtëpia e Bardhë paraqiti propozimin e saj të buxhetit për vitin fiskal 2022, i cili do të fillojë në 1 tetor 2021./Gazeta e re.

 

 

 

.

 

Kategoritë
BotaLajme