Amerikanët humbin besimin e tyre, pasi anëtarësia në kishë sheh një spirale në rënie

Një klimë helmuese politike po i largon amerikanët gjithnjë e më shumë nga feja e organizuar transmeton Gazeta e Re.

Pavarësisht se qeveriset nga një parti e zhytur në krishterimin politik gjatë katër viteve të fundit ose ndoshta për shkak të tij, amerikanët gjithnjë e më shumë po braktisin kishat e krijuara.

Në një të parë, anëtarësia e kishës në SH.B.A. ka rënë në nën 47 përqind, sipas një studimi nga Gallup. Shifrat janë ulur nga 70 për qind dy dekada më parë dhe flasin për një prirje të rënies së fetarizmit dhe mënyrën se si amerikanët përpunojnë identitetin fetar.

Ndryshimi i dukshëm përfaqëson një ndarje sizmike të brezave, duke vendosur mijëvjeçarët, të cilët kanë më shumë të ngjarë të heqin dorë nga anëtarësia e kishës, me vetëm 36 përqind që thonë se janë anëtarë të kishës, duke zgjedhur në vend që të mos shoqërohen.

Kjo qëndron në kontrast me brezin tradicionalist, të lindur para 1946, dhe brezin e ‘baby boomer’ të lindur midis 1946-1964, anëtarësia e kishës e të cilit qëndron përkatësisht në 66 përqind dhe 58 përqind.

Largimi nga anëtarësia në kishë, i cili kalonte rreth 70 përqind nga vitet 1940 në 2000, është nxitur pjesërisht nga polarizimi politik në rritje në vend.

Sondazhet gjithnjë e më shumë tregojnë ndarjen e fortë fetare që kalon nëpër dy partitë kryesore politike të vendit.

Më shumë se 56 përqind e Protestantëve Ungjillorë votojnë për Partinë Republikane, ndërsa më shumë se 54 përqind të votave të pa shoqëruara fetarisht për Demokratët.

Partia Republikane gjithnjë e më shumë, gjatë 20 viteve të fundit, ka miratuar atë që disa e kanë quajtur një formë të “Nacionalizmit të Krishterë”.

Shumë amerikanë të prirur fetarisht, veçanërisht një brez i vjetër, kanë parë një Amerikë që është e dominuar nga një elitë politike dhe mediatike që shtyn politikat me prirje të majtë ose liberale mbi vendin.

Partia Republikane është bërë depo e asaj ndjenje e cila vetëm ka thelluar retorikën fetare në vend dhe ka rezultuar në mijëvjeçarë të rinj që e shikonin kishën si të lidhur me një identitet të veçantë politik.

Sondazhi mbart atë trend në rritje me Gallup duke thënë se “Protestantët, rëniet e anëtarësimit në kishë janë proporcionalisht më të vogla midis konservatorëve politikë, republikanëve, të rriturve të martuar dhe të diplomuarve të kolegjit”.

Në të kundërt, “Gjatë dy dekadave të fundit, rëniet e anëtarësisë në kishë kanë qenë më të mëdha midis banorëve të Lindjes dhe Demokratëve”.

Hulumtimet kanë treguar se ky nivel i polarizimit fetar nuk ishte gjithmonë i pranishëm në mënyrë të konsiderueshme në politikën amerikane.

“E Drejta Fetare nuk filloi si një lëvizje politike; filloi si një reagim moral ndaj viteve gjashtëdhjetë”, thotë shkencëtari politik amerikan Robert Putnam, i cili ka parë ndryshimin e qëndrimeve amerikane ndaj fesë.

“Ajo u bë një lëvizje politike, dhe me ngritjen e së Drejtës Fetare, aborti, i ndjekur më vonë nga homoseksualiteti, u bë një çështje kryesore publike që ndante partitë”, shtoi Putnam.

Për këtë dhe një mori çështjesh, të dy palët qëndrojnë në anët e kundërta të debatit. Kur elita politike republikane vuri re bllokun fetar gjithnjë e më të zhurmshëm, ata filluan t’i bëjnë thirrje, thotë Putman.

“Për njerëzit në të Djathtën fetare, ky ishte një lajm i jashtëzakonshëm sepse më në fund, institucionet e vendit po fillonin t’i merrnin seriozisht vlerat që ata çmonin në jetën e tyre private morale dhe fetare.”

“Por duke filluar nga rreth viteve 1990, një numër në rritje i të rinjve, veçanërisht, filluan të mërziteshin për atë përzierje në rritje të fesë dhe politikës”, shtoi Putman më në fund.

E gjithë kjo natyrshëm ka pasoja për të ardhmen e fesë së organizuar në SHBA.

Sondazhi i Gallup zbuloi se ka gjithnjë e më shumë njerëz që do ta përshkruanin veten si jo-fetarë. Dhe ndërsa besimi i krishterë është bërë një tipar i rregullt i fushës së betejës së politikës amerikane që ndërthuret me partinë Republikane, ka pasur një neveri në rritje ndaj fesë së organizuar.

Për kishat republikane dhe të krishtere që besojnë se SHBA u ndërtuan mbi vlerat dhe parimet e krishtera, largimi i publikut drejt anëtarësimit në kishë nuk ka gjasa të zvogëlojë mbrojtjen e tyre të perceptuar të vendit. /Gazeta e Re.

 

 

Kategoritë
BotaLajme