Anatolia në Berlin: Për këtë emigrant turk, shtëpia është vendi ku është varka e tij

Ejani pranverë, njerëzit e anijes në Berlin janë përgjigjja e qytetit për tokën amerikane ose lulëzimin e qershisë japoneze. Por është ndryshe për këtë emigrant turk.

Moti i ngrohtë inkurajon shumë që të kalojnë disa muaj të ardhshëm në barkat e tyre në lumin Spree të Berlinit. Është një përzierje e rregullt e pensionistëve me këmbë të mira, fëmijëve të pasur harxhues dhe lundrues si Cahit Aslan i cili nuk ka ku të jetojë, pa sigurim shëndetësor ose llogari bankare.

Cahit sjell një lloj ekscentriciteti në këtë cep të Berlinit të privilegjuar. Ndërsa shumica përreth tij kanë shtëpi dhe jetojnë me stilin e jetës vetëm në muaj të ngrohtë, Cahit është një ekzistencë më e përhershme, bie shi, ka shkëlqim ose dëborë. Duke u zhvendosur në periferitë e shoqërisë, ai është me të vërtetë në disavantazh.

Lindur në një fshat të vogël Anatolian të Kangal në Turqi, 60-vjeçari jeton në një varkë që i ka dhënë emrin e gjyshes së tij turke ‘Oma’, fjala gjermane për gjyshen.

Anija e ndryshkur e Cahit është e ankoruar pothuajse përgjithmonë në një copë toke të vogël bari në periferi me gjethe të Berlinit, Rummelsburg, por rrënjët e tij janë ngulitur fort në prejardhjen e tij.

“Ju e dini kur një djalë arrin pesë vjeç në fshatin tim, atij i jepet një qen, një armë dhe një kal, unë i kam pasur të tre,” tha Cahit.

“Babai im ishte gjenerata e parë e ‘Gastarbeiter’, ne u transferuam në Gjermani kur isha nëntë vjeç, gati 50 vjet më parë, mirëseardhja që morëm atëherë ishte shumë e ngrohtë, sepse ne ishim këtu për të ndërtuar vendin, kishte vetëm një opozitë të vogël në atë kohë mbi punëtorët mysafirë që vinin nga Turqia në Gjermani.”

‘Gastarbeiter’ ose punëtorë mysafirë nga Turqia erdhën në Gjermani pas Luftës së Dytë Botërore për të ndihmuar në rindërtimin e infrastrukturës së shkatërruar të vendit dhe për të siguruar fuqi njerëzore thelbësore për industrinë e saj.

Vëllezërit dhe motrat dhe prindërit e Cahit vizatuan një pamje tipike të një familjeje emigrantësh ‘Gasarbeiter’.

“Babai im ishte analfabet. I mësova të lexojë dhe të shkruajë, dhe pastaj ai u bë shofer autobusi. Jeta nuk ishte e keqe, por para se babai im të vdiste, ai më tha, “Cahit, shko në shtëpi, kjo nuk do të jetë kurrë shtëpia jote, këta nuk do të jenë kurrë njerëzit e tu”, tha ai.

Imigracioni i pasluftës

Shumica e gjermanëve turq do ta kishin të vështirë të mos pajtoheshin me babanë e Cahit pasi pritja e ngrohtë për shumë u ftoh disa dekada më parë. Të dy komunitetet shpesh shihen duke jetuar në një ndarje të qartë të vetë-përcaktuar.

Refuzimi i përgjithshëm nga komuniteti i gjerë për disa dekada bëri që shumë në diasporën turke të jetojnë afër së bashku. Koncepti i lagjeve turke në shumicën e qyteteve gjermane është ende shumë i gjallë.

Fjalët e babait të tij që po vdiste, ranë të vërteta në të gjithë shkollën, jetën personale dhe profesionale të Cahit.

“Fëmijët e shkollës nuk më pranuan as në Wuppertal (një lagje e përzier). Unë isha i vetmi fëmijë me lëkurë të errët në shkollë dhe u përballa me paraburgim edhe kur nuk ishte faji im,” kujton Cahit.

Ai braktisi shkollën dhe u bë një muzikant, “Unë gjithashtu fillova të kontrabandoja me ngjyra dhe libra dhe instrumente muzikore nga Gjermania Perëndimore në Gjermaninë Lindore, atëherë më morën shumë para”.

Vite më vonë e dashura e tij do ta bindte atë të bënte një kurs trajnimi profesional në arkitekturë, gjë që e çoi atë në karrierën e tij 25-vjeçare në arkitekturën e qëndrueshme.

“Kam përdorur teknika ndërtimi nga fshati im, kam përdorur materiale organike për herë të parë këtu në Gjermani,” thotë ai.

“Unë bëra mirë në punë”, tha ai, duke shtuar se nuk mund të hiqte qafe racizmin e vazhdueshëm me të cilin përballej në jetën e përditshme.

Ishte një sulm brutal racist që mund ta kishte shtyrë Cahitin të linte gjithçka pas dhe të kërkonte pranim diku tjetër.

“Unë u sulmova nga rreth 8 deri në 10 djem racistë, ata donin të më vrisnin, por unë u mbrojta dhe u plagosa rëndë. Kam humbur shikimin në syrin e majtë për një vit.”

Por nuk ishte vetëm ai sulm, por një jetë që u refuzua dhe u dëbua që e shtyu atë në një cep të ftohtë. “Është mënyra se si ata ju shikojnë, ju mund të shihni urrejtjen në sytë e tyre,” tha Cahit.

Një kapitull i ri në jetë

Gjatë punës së tij të fundit si arkitekt, klienti i tij nuk kishte mjaft para për ta paguar kështu që ai ofroi një varkë, Cahit pranoi dhe kështu filloi një kapitull të ri në jetën e tij.

“Unë kurrë nuk kam shikuar prapa në jetën time të mëparshme dhe kam menduar…oh më ka marrë malli aq shumë. Tani jam i rrethuar nga njerëz që më respektojnë. Unë kam mbi 15 vjet përvojë jetese në anije, kam ndërtuar vetvetiu një komunitet, kam jetuar në Barcelonë ku njerëzit ishin shumë më të mirë, kam miq atje, kam miq këtu në Berlin,” thotë ai.

Pranimi erdhi i vështirë për Cahit. Ai mbështetet nga investimet që babai i tij bëri në tregun e pronave të Stambollit. Motra e Cahit menaxhon investimet dhe i jep pjesën e tij e cila është afro 1500 Euro çdo muaj.

Pjesa më e madhe e tyre shkon për katër ilaçe të ndryshme të zemrës që Cahit merr çdo ditë, pjesa tjetër shpenzohet për ushqime dhe pije.

“Është shumë për mua, nuk kam nevojë për shumë para, por motra ime shqetësohet për mua, kështu që më dërgon çdo muaj, ndoshta nëse do të më dërgonte më pak para, unë do të bëja festë më pak”, thotë Cahit.

Kategoritë
FunTë ndryshme