Anosmia: pasoja e nënvlerësuar e Covid-19

Konsorciumi Global për Kërkime Kemosensore i cili u formua në fillim të pandemisë aktualisht po rishikon dhe studion efektet afatgjata të anosmisë transmeton Gazeta e Re.

Tre ditë pasi doli pozitiv për Covid-19, “gjithçka kishte shijen e kartonit”, kujton Elizabeth Medina 38-vjeçare, e cila humbi sensin e shijes dhe nuhatjes në fillim të pandemisë. Një vit më vonë, ajo ka frikë se nuk do t’i ketë kurrë më prapë këto shqisa.

Medina u konsultua me mjekë të veshit, hundës dhe fytit dhe neurologëve, provuan spërkatje të ndryshme për hundën dhe është pjesë e një grupi pacientësh që i nënshtrohen trajtimit eksperimental që përdor vaj peshku.

Në përpjekje për të stimuluar shqisat e saj, ajo vendos shumë erëza në gjithçka që ha, derdh bimë aromatike në çajin e saj dhe rregullisht nuhat një byzylyk të njomur me vajra esenciale.

Por përpjekjet e saj kanë qenë të kota. Medina, një këshilltare udhëzuese në një shkollë të New York-ut, thotë se ajo ka humbur shumë kënaqësi të përditshme që dikur i pëlqente, përfshirë ushqimin dhe gatimin.

Ajo thotë se ka qarë çdo ditë për muaj të tërë.

Medina është një nga një numër në rritje i njerëzve me anosmi të qëndrueshme – një çrregullim i kuptuar dobët që është bërë një pasojë e nënvlerësuar për shumë njerëz në pandemi.

Shumica e të sëmurëve me Covid-19 që humbin aftësinë për të shijuar ose nuhatur shërohen “brenda tre ose katër javësh”, sipas Valentina Parma, një psikologe në Universitetin Temple në Filadelfia.

Por 10 deri në 15 përqind humbin shqisat për muaj, tha Parma. Ajo kryeson Konsorciumin Global për Kërkime Kemosensore (GCCR), i cili u formua në fillim të pandemisë për të studiuar problemin.

‘Covid i gjatë’

Humbja ndijore vlerësohet të prekë më shumë se dy milion amerikanë dhe 10 milion njerëz në të gjithë botën, sipas ekspertit.

Shija dhe aroma shpesh shihen si më pak thelbësore sesa shikimi dhe dëgjimi, dhe humbja e tyre shpesh konsiderohet si më pak serioze sesa efektet e tjera të “Covid-it të gjatë”; por ato janë një pjesë kryesore e socializimit, thotë Parma, duke vërejtur se “ne i zgjedhim miqtë bazuar në erë”.

Zhdukja e tyre, për më tepër, shpesh ndërlikohet jo vetëm nga problemet ushqyese, por nga ankthi dhe madje depresioni, shtoi Parma.

Ashtu si “anosmikët” e tjerë, Medina gjeti ngushëllim dhe solidaritet në një grup mbështetës të organizuar nga një spital pranë shtëpisë së saj.

Grupe të tilla kanë lulëzuar në rrjetet sociale. Grupi AbScent, i formuar si një bamirësi në Britani më 2019, ka parë anëtarët e tij në platforma të ndryshme të rriten nga 1,500 në më shumë se 45,000 që nga fillimi i pandemisë, sipas themeluesit Chrissi Kelly.

Në faqen kryesore të organizatës në Facebook, ngrihet vazhdimisht pyetja që përndjek Medinën: “A do të rimarr ndonjëherë ndjenjën e shijes dhe nuhatjes?”

Në këtë fazë, tha Parma, “është mjaft e vështirë të parashikosh se si do të evoluojnë gjërat”.

Por ekziston një tregues i mirë që anosmikët janë në rrugën e tyre për tu rimëkëmbur: zhvillimi i parosmisë, kur erërat e njerëzve nga gjërat e njohura shtrembërohen, si aroma e plehrave gjatë nuhatjes së kafesë.

 

Ende nuk ka kurë të njohur

Aktualisht nuk ka shërim të njohur, dhe i vetmi trajtim i rekomanduar pa rezerva është të nuhasësh katër aroma të ndryshme dy herë në ditë. Sipas Parma, kjo funksionon në 30 për qind të rasteve, por vetëm pas tre deri në gjashtë muaj praktikë.

Përballë kësaj pasigurie, mbase nuk është për t’u habitur që të ngjashëm me Kelly të AbScent, i cili humbi shijen dhe erën pas një sulmi sinusiti më 2012 dhe Katie Boateng, një Amerikane që humbi ndjenjat më 2009, janë bërë të famshëm.

Ata ndajnë përvojat e tyre dhe shtyjnë komunitetin mjekësor të intensifikojë kërkimet dhe të njohë seriozitetin e simptomave të tyre.

Në vitin 2018, Katie Boateng krijoi Smell Podcast, një minierë informacioni dhe këshilla për shokët e saj në këtë fat të keq.

https://youtu.be/-HBqdvjwPOQ

 

Ushtrime ditore

Ajo tani është pjesë e një grupi të avokimit të pacientëve që ndihmon në drejtimin e kërkimeve të GCCR.

Megjithëse Boateng ka hequr dorë nga shpresa për tu shëruar vetë, “Unë jam akoma shumë shpresëdhënëse që mund të çojmë në kërkime që mund të shërojnë njerëzit në të ardhmen”, tha ajo.

Ndërsa presin një përparim mjekësor, shumë vazhdojnë të kryejnë ushtrimet e tyre të përditshme të nuhatjes, ndonjëherë me ndihmën e një trajnereje, si Leah Holzel.

Ekspertja e ushqimit, e cila kishte humbur nuhatjen e saj nga 2016 më 2019, ka ndihmuar gjashtë persona të shërohen nga anosmia që nga fillimi i pandemisë.

Shumë të sëmurë gjithashtu u përmbahen mesazheve në lidhje me përmirësimet ose shërimet që shfaqen rregullisht në rrjetet sociale, duke shijuar shoqërinë që grupet ofrojnë.

“Është pothuajse saktësisht një vit pasi humba për herë të parë erën dhe shijen dhe tani jam shumë mirë”, shkroi Dominika Uhrakova, e cila jeton në Southampton, Angli, në faqen e AbScent në Facebook.

“Rrini aty, mos e humbni shpresën dhe ju uroj të gjithëve fat”, shtoi 26 vjeçarja.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi