Arkeologët zbulojnë një figurë mace 2,000-vjeçare në Peru

Një figurë e madhe e maceve e gdhendur në një kodër të thatë mbi 2,000 vjet më parë është zbuluar në jug të Perusë, sipas Ministrisë së Kulturës të vendit.

Gjeoglifi antik, i cili ka përmasat 37 metra (121 këmbë) të tëra, formon një pjesë të Nazca Lines, një koleksion me qindra vepra arti misterioze të gdhendura në një pllajë 250 milje në jug të Lima.
Macja bashkohet me një varg vizatimesh të tjera zoomorfe të gjetura në peizazhin e rajonit gjatë shekullit të kaluar, duke përfshirë përshkrimet e një zogu humming, një majmuni dhe një pelikani. Zbulimi u bë gjatë punës së mirëmbajtjes në një pikë të favorshme për vizitorët në atë që tashmë është një destinacion i njohur turistik.

“Shifra ishte mezi e dukshme dhe do të zhdukej si rezultat i vendndodhjes së saj në një shpat mjaft të pjerrët dhe efekteve të erozionit natyror,” lexohet në një njoftim për shtyp të ministrisë.
Pasi ndërmorën punë pastrimi dhe konservimi, arkeologët zbuluan një seri vijash që ndryshonin në gjerësi nga 30 në 40 centimetra (12 deri në 16 inç). Stili i veprës artistike sugjeron që ajo u krijua midis vitit 200 B.C. në 100 p.K., në periudhën e vonë të Paracas, tha ministria.

“Përfaqësimet e këtij lloji të familjes së maceve gjenden shpesh në ikonografinë e qeramikës dhe tekstileve në shoqërinë Paracas,” shpjegoi njoftimi për shtyp.

Linjat Nazca u krijuan nga njerëz nga shoqëritë para-Hispanike që hoqën shtresat e sipërme të shkëmbit dhe zhavorrit për të zbuluar një shtrat me ngjyrë më të çelët poshtë. Megjithëse shumë pak figura të ngjashme me njerëzit janë gjetur në rajon, arkeologët kanë zbuluar përshkrime në shkallë të gjerë të kafshëve, zogjve, bimëve dhe sendeve të përditshme.
Një numër i formave dhe modeleve misterioze gjeometrike – duke përfshirë spirale dhe trekëndësha – u gdhendën gjithashtu në peizazhin e shkretëtirës.

Linjat dhe gjeoglifet mbulojnë një sipërfaqe prej rreth 450 kilometra katrorë (174 milje katrore) dhe u krijuan midis vitit 500 B.C. dhe 500 A.D., sipas UNESCO, i cili shtoi vendin në Listën e Trashëgimisë Botërore në 1994, duke e përshkruar atë si një nga “enigmat më të mëdha të arkeologjisë”.

Rajoni ka qenë me interes për historianët që nga vitet 1920, kur arkeologu peruan Toribio Mejia Xesspe zbuloi për herë të parë linja misterioze të gdhendura në peisazh. Me rritjen e udhëtimit ajror në vitet 1930, vepra të tjera arti u zbuluan nga lart, dhe studiuesit kanë vazhduar të zbulojnë më shumë linja dhe të zhvillojnë teori rreth asaj se si dhe pse u krijuan ato.
Kohët e fundit në vitin 2019, studiuesit nga Universiteti Yamagata i Japonisë zbuluan më shumë se 140 gjeoglifë në rajon me ndihmën e imazheve 3D.

 

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme