Arti i mashtrimit: Si Izraeli përdor ‘hasbara’ për të zbardhur krimet e tij

Izraelitët janë mbështetur prej kohësh në një strategji të diplomacisë publike për të dominuar arenën e kontrollit narrativ dhe manipulimit të informacionit.

Ndërsa Izraeli kryen raundin e tij të fundit të agresionit kundër palestinezëve, rrëfimi mbizotërues që shpesh tregtohet në media kryesore të perëndimit vazhdon të formulohet në mënyrë implicite për të favorizuar narrativën izraelite.

Nën maskën e neutralitetit, ligjërimi mediatik ka qenë për të përshkruar konfliktin që shpërtheu në Jeruzalemin Lindor të okupuar si “përplasje” midis “të dy palëve”. Bombardimi i pamëshirshëm i Izraelit ndaj Gazës që çon në vdekjen e qindra civilëve racionalizohet si një akt “vetëmbrojtje” në përgjigje të sulmeve pa dallim të raketave të Hamasit dhe përdorimit të tyre të “mburojave njerëzore”.

Shteti izraelit është thellësisht i vetëdijshëm se perceptimi formon realitetin. Ndërsa kryen krime të pretenduara lufte pa u ndëshkuar, ajo mund ta bëjë këtë vetëm nëse ekziston një makinë mjaft e fuqishme propagandistike që mund të vendosë për t’iu kundërvënë dënimit të pashmangshëm publik dhe solidaritetit ndërkombëtar me palestinezët.

Shkruani ‘hasbara’ – mjeti kryesor i mesazheve të Izraelit.

Hasbara – hebraisht për shpjegim – është një teknikë e diplomacisë publike e cila lidh luftën e informacionit me objektivat strategjikë të shtetit izraelit. Diplomacia publike duhet të konceptohet strategjikisht si një përparësi e politikës së jashtme, përmes së cilës një imazh pozitiv i Izraelit është kultivuar në skenën botërore, veçanërisht duke marrë parasysh imazhin që sfidat e Izraelit është ballafaquar vazhdimisht që nga krijimi i tij më 1948.

Ndërsa rrënjoset në konceptet e mëparshme të agitpropit dhe censurës, hasbara nuk duket se bllokon furnizimin e informacioneve kontradiktore me audiencat. Në vend të kësaj, ajo pranon me dëshirë një treg të hapur mendimesh. Ajo që kërkon të bëjë në këtë kontekst është të promovojë dëgjimin selektiv duke kufizuar pranueshmërinë e audiencave ndaj informacionit, në vend që të kufizojë rrjedhën e tij.

Për të përmbushur misionin e saj, hasbara synon diplomatët, politikanët dhe publikun përmes mediave masive. Ajo gjithashtu arrihet përmes instituteve të shumta dhe agjencive qeveritare, si dhe në qendrat kërkimore, universitete, OJQ-të dhe firmat lobuese.

Izraeli madje ofron bursa dhe grante hasbara për të nxitur avokim pro-izraelit, ndërsa një numër individësh nga gazetarë te blogerë punojnë për të krijuar një imazh pozitiv të vendit.

 

Hasbara 2.0

Pas luftës së Libanit 2006 dhe ‘Operacionit Cast Lead’ dy vjet më vonë, që të dy dëmtuan seriozisht reputacionin ndërkombëtar të Izraelit, kishte një zhvendosje graduale midis 2008 në 2012, në atë që studiuesi Miriyam Aouragh e quajti “Hasbara 2.0”: një diplomaci e sigurt dixhitale që llogariten për teknologjitë e ueb 2.0 si media sociale dhe YouTube.

Së shpejti, iniciativat e stilit hasbara nga Forcat Izraelite të Mbrojtjes (IDF) po sinkronizoheshin në një degë të re në internet, me një ekip të përhershëm që vepronte në ndërlidhje me Ministrinë e Çështjeve Strategjike më 2008.

Në vitin 2012, Izraeli do të shpallte luftën e tij kundër Gazës në Twitter. Gjatë ‘Operacionit Shtylla e Mbrojtjes’, ndërsa pikat e bisedës të drejtuara nga Izraeli ngopën peisazhin e mediave në SHBA dhe Evropë, hasbara përdori shumë kanalet e komunikimit më të distiluara të mediave sociale. Ajo shfrytëzoi më tej funksionet e shfletuesit, algoritmet e motorëve të kërkimit dhe mekanizmat e tjerë të automatizuar që kontrollonin se çfarë përmbajtje iu paraqitën shikuesve.

Gjatë këtij procesi, Izraeli hartoi një rrëfim për veten e tij si viktimë e pafajshme e terrorizmit palestinez, një që iu dha e drejta sovrane e mbrojtjes kundër sulmit ekzistencial. Kjo, përkundër faktit të fillimit të përshkallëzimit, posedimit të fuqisë së përparuar ajrore kundër një kundërshtari pa një, dhe shkarkimit të më shumë se një mijë herë më shumë të municioneve në Gazanë.

Në vitin 2014, lufta e Izraelit në Gaza nën ‘Operation Protective Edge’ nxiti një shtytje shumë më të madhe në rrëfimin e saj mediatik, duke nënvlerësuar qartë shkallën e zemërimit global ndaj veprimeve të tyre në Gaza.

Ndërsa imazhet e shkatërrimit dhe trupave të copëtuar të civilëve të pafajshëm përmbytën mediat sociale, ithtarët e Hasbara u detyruan të dyfishojnë përpjekjet e tyre në fushatat e orkestruara mirë të PR që u përpoqën të rindërtonin krimet e luftës me pika bisedimi për të zbardhur çdo përdorim joproporcional të forcës – e cila madje përfundoi duke qenë joefektive përsëri në Izrael.

 

Masa të dëshpëruara

Në rast se ky qëndrim dështon, ka disa strategji të veshura mirë në arsenalin e tyre, për të cilat kanë përdorur inxhinierët hasbara.

Njëra ka qenë për të detyruar publikun të bëjë një zgjedhje midis Izraelit dhe Hamasit. Sot, ne vazhdimisht e shohim këtë dikotomi të luajtur në segmentet e transmetimit ndërkombëtar; duke vepruar kështu, Izraeli është përshtatur si një aktor racional dhe i pafajshëm i provokuar nga një kërcënim iracional terrorist, duke bërë çdo kritikë ndaj veprimeve të Izraelit de facto apologia për terrorizmin.

Ndërsa një numër i qeverive perëndimore kanë caktuar Hamasin si një organizatë terroriste duke përfshirë SHBA dhe Bashkimin Evropian, Norvegjinë dhe Zvicrën, ata ende mbajnë lidhje diplomatike me grupin. Australia, Zelanda e Re dhe Mbretëria e Bashkuar vetëm e konsiderojnë krahun e saj ushtarak si një organizatë terroriste. Një numër shtetesh të tjera jashtë Perëndimit nuk e etiketojnë atë si një organizatë terroriste, dhe KB në 2018 refuzoi një rezolutë të SHBA për ta dënuar atë si një organizatë terroriste.

Ndoshta taktika më e zakonshme ka qenë lidhja e çdo kritike ndaj politikave izraelite, qoftë shkeljet e të drejtave të njeriut apo kolonizimi i paligjshëm i tokës Palestineze, me antisemitizmin.

Një nga kërcënimet strategjike në vitet e fundit ka qenë lëvizja në rritje e Bojkotit, Zhvendosjes dhe Sanksioneve (BDS). Zyrtarët izraelitë janë përpjekur të shpifin ata që mbështesin BDS si antisemit dhe pretendojnë se është i lidhur me terrorizmin, ndërsa ligjet anti-BDS janë miratuar në SHBA.

Në internet, ajo ka përkthyer në shtyrjen e kompanive të shquara të mediave sociale për të miratuar përkufizimin e punës së Aleancës Ndërkombëtare të Përkujtimit të Holokaustit të antisemitizmit, i cili zgjeron akuzat e mundshme të antisemitizmit në kritikat ndaj Izraelit.

Armatosja e çështjeve të drejtësisë sociale dhe përvetësimi i gjuhës së ‘zgjuar’ është një tjetër strategji e miratuar shpesh. Për shembull, rrëfimi se si Izraeli është “demokracia e vetme” në Lindjen e Mesme përsëritet ad infinitum; duke treguar vendin e tij të vetëm që respekton të drejtat e njeriut dhe sundimin e ligjit në një rajon ndryshe regresiv dhe armiqësor.

“Pinkwashing” – shfrytëzimi cinik i të drejtave LGBTQ + për të amplifikuar një lustër progresive dhe për të fshehur krimet izraelite – është shtuar në repertorin e hasbarës, së bashku me mbështetjen për të drejtat e kafshëve për okupimin “veganwash”.

Në fund të fundit, ky diskurs ka për qëllim të veprojë në ballafaqim kundër palestinezit “të prapambetur” – për t’i dehumanizuar më tej ata midis audiencave perëndimore dhe për të zbutur kritikat ndaj Izraelit.

 

Kategoritë
BotaLajme