“Asnjë vaksinë kundër COVID-19 nuk shkakton efekte anësore afatgjate”

Specialisti Ceyhan hodhi poshtë pretendimet të tilla si vaksinat e mRNA-së mund të kenë efekte anësore afatgjata ose të ndryshojnë ADN-në e njerëzve

Specialisti i infeksioneve pediatrike, Mehmet Ceyhan, tha se disa nga pretendimet në lidhje me efektet anësore të vaksinave kundër COVID-19 janë larg nga të qenit shkencore, duke shtuar se asnjë vaksinë nuk çon në efekte anësore afatgjata.

Duke folur për Anadolu Agency (AA), profesori Ceyhan nga Departamenti i Mjekësisë i Universitetit Hacettepe në Ankarasë shpjegoi disa pyetje në lidhje me efektet e vaksinave.

Ai deklaroi se të gjitha vaksinat mund të shkaktojnë efekte anësore të cilat mund të zgjasin për një maksimum prej dy deri në tre ditë, të tilla si skuqje, ngurtësim në zonën ku aplikohet vaksina, ënjtje, ethe, lodhje dhe dhimbje të muskujve.

Duke theksuar se efektet anësore të ilaçeve janë të pranueshme në një farë mase, ai tha se për vaksinat miratohet një qasje tjetër.

Ceyhan thotë në rastin e ilaçeve personi tashmë është i sëmurë dhe do të dëmtohet nga sëmundja në një farë mase. Prandaj, mund të rrezikoni nga disa dëmtime të ilaçeve dhe t’ua jepni atë pacientëve.

“Megjithatë, ju aplikoni vaksinat tek njerëz të shëndetshëm. Një efekt anësor që mund të bëjë të sëmurë një person të shëndetshëm ose që mund të shkaktojë vdekje, kancer ose infertilitet, është i papranueshëm”, shtoi ai.

Ai më tej vuri në dukje se në rast të rrezikut edhe më të vogël, vaksinat nuk mund të administrohen tek njerëzit.

Ceyhan hodhi poshtë pretendimet të tilla si vaksinat e mRNA-së mund të kenë efekte anësore afatgjata ose të ndryshojnë ADN-në e njerëzve.

“Kjo RNA mund të qëndrojë në trup maksimum prej tre ditësh, atëherë ajo hidhet nga trupi”, tha ai.

“Për më tepër, pasi ajo nuk hyn në qelizë, nuk ka shansin të ndryshojë ADN-në. Pretendime se si ajo mund të ketë efekte anësore afatgjata janë plotësisht pa bazë shkencore”, shtoi Ceyhan.

Ai më tej deklaroi se SinoVac është një vaksinë joaktive, që do të thotë që efektet anësore afatshkurtra shihen më rrallë.

Që nga 3 qershori, të paktën dy miliardë doza të vaksinave COVID-19 janë administruar në të gjithë botën, sipas shifrave të përpiluara nga faqja e internetit “Our World in Data”.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme