Autoritetet duhet të trajtojnë trillimet e thella përpara se treni të largohet nga stacioni

Big Tech dhe qeveritë e humbën barkën në mediat sociale dhe dezinformimin – nuk mund të përballojë të njëjtin gabim me teknologjinë e thellë të rreme të videos transmeton Gazeta e Re.

Bota tashmë ka mësuar në mënyrën e vështirë që mediat dixhitale, dhe veçanërisht mediat sociale, mund të dobësojnë shoqëritë dhe të minojnë sistemet tona të qeverisjes. Po përsërisim të njëjtat gabime me teknologjinë ‘deepfake’ (lajme të rreme), pasi ajo bëhet më e disponueshme, më e lirë dhe më e mirë.

Ne duhet të veprojmë tani për të krijuar ligje dhe politika efektive kundër mashtrimeve të thella përpara se ato të përdoren kundër nesh, ashtu si mediat sociale më parë. Kërcënimi që paraqet, i cili u lejon përdoruesve të krijojnë përmbajtje shumë realiste, video të doktoruara nga individë duke (për shembull) vendosur sipërfaqen e tyre mbi trupin e një tjetri, e cila mund të jetë e pamundur të përcaktohet. Por është domethënëse.

Disa teknologji ‘deepfake’ aktualisht përdoren për argëtim të padëmshëm, art ose më rrezikshëm, pornografikisht, që synojnë gratë. Një studim zbuloi se 96 përqind e të gjitha videove të rreme në internet synonin gratë. Sidoqoftë ajo ka një anë tjetër të errët; mund të përdoret nga aktorë të huaj ose vendas për të krijuar rezultatet e fundit në ‘lajmet e rreme’ dhe për të ndikuar në sjelljen dhe zgjedhjet.

Studiuesit në një konferencë të MIT ishin në gjendje të krijonin një intervistë në kohë reale me një ‘Vladimir Putin’. Jashtë hapësirës së sigurt të një konference akademike, aplikimet e saj janë të pafund dhe tmerruese. Ai ka potencialin të përshpejtojë trajektoren tonë drejt një epoke post-të vërtetës për të cilën nuk janë të përgatitur as popullatat tona dhe as institucionet.

Qeveritë tona tashmë po përpiqen të përshtaten me zhvendosjen nga ‘pak në shumë’, në shpërndarjen e përmbjatjes ‘shumë në shumë ’. Përmbajtja e thellë e videove ngre interesat pasi ajo është shumë më e ndezshme psikologjikisht sesa imazhet statike. Ne jemi më të gatshëm për përmbajtjen video dhe audio, në një mënyrë që nuk jemi më ndaj fotove. Kjo e bën videon e rreme më të rrezikshme se çdo lloj tjetër i keqinformimit.

Pasojat e mosmarrjes së kësaj janë të tmerrshme. Universi i rremë mund të mohojë pothuajse gjithçka që shohim në një ekran. Ne mund të hedhim një vështrim në ekranin tonë duke treguar një video të një sulmi kimik terrorist vetëm poshtë rrugës, dhe ta injorojmë plotësisht në besimin se është një tjetër e rremë.

Ose videot e rreme mund të bëjnë të njëjtën gjë për gjithçka në realitetin tone, ndoshta një armë efektive për çdo makinë propagandistike të diktaturës që përpiqet të heshtë disidencën. Videot ‘e rrjedhura’ mund të përdoren për të justifikuar luftërat e huaja.

Dhe e gjithë kjo është para se të përfshihen robotët. Facebook aktualisht parashikon që afërsisht 6 milion bot (një program autonom në internet ose një rrjet tjetër që mund të ndërveprojë me sistemet ose përdoruesit) janë duke infektuar platformën e tij; ishin këta bot që ishin përgjegjës për postimin e një pjese të madhe të përmbajtjes politike më 2016. Sapo bots të krijojnë të rremat e tyre të thella, problemi bëhet eksponencial.

Në një studim të shtatorit 2019, një kompani me bazë në Amsterdam, e quajtur Deeptrace, gjeti 14,678 video të rreme në faqet e internetit të popullarizuara – dyfishi i numrit nga dhjetori 2018. Sa shqetësuese, nuk ka ligje të veçanta kombëtare kundër ‘deepfakes’ në SHBA ose MB.

Informacioni i gabuar është i vështirë për qeverinë për policinë, pavarësisht burimeve të rritura gjatë pandemisë. Unë akoma do të inkurajoja që trillimet e thella të trajtohen si veprimtari kriminale për shkak të dëmit të madh që mund të shkaktojnë.

Texas miratoi një ligj në shtator, duke penalizuar botimin dhe shpërndarjen e videove të rreme të synuara për të dëmtuar një kandidat ose për të ndikuar në rezultatet brenda 30 ditëve nga zgjedhjet. Shtete të tjera si Kalifornia kanë zbatuar ligje të ngjashme që synojnë ndërhyrjen në zgjedhje.

Ne kemi nevojë për ligje kombëtare (idealisht transnacionale), të mbështetura me zbatim serioz. Meqenëse shumë nga krijuesit e përmbajtjes ka të ngjarë të jenë të vendosur jashtë shtetit, ndoshta në vendet pa traktate ekstradimi, vetëm zbatimi i ligjit nuk do të jetë kurrë i mjaftueshëm.

Akuzat penale kundër kujtdo që ndan përmbajtje do të rrezikonte kriminalizimin e miliona individëve të cilët (ndoshta pafajësisht) ndanin atë që mendonin se ishte e vërtetë. Këtu prishet analogjia me pornografinë e fëmijëve: ndërsa është e vështirë të imagjinohet dikush që vërtet nuk e di se po ndanin pornografi për fëmijë, vetë natyra e ‘deepfakes’ do të thotë që shumica e aksionerëve mund të mashtrohen vërtet.

Prandaj Big Tech duhet të ndihmojë në identifikimin e mashtrimeve të thella dhe t’i eleminojë ato me shpejtësi. Ato firma kanë aftësinë për të bllokuar përmbajtje të paligjshme, si p.sh. pornografia e fëmijëve ose ajo e ‘revenge’.

Qeveritë dhe sektori privat duhet të investojnë në aplikime të teknologjive si AI dhe Blockchain që mund të ndihmojnë në vërtetimin e përmbajtjes origjinale. Do të ketë kundërshtime të pashmangshme bazuar në lirinë e fjalës, ose se satira varet nga realiteti i mprehtë. Por këto liri vijnë gjithmonë me kufizime dhe ne nuk duhet të jemi të turpshëm për ta thënë këtë. Kështu është sot, dhe ka qenë në të kaluarën.

Dështimi për të vepruar kundër teknologjisë ‘deepfake’ mund ta zhytë shoqërinë tonë në një gjendje ’apati realiteti’, ku nuk besojmë asgjë; ose kaos, ku ka më shumë të ngjarë të besojmë atë që është thjesht e gabuar. Le të mësojmë nga gabimet tona me mediat sociale. Këtë herë, le të veprojmë para se të ikë treni. /Gazeta e Re.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji