Avioni i parë luftarak turk, nga hangari në 2023-shin

“Shpresoj që në vitin 2023 të nxjerrim avionin tonë kombëtar luftarak nga hangari dhe t’ia tregojmë të gjithë botës. Avioni ynë luftarak kombëtar, i cili do të bëjë fluturimin e tij të parë në 2025, do të zërë vendin e tij në qiell në 2029 si forca goditëse e forcës sonë ajrore,” tha Erdogan në një fjalim në një ceremoni prezantimi të projekteve teknologjike të Industrisë Hapësinore (TUSAS) në Kahramankazan në kryeqytetin turk Ankara.

Ai gjithashtu vuri në dukje se Turqia është e pranishme në çdo fushë teknologjike të nevojshme për zhvillimin e avancuar të industrisë së mbrojtjes.

“Numri i projekteve të mbrojtjes në vendin tonë 20 vjet më parë ishte vetëm 62, ndërsa sot i kalon 750, ndërsa numri i kompanive tona që operojnë në këtë zonë është rritur nga 56 në 1500. Gjithashtu, buxheti i Turqisë për projektet e industrisë së mbrojtjes është rritur nga 5,5 miliardë dollarë në 75 miliardë dollarë dhe qarkullimi vjetor i sektorit është rritur nga 1 miliard dollarë në 10 miliardë dollar. Tashmë po hyjmë në një periudhë në të cilën do të veprojmë shumë më sistematikisht dhe në afat të mesëm në fushën e industrisë së mbrojtjes”, tha ai.

Ai theksoi gjithashtu se Turqia mund të mbështetet shumë në prodhimin vendas.

“Ne nuk do të pajtohemi me marrjen e produkteve nga jashtë që mund t’i prodhojmë vetë. Zhvillimi dhe forcimi i industrisë sonë të mbrojtjes do të vazhdojë të jetë prioriteti ynë,” tha Erdogan.

Ai theksoi se Turqia ka bërë përparim të veçantë në fushën e prodhimit të dronëve.

“Tani jemi në mesin e tre vendeve më të mira në botë në prodhimin e dronëve dhe dronëve të armatosur. Ne jemi gjithashtu ndër dhjetë vendet që mund të projektojnë, prodhojnë dhe mirëmbajnë anije luftarake”, tha Presidenti i Turqisë.

Ai tha se Turqia do të vazhdojë të shënojë progres dhe sukses në fushën e industrisë për qëllime të veçanta në periudhën e ardhshme.

“Ne po lëvizim me ndjeshmëri të madhe kombëtare në këtë fushë për të zhvilluar dhe prodhuar armë të përdorura nga ushtarët, policia dhe xhandarmëria tanë në operacionet e brendshme dhe ndërkufitare pa u mbështetur tek askush”, theksoi Erdogan.

Kategoritë
BotaLajme