BE duhet të mbështesë hetimin për krimet e luftës në Izrael

Deputetët e majtë e kanë mirëpritur vendimin e Gjykatës Penale Ndërkombëtare (ICC) për të hapur një hetim zyrtar mbi krimet e luftës në Bregun Perëndimor dhe Rripin e Gazës të okupuar nga Izraeli transmeton Gazeta e Re.

Situata në Palestinë iu referua ICC për hetim në qershor të 2014-s. Gjykata ka qenë nën presion të fortë nga Izraeli dhe aleatët e tij në Perëndim për ta hequr çështjen.

Administrata Trump, në emër të Izraelit, vendosi sanksione kundër Kryeprokurorit të ICC dhe anëtarëve të zyrës së saj. Presidenti Biden duket i përkushtuar për të vazhduar me trimërinë e Trump-it kundër Gjykatës.

Manu Pineda, Kryetari i Delegacionit të Parlamentit Evropian për Marrëdhëniet me Palestinën (DPAL), i kërkoi BE të mos kursejë asnjë përpjekje për të mbrojtur integritetin e hetimit përballë sulmeve të Izraelit dhe ShBA kundër Gjykatës:

“Është koha që ICC të hetojë krimet e Izraelit kundër palestinezëve, duke i dhënë fund mosndëshkimit që është përhapur për dekada dhe që ka lejuar Izraelin të shkelë ligjin ndërkombëtar pa pasoja.

“Ndërsa shkon maksima ligjore, drejtësia e vonuar është e drejtësisë e mohuar. Viktimat palestineze meritojnë një hetim të shpejtë, të lirë nga ndërhyrjet e jashtme. Ata që janë përgjegjës, udhëheqësit politikë dhe gjeneralët ushtarakë, duhet të gjykohen dhe të ndiqen penalisht.

“Izraeli dhe ShBA do të bëjnë gjithçka që munden për të diskredituar Gjykatën. Si nënshkrues të Statutit të Romës, vendet anëtare të BE janë të detyruara ligjërisht të bashkëpunojnë me hetimin. Unë jam thellësisht i shqetësuar për raportet që disa qeveri kanë rënë dakord të heqin dorë nga Izraeli përpara se të lëshohen urdhrat e arrestit”.

“Ne jemi gjithashtu të vetëdijshëm për kërcënimet me vdekje ndaj mbrojtësve të të drejtave të njeriut me qendër në Hagë të përfshirë në këtë çështje. BE duhet të bëjë gjithçka që mundet për të mbrojtur dëshmitarët dhe shoqërinë civile duke dërguar informacion në Gjykatë, si në BE ashtu edhe në Izrael / Palestinë, duke paralajmëruar qeverinë Izraelite kundër sjelljeve mashtruese”.

“Mbrojtja e ICC si institucion dhe lejimi i këtij hetimi të vazhdojë pa pengesa, është thelbësore jo vetëm për të dhënë drejtësi për palestinezët, por për drejtësinë kudo që vepron Gjykata. Unë e nxis Kryeprokurorin e ardhshëm Karim Khan që t’i përmbahet mandatit të tij në nivelin më të lartë të etikës dhe paanësisë”, përfundoi Pineda. /Gazeta e Re. 

 

Kategoritë
BotaLajme