Belgjika rekruton neo-nazistë, por gratë myslimane nuk mund të jenë në shërbimin publik

A po i mbyll sytë qeveria në Belgjikë ndaj ngritjes së ekstremit të djathtë në ushtri?

Kur një ushtar neo-nazist në shërbim shkoi në arrati më shumë se një javë më parë – autoritetet në Belgjikë paralajmëruan qytetarët të informonin policinë nëse e shihnin.

Ajo që autoritetet belge nuk e prisnin ishte që qytetarët e zakonshëm dhe figurat e tjera ushtarake që shërbejnë do të tregonin mbështetje të hapur për renegatin neo-nazist Jurgen Conings, 46 vjeç, i cili është në një listë zyrtare të mbikëqyrjes terroriste në vend.

Conings është një instruktor armësh dhe ka ekspertizë ushtarake në maskimin dhe gjuajtjen me armë, duke e bërë atë të vështirë për t’u gjetur dhe potencialisht jashtëzakonisht të rrezikshëm.

Autoritetet zbuluan makinën e tij të braktisur pranë një pylli në Belgjikë me katër raketahedhës brenda, të marra nga një bazë e ushtrisë.

I gjithë episodi ngre një seri pyetjesh që, me kalimin e kohës, zyrtarët do të duhet të bëjnë, veçanërisht se si një ushtar në një listë vëzhgimi terrorist që mbante pikëpamje të ekstremit të djathtë u lejua të ishte akoma në ushtri, e lëre më të dilte nga një bazë e ushtrisë me raketahedhës që punojnë?

Disa tashmë po pyesin pse sapo ushtria zbuloi se Conings kishte lidhje me të djathtën ekstreme, ai ishte ende i lejuar në ushtri dhe potencialisht i radikalizoi të tjerët?

Para se të zhdukej, Conings la pas një shënim që thoshte se ai kishte shkuar për të “bashkuar rezistencën dhe mund të mos mbijetojë”. Ushtari në shërbim, sipas autoriteteve, ka veshur një jelek antiplumb, ka një mitraloz dhe një pistoletë.

Conings ishin sulmuar kundër migrantëve dhe gjatë vitit të kaluar kundër kufizimeve Covid-19, të cilat ai besonte se ishte pjesë e një komploti madhështor për të hequr liritë e njerëzve.

Këto tema kanë bërë jehonë në shoqërinë më të gjerë belge dhe ushtrinë.

Një grup në Facebook që mbështeste Conings brenda pak orësh mblodhi gati 50,000 mbështetës – përpara se kompania e mediave sociale ta hiqte atë për shkelje të “politikës së saj të rrezikshme të individëve dhe organizatave”.

Ministrja e Mbrojtjes së vendeve, Ludivine Dedonder, dënoi mbështetësit e ushtarëve neo-nazistë.

“Mbështetja e këtij burri është mbështetja e një njeriu që kërcënon të plagosë dhe vrasë të pafajshëm,” tha ajo në një konferencë për shtyp.

“Është për të ardhur keq që disa personel ushtarak aktual ose ish personel ushtarak kanë treguar mbështetjen e tyre.”

Autoritetet belge kanë pranuar se Conings ishte një nga 30 ushtarët nën mbikëqyrje për lidhje me të djathtën ekstreme.

Pas incidentit të fundit, ministria e mbrojtjes tha se 11 ushtarakë ndajnë pikëpamje të ngjashme ekstremiste të dhunshme të ekstremit të djathtë. Sidoqoftë, ata thjesht janë zhvendosur në pozicione të tjera ku kanë pak kontakt me armët.

Sidoqoftë, në këtë sfond, autoritetet belge po marrin masa për të ndaluar gratë muslimane hixhabi të shërbejnë si zyrtare publike, nga frika se veshja e një pëlhure në kokën tuaj kërcënon ndarjen e kishës dhe shtetit.

Një aktivist paralajmëroi se adhuruesit e Conings në shoqërinë belge tregojnë se “idetë politike janë shumë më të rrezikshme se sa pëlhura”.

Një rast i fundit i një gruaje që aplikon për kompaninë e transportit publik në Bruksel ka bërë që politikanët të paralajmërojnë se një grua e veshur me hixhab mund ta parandalojë atë që të ofrojë këshilla neutrale për klientët.

Kontrasti midis dy rasteve ofron një pasqyrë se si shoqëria belge i shikon ekstremistët e dhunshëm në arrati dhe gratë muslimane që kërkojnë mundësi punësimi në vend. Dhe më qartë, se kë qeveria e konsideroi kërcënimin e vërtetë.

Kategoritë
BotaLajme