Belgjika të kthejë artin e vjedhur në familjen hebreje gjermane

“Blumenstilleben” ose “Still life with Flowers”, pikturuar nga Lovis Corinth, u vodh nga Gustav dhe Emma Mayer gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Belgjika do t’i kthejë një pikturë familjes së një çifti gjerman hebre nga i cili u vodh pasi ata u larguan nga Gjermania gjatë Luftës së Dytë Botërore.

“Blumenstilleben” ose “Still life with Flowers” u pikturua më 1913 nga Lovis Corinth dhe është mbajtur në koleksionin e Muzeve Mbretërore të Arteve të Bukura në Bruksel, së bashku me rreth 30 vepra të tjera që mendohet se janë vjedhur gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Pas dekadash analizash dhe hulumtimesh, ekspertët kanë arritur në përfundimin se piktura u grabit nga një depo nga zyrtarët e pushtimit gjerman nga mallrat në pronësi të refugjatëve hebrenj gjermanë.

Gustav dhe Emma Mayer u detyruan të ndahen me disa nga gjërat e tyre ndërsa po vinin në Angli dhe një arkë që përmbante pikturën u vodh nga depozitat në fillim të luftës.

Në një letër dërguar më 26 maj avokatëve gjermanë të nipërve dhe mbesave të çiftit, sekretari belg i shtetit Thomas Dermine konfirmoi zyrtarisht marrëveshjen e shtetit belg për të dorëzuar pjesën.

Familja Mayer ishte kompensuar tashmë për humbjen e pronës së saj nga autoritetet gjermane në vitet 1960 dhe kështu të afërmve do t’u kërkohet të paguajnë 4,100 euro, kostoja e parashikuar e pikturës.

Kategoritë
LajmeTë ndryshme