Besimi: Punojmë në planin për financimin e rritjes së përshpejtuar

Në Ministrinë e Financave po punojmë për një plan për financimin e rritjes së përshpejtuar. Kjo do të thotë që përveç investimeve që do të vijnë nga fondet publike ose buxhetore ose huazimet, do të ketë një mundësi për të mobilizuar kapital privat duke ndjekur shembullin e planit Juncker i cili siguron instrumente të rinj për tërheqjen e fondeve nga kapitali privat ose fondet private të investimeve me shumëzuesin efekt të ketë një ndikim më të madh në ekonomi, tha Ministri i Financave Fatmir Besimi sonte si i ftuar në Tv24.

Viti i krizës, theksoi ai, ne e përfunduam me 81 përqind realizim të shpenzimeve kapitale, i cili ishte shumë më i mirë se vitet e mëparshme.

– Me prezantimin e mekanizmit të ri, do të kërkojmë ta përmirësojmë atë realizim. Njësi të reja në pjesën e Ministrisë së Financave për monitorimin e investimeve kapitale, planifikim më të mirë në periudhën afatshkurtër dhe afatgjatë, por natyrisht në këtë parashikohet që në nivelin e Qeverisë të ekzistojë një njësi për monitorimin dhe lehtësimin e procesit të kapitalit projekton investime që shpallen si forma strategjike dhe të ndryshme, tha Besimi.

Plani për financimin e rimëkëmbjes dhe rritjen e përshpejtuar ekonomike parashikon mënyra të reja për të hyrë në kapital për projektet e sektorit publik dhe privat. Qëllimi është krijimi i një efekti shumëzues duke krijuar dhe përdorur mekanizmat, instrumentet, fondet dhe burimet e reja të financimit, pra përveç investimeve publike të planifikuara në vlerë prej rreth 4 miliardë euro për periudhën 2021-2025, të financuara nga buxheti , Fondet IPA dhe institucionet financiare ndërkombëtare, për të mobilizuar disa herë më shumë fonde dhe investime nga sektori privat.

Plani konsiston në krijimin e fondeve të zhvillimit, fondeve mbështetëse të inovacionit, fondeve të garantuara, fondeve të kapitalit, fondeve të kapitalit sipërmarrës dhe instrumenteve të ngjashëm për të mbështetur kompanitë e eksportit, ndërmarrjet e vogla dhe të mesme, si dhe ndërmarrjet sociale.

Planifikohen partneritete publike-private, koncesione dhe instrumente të tjerë për financimin e projekteve kapitale publike, si dhe sektori privat.

Kategoritë
LajmeVendi