Biden: Dërgimi i avionëve dhe tankeve në Ukrainë shkak për Luftën III Botërore

Presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës (ShBA), Joe Biden njoftoi se do të ofrojnë ndihmën e nevojshme të mbrojtjes për Ukrainën, por dërgimi i avionëve dhe tankeve në këtë vend me ekuipazhe amerikane do të nënkuptonte Luftën e Tretë Botërore.

Biden foli në konferencën e zhvilluar nga demokratët në Dhomën e Përfaqësuesve në Filadelfia.

Duke vënë në dukje se ata flisnin pothuajse çdo ditë në telefon me presidentin e Ukrainës, Vladimir Zelenskiy, Biden tha: “(Presidenti rus Vladimir) Putin mendoi se mund të përçante NATO-n, ai mendoi se mund të përçante vendin tonë dhe Perëndimin, por nuk pati sukses”.

Biden deklaroi se Bashkimi Evropian, NATO dhe partnerët e G7 të SHBA-së u bashkuan kundër Rusisë për të vendosur sanksione ekonomike ndaj Putinit dhe kjo izoloi Rusinë dhe vuri në dukje se sanksionet ekonomike të vendosura ndaj Rusisë dhanë rezultate.

Duke shpjeguar se ata do të dërgojnë armët e nevojshme në Ukrainë dhe se do të dërgojnë paratë e nevojshme për të plotësuar nevojat jetike të ukrainasve, Biden tha: “Ne do të mbrojmë çdo metër katror të territorit të NATO-s në përputhje me detyrimet tona në nenin 5. por ne nuk do të hyjmë në Luftën e Tretë Botërore. Ne nuk do të fusim NATO-n të luftojë në Ukrainë. Për momentin, ne po ofrojmë të gjithë ndihmën që mundemi, por e vetmja mënyrë për të dërguar avionë, tanke, trena me pilotët dhe ekuipazhet amerikanë në Ukrainë është Lufta e Tretë Botërore”.

Biden fajësoi gjithashtu Putinin për rritjen e çmimit të naftës dhe inflacionit në SHBA muajt e fundit.

Kategoritë
BotaLajme