Binjakët arrijnë kulmin me më shumë të lindur se kurrë më parë

Më shumë binjakë kanë lindur se kurrë më parë, por bota tani mund të ketë arritur kulmin e binjakëve, thonë studiuesit transmeton Gazeta e Re.

Rreth 1.6 milion binjakë lindin çdo vit në të gjithë botën, me një në çdo 42 fëmijë lind një binjak.

Vonesa e lindjes së fëmijëve dhe teknikat mjekësore të tilla si IVF kanë parë që niveli i lindjeve binjake të rritet me një të tretën që nga vitet 1980.

Por mund të jetë e gjitha tatëpjetë nga këtu pasi përqendrimi zhvendoset te një fëmijë për shtatzëni, e cila është më pak e rrezikshme.

Sipas një pasqyre globale në revistën Human Reproduction, kulmi u arrit për shkak të rritjeve të mëdha të normave të binjakëzimit në të gjitha rajonet për 30 vjet – nga një rritje prej 32% në Azi në një rritje prej 71% në Amerikën e Veriut.

Studiuesit mblodhën informacion mbi normat e binjakëzimit nga 165 vende për 2010 deri më 2015, dhe i krahasuan ato me normat për 1980 deri 1985.

Numri i binjakëve të lindur për një mijë lindje tani është veçanërisht i lartë në Evropë dhe Amerikën e Veriut, dhe në të gjithë botën është larguar nga nëntë për 1,000 dërgesa në 12.

Por normat e binjakëve në Afrikë kanë qenë gjithmonë të larta dhe nuk kanë ndryshuar shumë gjatë 30 viteve të fundit, gjë që mund të jetë si rezultat i rritjes së popullsisë.

Dora ndihmuese

Afrika dhe Azia përbëjnë rreth 80% të të gjitha dërgesave binjake në botë aktualisht.

Prof. Christiaan Monden, autori i studimit nga Universiteti i Oksfordit, tha se kishte një arsye për këtë.

“Shkalla e binjakëzimit në Afrikë është kaq e lartë për shkak të numrit të lartë të binjakëve dizigotikë – binjakëve të lindur nga dy vezë të veçanta – të lindur atje”, tha ai.

“Kjo ka shumë të ngjarë të jetë për shkak të ndryshimeve gjenetike midis popullatës afrikane dhe popullatave të tjera.”

Shkalla e binjakëzimit në Evropë, Amerikën e Veriut dhe vendet Oqeanike ka arritur ritmin – dhe përdorimi në rritje i riprodhimit të asistuar mjekësor që nga vitet 1970 – për shembull IVF, ICSI, mbarësimi artificial dhe stimulimi i vezoreve – kanë qenë arsyeja kryesore.

Të gjitha këto teknika rrisin gjasat e një lindjeje të shumëfishtë.

Gratë që zgjedhin të krijojnë familje më vonë gjatë jetës, përdorimi i shtuar i kontracepsionit dhe pjelloria më e ulët në përgjithësi gjithashtu luajnë një rol, thotë rishikimi.

Por theksi tani është në shtatzënitë e vetme, të cilat janë më të sigurta, thotë Prof. Monden.

“Kjo është e rëndësishme pasi lindjet binjake shoqërohen me përqindje më të larta vdekjesh midis foshnjave dhe fëmijëve, dhe më shumë ndërlikime për nënat dhe fëmijët gjatë shtatëzënisë, gjatë dhe pas lindjes”, thotë ai.

Binjakët kanë më shumë ndërlikime gjatë lindjes, lindin më shpesh të parakohshëm dhe kanë pesha më të ulëta të lindjes dhe nivele akoma më të larta të lindjeve.

 Shanset për mbijetesë

Rishikimi zbuloi se fati i binjakëve në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme ishte më shqetësues.

Në veçanti në Afrikën nën-Sahariane, shumë binjakë do të humbasin binjakin e tyre në vitin e parë të jetës, më shumë se 200,000 çdo vit.

“Ndërsa normat e binjakëzimit në shumë vende të pasura perëndimore tani po afrohen me ato në Afrikën nën-Sahariane, ekziston një ndryshim i madh në shanset e mbijetesës”, tha Prof. Jeroen Smits, një autor studimi.

Duke parë përpara, studiuesit thonë se India dhe Kina do të luajnë një rol të madh në normat e binjakëzimit në të ardhmen.

Ulja e pjellorisë, nënat e moshuara në lindje dhe teknikat si IVF, të gjitha do të kenë ndikim në numrin e binjakëve në vitet që vijnë. /Gazeta e Re. 

 

 

Kategoritë
FamiljeShëndetësi