Bisedimet Ankara-Kajro: Një ndryshim në parimet turke?

Vizita zyrtare e një delegacioni turk të udhëhequr nga Zëvendës Ministri i Jashtëm Sedat Unal në Kajro përfaqëson një pikë kthese në marrëdhëniet e jashtme turke.

Në të vërtetë, ishin bërë disa hapa para vizitës. Të dy palët fillimisht kontaktuan përmes shefave të tyre të inteligjencës dhe ministrave të jashtëm.

Çfarë ka ndryshuar? A do të thotë se marrëdhëniet dypalëshe nuk janë në pritje? A do të thotë se Ankaraja po tërhiqet nga parimet që po mbante? Apo po ndryshon politikën e saj?

Turqia dhe Egjipti kanë një marrëveshje mbi caktimin e kufijve detarë në Mesdheun Lindor si dhe mbi forcimin e marrëdhënieve ekonomike.

Ka një luftë globale për pushtet në zonë dhe Turqia po lëviz për të bllokuar planet që synojnë shkarkimin e saj nga ujërat e Mesdheut Lindor.

Qëllimi është të riparojë lidhjet diplomatike dhe ekonomike me Egjiptin, pasi vendi mbetet partneri më i madh afrikan i Afrikës me një tregti prej 4.86 miliardë dollarësh (40 miliardë TL) vitin e kaluar.

Turqia dhe Egjipti mbështetën palët e kundërta në konfliktin libian. Një marrëveshje turke e vitit 2019 me zyrtarët libianë, që synon rritjen e të drejtave detare dhe ndikimin turk në Mesdheun Lindor, zemëroi vendet e rajonit duke përfshirë Egjiptin. Si përgjigje, vendi nënshkroi një marrëveshje të veçantë për të përcaktuar kufijtë e tij detarë.

Sidoqoftë, ka pasur një armëpushim në Libi dhe forcat zyrtare qeveritare të mbështetura nga Turqia dhe Kombet e Bashkuara kanë formuar një qeveri të përkohshme. Kjo gjithashtu hapi rrugën për normalizimin e marrëdhënieve Turqi-Egjipt.

Dialogu filloi vitin e kaluar midis shërbimeve të inteligjencës të të dy vendeve.

Egjipti i dha një dritë jeshile zonës ekskluzive ekonomike (EEZ) të shënjuar nga Turqia e cila u mirëprit nga Ankaraja.

Së fundmi, Ministri i Jashtëm Mevlüt Çavuşoğlu njoftoi se Turqia mund të negociojë një marrëveshje detarkimi me Egjiptin në Mesdheun Lindor e cila hapi rrugën për zhvillimet e fundit.

 

Vija e kuqe turke

Kjo nuk do të thotë që Turqia ka ndryshuar pozicionin e saj ndaj Vëllazërisë Myslimane. Grushti i shtetit në Egjipt ishte brutal, anti-demokratik dhe i padrejtë dhe Turqia qëndroi fort pranë qeverisë së zgjedhur në mënyrë demokratike.

Sidoqoftë, asnjëherë nuk synoi të ndryshojë regjimin në Egjipt.

Reagimi tregoi gatishmërinë e Turqisë për të qëndruar me qeveritë e zgjedhura në mënyrë demokratike. Dhe ende mbron të njëjtat vlera.

Pra, normalizimi i marrëdhënieve nuk duhet të shihet si një hap prapa nga Ankaraja. Kjo lëvizje është ndërmarrë për të mirën e vendit por qeveria e Partisë për Drejtësi dhe Zhvillim (AK Parti) do të vazhdojë të mbrojë të drejtat e qeverive të zgjedhura lirshëm në vendet e tjera të botës.

Kategoritë
BotaLajme