Bora nuk shkrihet në zjarr – çfarë fenomeni në Spanjë “Ajo që ata na dërgojnë është plastike e pastër”

Reshjet e mëdha të borës të sjella nga stuhia Philomena goditi Spanjën javën e kaluar, duke çuar në anulime fluturimesh dhe mbyllje rrugësh dhe të paktën katër njerëz u vranë. Ekspertët besojnë se kjo është stuhia më e fortë në 50 vitet e fundit. Sasia e madhe e borës bëri që disa njerëz të besojnë se prapambetja nuk ishte me origjinë natyrore.

Një grua nga Spanja pretendon se bora e sjellë nga stuhia Philomena nuk është dëborë e vërtetë.

Në një video që qarkullon në internet, ajo merr pak borë nga ballkoni i saj dhe e ngroh me një flakë më të lehtë, duke treguar se bora nuk po shkrihet, por po bëhet e zezë. Sipas saj, substanca e djegur mban erë si plastike e pastër.

“Siç mund ta shihni, nuk shkrihet, pa marrë parasysh sa zjarr e sjell të zi. Dhe ka erë si plastikë e djegur. E di që ka rënë borë në shumë vende, kështu që mund ta shihni vetë … Kjo ëndërr që ata na dërgojnë është plastike e pastër. Vazhdimisht mashtrohemi, shikojeni vetë ”, thotë gruaja në video.

Shumë përdorues të mediave sociale përqeshën komentet dhe një numër njerëzish u përpoqën të shpjegonin fenomenin: sipas disave, ky është një reagim normal, sepse shumica e nxehtësisë së drejtuar ndaj topit të borës shpërndahet në të gjithë vëllimin e saj.

Era e “plastikës” vjen nga papastërtitë në gaz nga çakmaku, dhe bora “e zezë” shfaqet për shkak të procesit të lartësimit kimik, kur lënda shndërrohet nga një gjendje e ngurtë në një gaz, duke anashkaluar fazën e gjendjes së lëngët.

Kategoritë
BotaLajme