Çdo i treti banor i Serbisë është i armatosur

Sipas sasisë së armëve në pronësi të qytetarëve në raport me numrin e banorëve, Serbia dhe Mali i Zi ndajnë vendin e parë në Evropë me një mesatare prej 39.1 copë armësh personale për 100 banorë, që do të thotë se çdo banor i tretë i këtyre dy vendeve është të armatosur.

Këto janë të dhënat e hulumtimit të organizatës së pavarur “Rishikimi i popullsisë Botërore”, me qendër në Shtetet e Bashkuara, e cila, ndër të tjera, thotë se kombi më i armatosur në botë janë amerikanët me 120.5 armë për njëqind banorë. Sipas të njëjtave të dhëna, Bosnja dhe Hercegovina renditet e 13-ta në botë me 31.2 armë civile për njëqind banorë.

Kur shikojmë numrin e përgjithshëm të armëve, mund të shohim se banorët e Serbisë kanë 2,719,000 armë, Mali i Zi 245 mijë, dhe në BiH ky numër është 1,185,000. Importantshtë e rëndësishme të theksohet se këto të dhëna i referohen vetëm armëve që janë raportuar siç duhet në institucionet kompetente, ndërsa numri i atyre që nuk janë raportuar, dmth. i paligjshëm nuk mund të përcaktohet me siguri, sepse nuk ka të dhëna zyrtare rreth tij.

Pyetja është pse armatimet në një masë të tillë që vendet në fqinjësi janë në krye të botës për sa i përket sasisë së armatimit? Një nga arsyet sigurisht qëndron në faktin se ligjet e armëve janë relativisht liberale, kryesisht kur bëhet fjalë për trofe ose armë gjuetie. Një arsye tjetër pse vendet e Ballkanit Perëndimor janë “të armatosur deri në dhëmbë” është numri i madh i agjencive të sigurisë, të cilat, sipas Ministrisë së Brendshme Serbe, kanë më shumë se 50,000 armë të vogla të regjistruara.

Këto janë të dhëna për armët e ligjshme. Një problem shumë më i madh, megjithatë, janë armët e paligjshme, të cilat, sipas të dhënave jozyrtare, janë tre herë më të shumta në Serbi. Shpërbërja e përgjakshme e Jugosllavisë, e cila ishte një nga fuqitë më të mëdha ushtarake në Evropë, çoi gjithashtu në shpërbërjen e armëve të JNA, shumica e të cilave i përkisnin Serbisë. Armë të lehta, pushkë, pistoleta dhe të ngjashme në agresionin kundër Kroacisë dhe Bosnjë dhe Hercegovinës u shpërndanë “me një grusht dhe një kapelë” për popullsinë, e cila, pas përfundimit të konfliktit, i mbajti ato në një numër të madh.

Trendi i armatimit, është e rëndësishme të theksohet, është akoma në rënie. Një numër i madh i veprimeve policore arriti t’i japë fund grumbullimit të “arsenaleve të brendshme”, kështu që këta numra, edhe pse akoma shumë të lartë, praktikisht janë përgjysmuar në krahasim me 2011, dhe sipas Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), vetëm në të kaluarën në dhjetë vjet, 250,000 armë të kapura dhe të dorëzuara u shkatërruan në vendet e rajonit.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet