Çfarë do të thotë afrimi Turqi-Egjipt për Lindjen e Mesme?

Të dy termocentralet rajonalë janë pajtuar për bashkëpunim më të gjerë në të gjithë Lindjen e Mesme nga Mesdheu lindor në forcimin e lidhjeve ekonomike.

Pas tetë vjet marrëdhëniesh të tensionuara, një delegacion i ministrisë së jashtme turke është në Kajro për të gjetur gjuhë të përbashkët me homologun e saj egjiptian për të adresuar dallimet politike dhe normalizimin e marrëdhënieve.

Turqia dhe Egjipti kanë qenë në mosmarrëveshje që kur Presidenti i parë i zgjedhur në mënyrë demokratike i vendit Mohammed Morsi dhe qeveria e tij u përmbysën nga një grusht shteti ushtarak i vitit 2013 i udhëhequr nga Abdel Fattah el Sisi, i cili më vonë u bë presidenti i vendit.

Por disa zhvillime politike duke filluar nga ndarja e mundshme e favorshme e burimeve të gazit në Mesdheun lindor në normalizimin e fundit të Gjirit duket se i ka bindur të dy palët të lënë mënjanë mosmarrëveshjet e tyre për përfitime reciproke.

Në kryeqytetin egjiptian, delegacioni turk i udhëhequr nga Zëvendës Ministri i Jashtëm Sedat Onal dhe delegacioni Egjiptian i udhëhequr nga Zëvendës Ministri i Jashtëm Hamdi Sanad Loza duket se i janë afruar këtij qëllimi hap pas hapi.

“Këto diskutime eksploruese do të përqendrohen në hapat e nevojshëm që mund të çojnë drejt normalizimit të marrëdhënieve midis dy vendeve, dypalëshe dhe në kontekstin rajonal,” sipas një deklarate të lëshuar nga ministria e jashtme egjiptiane të martën.

Bisedimet eksploruese mund të jenë nxitur nga normalizimi i fundit i Gjirit, i cili u shty kryesisht nga Uashingtoni. Në qershor 2017, Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini dhe Egjipti vendosën një bllokadë të plotë mbi Katarin, një aleat turk, por nuk arriti shumë pasi Doha nuk përfundoi duke ndryshuar politikat e saj. Në fund, nën presionin e SHBA dhe pa përfitime të prekshme për kuartetin, aleatët e Gjirit dhe Egjipti ngritën bllokadën e Katarit, duke normalizuar marrëdhëniet.

“Kur shikojmë faktin se Egjipti dhe Katari janë pajtuar dhe nënshkruar një marrëveshje në Al Ula [në Arabinë Saudite], ka kuptim që Turqia besonte se ekziston një mundësi për një pajtim [me Egjiptin],” thotë Sami Hamdi, një Analist politik arab dhe shef i International Interest, një grup i analizës së rrezikut politik.

Hamdi beson se aspekti më i vështirë për të dy vendet do të ishte mënyra se si të shpjegohet normalizimi i mundshëm midis Ankarasë dhe Kajros për publikun e tyre pas viteve të antagonizmit.

“Unë mirëpres çdo hap drejt pajtimit midis arabëve në përgjithësi dhe Turqisë, si dhe midis arabëve dhe Iranit. Unë kam nevojë të shoh të gjithë kombin të bashkuar në parim. Nuk më pëlqen ta shoh kombin tim mysliman të ndarë,” thotë Hamza Zawba, ish-zëdhënësi i Partisë së Lirisë dhe Bashkimit, e cila u ndalua nga qeveria Sisi pas grushtit të shtetit. Zawba jeton në mërgim në Stamboll.

“Por hapat duhet të llogariten me kujdes,” thotë Zawba.

 Implikimet rajonale

Nëse Turqia dhe Egjipti zhvillojnë një mirëkuptim të përbashkët politik rajonal, i cili ndihmon në adresimin e konfliktit libian, ai gjithashtu mund të ndihmojë në lehtësimin e tensioneve Turqi-UAE-Saudite. Marrëdhëniet e Ankarasë me Riad dhe Abu Dhabi u përkeqësuan me vrasjen e disidentit saudit Jamal Khashoggi në konsullatën Saudite të Stambollit më 2018.

Turqia dhe Egjipti, të mbështetur nga Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Arabia Saudite, kanë qenë në palë të ndryshme në konfliktin e Libisë. Por një qeveri e re e përkohshme libiane e betuar në mes të marsit duket se favorizohet nga Egjipti dhe Turqia, duke sinjalizuar se një zgjidhje politike e konfliktit është në horizont.

“Unë mendoj se kishte diskutime të gjera midis Turqisë dhe Egjiptit rreth asaj se si duhet të duket qeveria [Libiane] dhe kush duhet të mbështetet në qeveri dhe si mund të respektohen interesat e ndryshëm,” thotë Hamdi. Me ardhjen e administratës së Biden, lidhjet Turqi-Egjipt në konfliktin libian janë bërë pak më të komplikuara, shton ai.

Por ai gjithashtu mendon se “bashkëpunimi Turqi-Egjipt në Libi çoi në klimën që lejon një pajtim të mundshëm” midis dy vendeve.

Nëse konflikti përfundon në mënyrë paqësore, ai mund të ndihmojë gjithashtu në krijimin e lidhjeve politike midis Ankarasë dhe homologëve të saj të Gjirit.

“Të gjithë do të përfitojnë nga zbutja e tensioneve akute në rajon, duke përfshirë shkëputjen nga pikat e nxehta, kryesisht Libia,” tha Abdul Khaleq Abdallah, një profesor i shkencave politike me bazë në Emiratet e Bashkuara Arabe, i cili është një zë me ndikim në politikën e jashtme të mbretërisë së Gjirit.

Abdallah gjithashtu tha se procesi i pajtimit Turqi-Egjipt është bërë në koordinim me Emiratet e Bashkuara Arabe, një nga sponsorët kryesorë të qeverisë Sisi dhe Arabinë Saudite. Hamdi mendon se afrimi Egjipt-Turqi në thelb mund të çojë në normalizimin e Ankarasë si me Emiratet e Bashkuara Arabe ashtu edhe me mbretërinë Saudite.

Mesdheu Lindor

Adresimi i konfliktit libian është gjithashtu i rëndësishëm për përcaktimin e të drejtave detare në Mesdheun lindor për Egjiptin dhe Turqinë. Më 2019, Ankara dhe Tripoli kanë nënshkruar një marrëveshje detare për të caktuar Zonat e tyre Ekskluzive Ekonomike (EEZ) përkatëse në rajon, duke zemëruar Greqinë, Administratën Qipriote Greke dhe disa fuqi evropiane si Franca.

Egjipti ka qenë aleat me ato forca antiturke për një kohë. Por Ankaraja i ofron një marrëveshje më të mirë Egjiptit për sa i përket të drejtave detare në Mesdheun lindor sesa bëjnë Greqia dhe aleati i saj Greko-Qipriot.

“Ajo që është bërë e dukshme për Egjiptin…është se është e vështirë për çdo fuqi rajonale të fitojë përmes një grushti nokaut, por më tepër përmes pikave,” tha Abdallah, profesori i Emirateve.

“Egjipti po lufton në lidhje me Digën [e Madhe të Etiopisë] të Rilindjes dhe mungesën e veprimit në anën e administratës së Biden, duke u marrë me digën dhe duke bërë presion në Etiopi. Egjipti ka mbetur gjithashtu i shqetësuar me zhvillimet që ndodhin në Libi. Egjipti gjithashtu merret me vështirësi ekonomike,” thotë Hamdi.

“Ndërsa Egjipti është përfshirë në një farë mase në diskutimin mbi Mesdheun lindor, ai nuk trajtohet domosdoshmërisht si një partner i barabartë si Qipro, Greqia dhe Izraeli kur ata diskutojnë të drejtat dhe burimet e kërkimit,” shton Hamdi.

Një hartë e fundit egjiptiane në lidhje me Zonën Ekskluzive Ekonomike të vendit (EEZ) në Mesdheun lindor gjithashtu duket se është më në përputhje me propozimin turk për Kajron sesa kuptimi i mëparshëm Greqi-Egjipt për ndarjen e EEZ-ve të tyre përkatëse në rajon.

Hamdi shton gjithashtu se “antagonizmi” evropian ndaj Turqisë në Mesdheun lindor gjithashtu ka luajtur një rol për ta shtyrë Turqinë drejt afrimit me Egjiptin.

Hapat e ardhshëm

Pavarësisht nga ndryshimet politike, të dy vendet filluan procesin e pajtimit prapa skenave vitin e kaluar. Bisedimet e tanishme diplomatike në Kajro janë frytet e kësaj përpjekjeje. Nëse të dy vendet bien dakord të normalizojnë marrëdhëniet në Kajro, hapi tjetër mund të jetë rivendosja e ambasadorëve të tyre përkatësisht.

Analistët gjithashtu shohin se nënshkrimi i një marrëveshje detare në lidhje me EEZ-të e Mesdheut lindor midis dy vendeve mund të jetë një hap i dytë si rezultat i procesit të normalizimit.

Ndërsa bisedimet vazhdojnë, parlamentet turke dhe egjiptiane kanë vendosur të krijojnë një Grup Ndërparlamentar të Miqësisë, i cili do të jetë gjithashtu i dobishëm në rregullimin e problemeve politike midis dy vendeve, duke ndihmuar normalizimin e marrëdhënieve.

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina