Çfarë na tregon zbulimi më i hershëm i varrosjes në Afrikë për njerëzit

Arkeologët kanë zbuluar varrin e një fëmije, “Mtoto”, i cili ishte prehur 78,000 vjet më parë.

Dihej pak për praktikat mortore të popullatave të Epokës së Gurit në Afrikë, por kjo ka ndryshuar tani pasi shkencëtarët kanë zbuluar një fëmijë të varrosur 78,000 vjet më parë në grykën e shpellës Panga ya Saidi në Kenia.

Analiza e një gropë që përmbante një fëmijë rreth 3 vjeç në një pozicion fetal zbuloi se ajo ishte gërmuar qëllimisht nën vrimën e shpellës, duke e bërë gjetjen varrimin më të vjetër njerëzor të njohur në Afrikë. Shkencëtarët e quajnë fëmijën “Mtoto”, një pseudonim që do të thotë “fëmijë” në Suahilisht.

Zbulimi është rezultat i një projekti kërkimor afatgjatë midis Institutit Max Planck për Shkencën e Historisë Njerëzore në Gjermani dhe Muzeumeve Kombëtare të Kenisë që filluan për herë të parë më 2010, kur filluan gërmimet në vend.

Grupi i shkencëtarëve zbuloi disa nga kockat e fëmijës më 2013 dhe përsëri më 2017 kur zbuluan gropën. U desh ca kohë që ata të kuptonin plotësisht domethënien e asaj që kishin zbuluar.

“Në këtë pikë, ne nuk ishim të sigurt se çfarë kishim gjetur. Kockat ishin shumë delikate për të studiuar në terren,” tha Dr. Emmanuel Ndiema të Muzeumeve Kombëtare të Kenisë.

“Kështu që ne gjetëm një zbulim për të cilin ishim mjaft të ngazëllyer, por do të kalonte pak kohë para se ta kuptonim rëndësinë e tij.”

Pas gërmimit, eshtrat dhe mbetjet përreth sedimenteve më në fund u dërguan në Burgos, Spanjë, ku janë vendosur shkencëtarët CENIEH.

“Ne filluam të zbulonim pjesë të kafkës dhe fytyrës, me artikulimin e paprekur të mandibulës dhe disa dhëmbëve të pastruar në vend,” tha profesor María Martinón-Torres, drejtor i Qendrës Kombëtare të Kërkimit për Evolucionin Njerëzor (CENIEH).

“Artikulimi i shtyllës kurrizore dhe brinjëve u ruajt gjithashtu në mënyrë të mahnitshme, duke ruajtur edhe lakimin e kafazit të kraharorit, duke sugjeruar se ishte një varrim i patrazuar dhe se dekompozimi i trupit ndodhi pikërisht në gropën ku u gjetën kockat.”

Informacion i ri në lidhje me praktikat antike

Zbulimi nuk është më i vjetri në botë, por në Afrikë, ku ka origjinën Homo sapiens.

Pozicioni i kokës së fëmijës, i cili u ngrit nga një mbështetje e ngjashme me jastëkun, sugjeroi që mund të ketë qenë një funeral. Instituti Max Planck thotë se është e mundur që praktika antike mund të jetë përdorur veçanërisht për fëmijët.

Zbulimi është veçanërisht i jashtëzakonshëm për të dhënë një vështrim të ri për atë që na bën njerëz dhe veçanërisht për mënyrën se si i trajtojmë të vdekurit tanë, tha CENIEH. Me sa duket, njerëzit në kohët e lashta në Afrikë i dhanë një kuptim më të thellë fundit të jetës, në vend që thjesht të asgjësonin trupat.

“Kur fillojmë të shohim sjellje ku ka interes të vërtetë për të vdekurit, dhe ato tejkalojnë kohën dhe investimin e burimeve të nevojshme për arsye praktike, atëherë do të fillojmë të shohim mendjen simbolike”, shpjegoi profesori Martinón-Torres.

“Kjo është ajo që e bën këtë kaq të veçantë. Ne po shohim [një] sjellje që ne e konsiderojmë veten kaq tipike për njerëzit, dhe unike, e cila po krijon një marrëdhënie me të vdekurit.”

Mjetet prej guri u gjetën gjithashtu me mbetjet njerëzore – një zbulim që shkencëtarët mendojnë se mund të jetë i lidhur me disa lloje hominini. Ai sugjeron që varrosja mund të ketë ndodhur gjatë një epoke kur ata njerëz filluan të përdorin teknologji të përparuara të mjeteve.

“Shoqata midis varrimit të këtij fëmije dhe mjeteve të Epokës së Gurit të Mesëm ka luajtur një rol kritik në demonstrimin se Homo sapiens ishte, pa dyshim, një prodhues i caktuar i këtyre industrive të dallueshme të mjeteve, në krahasim me speciet e tjera hominin”, vëren Ndiema.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme