Çfarë qëndron pas epidemisë së pjellorisë së ulët dhe organeve gjenitale të tkurrjes?

Shkencëtarët paralajmërojnë se kimikatet nga jeta e përditshme po dëmtojnë përgjithmonë aftësinë tonë për të riprodhuar, ndërsa shkaktojnë një mori kusht eshtë tjera fizike dhe neurologjike transmeton Gazeta e Re.

Në librin e saj të ri, Shanna Swan, një epidemiologe, paralajmëron se burrat janë gjysmë më pjellorë sesa gjyshërit e tyre, me numrin e spermatozoideve që bien më shumë se 50 për qind në më pak se gjysmë shekulli.

Ajo paralajmëron se historitë që ne i konsiderojmë imagjinare, të tilla si The Handmaid’s Tale, ngadalë po bëhen realitet. Shfaqja fituese e çmimeve Hulu bazuar në një libër me të njëjtin emër paraqet një të ardhme distopike ku radikalizmi fetar thekson skllavërimin e disa grave pjellore të mbetura për riprodhimin e vazhdueshëm të njerëzimit.

Ajo paralajmëron për një numër fakte shpërfshirë obezitetin, pirjen e duhanit, alkoolin, mungesën e stërvitjes, sauna të rregullta, dotësit kimikë që ndikojnë drejtpërdrejt në testosteronin dhe estrogjenin.

Ajo citon një shembulltë një njeriu që cilësia e spermës u konsiderua jopjellor pas stresit nga një ndryshimi punës, një partneri përpirjen e duhanit dhe një marrëdhënie të re. Ajo paralajmëron se epshi ndikohet gjithashtu nga të njëjtat kimikat e që ndikojnë në cilësinë e spermës, ndërsa thekson rolin e një dietetë shëndetshme me fruta, perime, mish dhe drithëra.

“Gjendja aktuale e çështjeve riprodhuese nuk mund të vazhdojë më gjatë pa kërcënuar mbi jetesën njerëzore. Është një krizë ekzistenciale globale”, raporton ajo.

Në librin e saj, ajo raporton se kimikatet që gjenden në plastikë, herbicide, pesticide, produkte bukurie, madje edhe pas të dhëmbë sh janë përgjegjëse përuljen e epshit, pjellorisë dhe madje edhe përmasat më të vogla gjenitale të meshkujve.

Juria nuk është në lidhje me këtë fakt të vogël. Studime të shumta konfirmojnë rolin e kimikateve plastike dhe ndotësve në anomalitë e organeve gjenitale.

Ekspozimi i dyfishtë

Në një studim të ri të botuar në revistën e Environment Science & Technology, shkencëtarët raportojnë se mbi 109 kimikate mund të gjenden në gratështatzëna me implikime të gjera në pjellori, testosteron dhe madhësinë e organeve gjenitale. Studimi u krye nga shkencëtarë nga UC San Francis o, i cili identifikoi kimikatet me të paktën 42 kimikate “misterioze” me origjinë nga burime të panjohura.

Kimikatet nuk u gjetën vetëm te gratë shtatzëna, por edhe te fëmijët e tyre të  palindur, duke sugjeruar që kimikatet misterioze mund të udhëtojnë në përplacentë dhe të ndërtohen në një fetus.

Studimin griti alarme për përqendrimin e lartë të kimikateve, veçanërisht sepse shtatzënia është një “periudhë kritike e zhvillimit për rreziqet e ardhshme shëndetësore”, raportojnë ata.

Kimikatet që gjetën përfshijnë pesticide të zakonshme, agjentë hidroizolues dhe veshje anti-ngjitëse që gjenden në enët e gatimit dhe  tenxheret.

Një studimi hershëm nga 2018 i botuar në revistën e Endocrinology Clinical and Metabolism raporton një lidhje midis kimikateve të përdorur anë enët e gatimit dhe pjellorisë së zvogëluar në minjtë meshkuj.

Rezultatet janë në përputhje me thirrjet për ndërgjegjësim dhe veprim urgjent të ngritur nga komuniteti shkencor, pasi studiues të tjerë zbuluan se cilësia e spermës mashkullore njerëzore është degraduar me të paktën 60 përqind që nga viti 1970.

Fajtorët e neglizhuar

Kimikatet endokrine përçarëse (EDC) mund të gjenden në mijëra produkte përfshirë parfume ose plastikë dhe ndërhyjnë në aftësinë e trupit për të prodhuar hormone natyrore.

Disa nga këto kimikate përfshijnë:

BPA (Bisphenol A): Shpesh gjendet në kontejnerë të ripërdorshëm, shishe uji dhe madje edhe në ujë çezme.

Pthalates: Mund të gjenden në pajisjet mjekësore, paketimin e ushqimit, aromat, produktet e bukurisë dhe kozmetikë.

PCB (BifenilePoliklorike): Meqenëse është e paligjshme për 80 për qind më shumë të ngjarë të shkaktojë autizëm te fëmijët e ekspozuar ndaj tij, kjo kimik mund të gjendet akoma në peshk dhe ujë.

Kimikatet endokrine përçarëse janë zbuluar se rezultojnë në deformim të organeve gjenitale te djemtë e rinj, infertilitet mashkullor, endometrioza, diabeti, kanceri i mundshëm, probleme riprodhuese, ADHD, autizëm, IQ i zvogëluar te fëmijët dhe mbipesha.

Kryesor në mesin e tyre janë Kimikatet e Perfluoruara (PFC) që dikur ishin shumë të popullarizuara në enët e gatimit në shtëpi, veçanërisht në ujin e çezmës, paketimin e ushqimit, tiganët që nuk ngjisin, pantallona najloni, veshje të papërshkueshme nga uji, kuti pica dhe veshje të syzeve.

Këtokimikatemundtëgjendennë 99.7 përqindtëAmerikanëvesipasnjëstudimitëkryerngaQendratpërKontrollin e Sëmundjeve, me ndikimetëmëdhanëpjelloridhemadhësinë e organevegjenitale.

Në një studim italian të vitit 2018, 212 nxënës meshkujtë shkollës së mesme të cilët nuk ishin të ekspozuar ndaj kimikateve PFOA (acid Perfluorooctanoic) dhe PFOS (acid Perfluorooctanesulfonic) u krahasuan me 171 burra nga Italia e Veriut që ishin ekspozuar.

Studimi raporton se burrat e rinjtë ekspozuar ndaj kimikateve kishin numër më të ulët të spermës, penis e më të shkurtër dhe spermë më të dobët. Studimi raporton se burrat e rinj me nivele normale ndotë si shshfaqin mesatarisht 12.5 përqind ulje të gjatësisë së organeve gjenitale dhe 6.3 përqind ulje të rrethit.

Pse burrat preken kaq thellë nga këto kimikate? Për një, PFAS dhe testosteroni, një hormon primari zhvillimit seksual dhe riprodhimit, janë shumë të ngjashëm. Si rezultat, trupi i ngatërron ato në nivelet qelizore, duke i thithur ato pa ndonjë efekt natyral që siguron testosterone,dhe vetëm simptomat e dëmshme që sjell PFAS.

Çfarë mund të bësh në lidhje me të?

Ekspertët e shëndetit publik rekomandojnë heqjen e enëve të gatimit jo-ngjitës nga shtëpia juaj, në favor të tiganit hekur, enës prej balte, lugës dhe garuzhdës prej druri. Ata gjithashtu rekomandojnë të shmangni enët e veshura me qeramikë dhe enët prej alumini    të  cilat mund të lëshojnë alumin në ushqim nëse jeni duke bërë ushqime me shumë yndyrna ose acide.

Përmbajtësit e hekurit rekomandohen veçanërisht, së bashku me çelik të pandryshkshëm dee në qelqi ose tigan.

Ekspozimi ndaj BPA, i cili dikur ishte përdorur në shishet dhe gotat e fëmijëve para se të bëhej i paligjshëm, gjithashtu mund të zbutet në mënyrë të sigurt. Ekspertët këshillojnë që të hiqni dorë nga faturat nga arkëtarinë banak, i cili mund të ketë 250 derinë 1000 herë sasinë e BPA që gjendet në një kuti ushqimi. Ata gjithashtu këshillojnë të shmangni ushqimet e paketuara dhe të shpejta, dhe të bëni vaktet tuaja në shtëpi. Së fundmi, ata sugjerojnë të shmangni ujin dhe mobiljet dhe veshjet anti-njollë.

Rënia e pjellorisë

Nivelet e spermës dhe testosteronit po bien në mënyrë drastike tek burrat në të gjithë botën, dhe kjo nuk është pa efekte. Raportet më të vjetra nga vitet 1990 paralajmërojnë rënie të numrit të spermës gjatë 50 viteve të fundit, me njërrit je të anomali vetë tilla si kanceri i testikujve.

Një studim më i fundit i vitit 2017 i botuar në revistën Oxford të Human Reproduction Update ofron analizën e parëndër-gjeneratave të tendencave të pjellorisë mashkullore. Në studimin e spitalit në malin Sinai, u analizuan mbi 7,000 studime, së bashku me studimet e cilësisë së spermës për 42,395 burra.

Burrat që jetojnë në Amerikën e Veriut, Evropë, Australi dhe Zelandën e Re të gjithë treguan cilësi të konsiderueshme të spermës dhe ulje të numrit, të cilat duket se janë për gjysmuar në më pak se 40 vjet. Burrat ngarajone jo-perëndimoresi Amerika e Jugut, Afrika dhe Azia treguan më pak rënie.

Studimi për  mendi dietën, stresin dhe kimikatet që prishin endokrinën dhe pesticidet. Ata gjithashtu raportuan se ulja e numrit të spermatozoideve mund të kalojë gjenetikisht.

Kjo paraqet perspektivë të zymtë për shumicën e shoqërive me një tkurrje të popullsisë së të rinjve,dhe rritje demografiket e të moshuarit. Në vitin 2014, gati 40 përqind e infertilitetit midis çifteve u atribuohejburrave. CDC raporton se gati 1 në 10 çifte lufton me infertilitetin.

Në një intervistë të zymtë për BBC, Dr. Hagai Levine, shkencëtar kryesor në studimin e gjerë të pjellorisë mashkullore, përshkruan se janë”shumë të shqetësuar” për të ardhmen “nëse nuk do të ndryshojmë mënyrat se si po jetojmë, mjedisin dhe kimikatet me të cilat jemitë ekspozuar”.

“Përfundimisht mund të kemi një problem me riprodhimin në përgjithësi, dhe mund të jetë zhdukja e specieve njerëzore”, shton Dr. Levine. /Gazeat e Re.

 

Kategoritë
FamiljeShëndetësi