Çfarë qëndron pas trazirave të dhunshme sektare në Irlandën e Veriut?

E injoruar prej kohësh nga politikanët në Londër, dhuna në një nga rajonet më të djegshme të Britanisë rrit kokën e saj dhe rrezikon një paqe të brishtë Gazeta e Re.

Trazirat në qytetin e Irlandës Veriore të Belfast vazhdojnë midis bandave kryesisht nga unionistët protestantë pro-britanikë dhe republikanët kryesisht katolikë irlandezë.

Bombat me gaz, fishekzjarret dhe makinat që u janë djegur kanë shënuar pothuajse dy javë të dhunës në vazhdim, duke vendosur forcën e policisë midis dy grupeve.

E shtuna, 10 Prill, shënoi përvjetorin e 23-të të Marrëveshjes së Premtes së Mirë të vitit 1998 që i dha fund 30 vjet konflikti në një nga rajonet më të trazuara të Mbretërisë së Bashkuar.

I njohur në mënyrë eufemiste si “Problemet”, konflikti ishte një luftë civile vdekjeprurëse sektare që përfshiu jo vetëm Irlandën e Veriut, por në kulmin e saj arriti edhe në Mbretërinë e Bashkuar kontinentale, gjithashtu.

Periudha e fundit e dhunës nuk ka rezultuar me vdekje, por më shumë se 74 oficerë policie janë plagosur në përleshje.

Që kur u nënshkrua Marrëveshja e së Premtes së Madhe, ka pasur dhunë sporadike, por përplasjet aktuale, që filluan më 30 Mars, shënojnë një përshkallëzim unikisht të rrezikshëm dhe të qëndrueshëm.

 Si filloi këtë herë?

Origjina e krizës aktuale rrjedh pjesërisht nga Brexit dhe pakënaqësia nga nacionalistët britanikë besnikë të Mbretëreshës në Protokollin e Irlandës së Veriut, e cila formoi një pjesë të traktatit që rezultoi në largimin e Mbretërisë së Bashkuar nga Bashkimi Evropian.

Disa nacionalistë britanikë kanë frikë se Irlanda e Veriut de facto mund të ndahet nga Mbretëria e Bashkuar ose të përfundojë duke u trajtuar veçmas nga pjesa tjetër e Mbretërisë së Bashkuar në bazë të marrëveshjes së Brexit.

Tensionet gjithashtu u valuan pas një vendimi të fundit nga Departamenti i Drejtësisë i Irlandës së Veriut për të mos ndjekur penalisht udhëheqësit e lartë nga partia republikane Irlandeze Sinn Fein i cili nuk ndoqi kufizimet e Covid-19 vitin e kaluar, pasi mori pjesë në varrimin e një ish-Ushtrisë Republikane Irlandeze me profil të lartë komandant.

IRA ishte krahu paraushtarak i Sinn Fein dhe donte të bashkohej me pjesën tjetër të Irlandës katolike me shumicë në kulmin e luftës civile.

Grupet paramilitare britanike kanë kapur ngjarjet e fundit duke argumentuar se ata janë duke u margjinalizuar në Irlandën e Veriut dhe sistemi i drejtësisë po trajton ndryshe katolikët e vendit.

Gjatë negociatave për Brexit, çështja e Irlandës Veriore shkaktoi vështirësitë më të mëdha midis Londrës dhe Brukselit.

Republikanët irlandezë menduan se marrëveshja e së Premtes së Mirë ishte paraprakisht që Mbretëria e Bashkuar të ishte pjesë e BE, e cila do të ndryshonte nëse do të kishte një kufi të fortë midis Irlandës së Veriut dhe pjesës tjetër të Irlandës.

Përballë thirrjeve në rritje të Skocezëve për të mbajtur një referendum të dytë për pavarësi dhe që kanë të bëjnë me pasojat e Covid-19, institucioni politik në Londër kryesisht ka injoruar inatet në Irlandën e Veriut.

Qeveria britanike nënvlerësoi gjithashtu ndikimin që Brexit mund të ketë në rajon, veçanërisht midis nacionalistëve britanikë që tani mendojnë se nuk mund të injorohen.

Pse kontestohet Irlanda e Veriut?

Pothuajse 100 vjet më parë, Irlanda e Veriut u krijua për të qetësuar nacionalistët protestantë britanikë të cilët gjithnjë e më shumë mendonin se mund të përfundonin në një Irlandë të pavarur, atëherë një koloni britanike, e cila do të ishte shumicë katolike.

Gjeografikisht, Irlanda e Veriut është pjesë e Irlandës. Politikisht, është pjesë e Mbretërisë së Bashkuar.

Kur Irlanda u bë e pavarur nga Mbretëria e Bashkuar në 1922, një shumicë protestuese Irlanda e Veriut u la pas.

Do të duheshin edhe 50 vjet që diskriminimi anti-katolik të ziente në Irlandën e Veriut, duke krijuar bazën e një lufte civile në MB që do të merrte më shumë se 3.500 jetë njerëzish.

Konflikti pa ushtrinë britanike të vendosur në Irlandën e Veriut, me republikanët irlandezë që luftonin për t’u bashkuar me jugun dhe nacionalistët britanikë që dëshironin të mbeteshin pjesë e Mbretërisë së Bashkuar. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme