Çfarë TikTok dhe rrjetet e tjera sociale dinë dhe mbledhin për ju: Ata gjithashtu kujtojnë se çfarë nuk u dërgua

Kompania kineze TikTok Washington u akuzua për shkeljen e të drejtave të përdoruesve të saj dhe mbledhjen e të dhënave private të tyre, për këtë arsye ata i shënuan ato si një kërcënim i mundshëm për sigurinë kombëtare, megjithatë, është me të vërtetë kështu.

Analistët që merren me rrjetet sociale kanë analizuar të dhënat e mbledhura nga ky rrjet social dhe zbuluan se nuk ka dallime të konsiderueshme krahasuar me aplikacionet e tjera të ngjashme. Një nga ata studiues është Robert Baptiste, ai krahasoi pesë gjëra që TikTok bën me ato që bëjnë rrjetet e tjera sociale.

1. Aplikacioni kujton gjithçka që shkruani, edhe nëse nuk e keni dërguar

TikTok skanon dhe analizon të gjithë informacionin që merr nga korrespondenca juaj si dërgimi i mesazheve, dërgimi dhe marrja. E gjitha thotë kështu në marrëveshjen e tyre të privatësisë dhe përfshin mesazhe që ju shkruani dhe fshini. Kjo mund të duket si një pushtim i madh i privatësisë, megjithatë Facebook e ka përdorur atë për një kohë të gjatë. Nga mesazhet nga Lajmëtarët (të dërguar dhe të padërguar) ata mbledhin informacionin që u nevojitet reklamuesve.

2. Çdo gjë që prekni në ekranin e smartphone-it tuaj mbahet mend

Bazuar në dinamikën tuaj të shkrimit në telefon dhe rrëshqitjen e gishtit nëpër ekran, mund të identifikoheni. Kompania TikTok thotë në marrëveshjen e saj të sigurisë se mbledh ritmin dhe modelin e daktilografisë, por nuk thuhet se për çfarë u duhet.

Këto modele janë shumë domethënëse sepse ato mund të njohin shumë për përdoruesin, nga gjinia te depresioni klinik. TikTok duket se është i vetmi rrjet social që mbledh këto modele dhe ritme.

3. Aplikacioni kujton gjithçka në lidhje me pajisjen përmes së cilës ju keni hyrë në të

Telefonat dhe tabletët tanë TikToku tregojnë shumë informacione, të tilla si adresa IP, modeli i pajisjes, operatori celular, zona kohore, sistemi operativ dhe të ngjashme. Mbledhja e këtij informacioni është standarde në shumë rrjete sociale.

4. Mos harroni kontaktet tuaja

TikTok mbledh kontakte nga drejtoria e përdoruesit, si dhe kontakte nga rrjetet sociale, nëse e keni lidhur atë rrjet social me të tjerët. Gjithashtu, kjo ndodh me lejen tuaj, megjithatë ata mund t’ia kalojnë këtë informacion dikujt tjetër pa lejen tuaj.

Mbledhja e kontakteve nuk është unike për TikTok, sepse pothuajse çdo rrjet social i përdor ato dhe unë ju lejoj të lidhni kontakte.

5. Mblidhni interesat tuaja

Kjo nuk vlen vetëm për TikTok, sepse të gjitha rrjetet sociale përdorin ato që ju interesojnë, ato ju ofrojnë përmbajtje të tillë në mënyrë që të vazhdoni të përdorni platformën. Algoritme të veçantë përdoren për t’i bërë faqet tuaja në shtëpi të përshtatura për ju. Kjo është problematike sepse pa dijeninë e përdoruesit, mund të ndodhin manipulime dhe nënfytyra të ndryshme të përmbajtjes ose fshehje e qëllimshme e përmbajtjes.

Studiuesit arritën në përfundimin se TikTok nuk ka ndonjë sjellje veçanërisht të dyshimtë, megjithatë, ajo që rrjetet sociale mbledhin për ne është shumë, prandaj është e nevojshme të mbroheni me mençuri.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji