Danimarkë: Jo të bardhët nuk duhet të kalojnë 30% të çdo lagjeje

Në kushtet e fundit kundër pakicave të vendit, Danimarka do të mbulojë numrin e njerëzve “jo-perëndimorë” në lagje transmeton Gazeta e Re.

Danimarka ka njoftuar se do të kufizojë numrin e pakicave etnike në lagje deri në 30 përqind në një përpjekje të dukshme për të “zvogëluar rrezikun e shoqërive paralele fetare dhe kulturore”.

Disa e kanë quajtur vendimin për të kufizuar banorët “jo-perëndimorë” si një ide “supremaciste të bardhë” që shmang trajtimin e racizmit në vend dhe i mban komunitetet e emigrantëve të integrohen në shoqëri.

Njoftimi nga qeveria Socialdemokrate do të heqë termin e diskutueshëm “geto” që po përdoret aktualisht në legjislacion për të përshkruar lagjet e emigrantëve.

Në vend të kësaj qeveria do të zgjedhë termin “jo-perëndimor” duke argumentuar se lagjet nuk duhet të lejojnë që pakicat etnike të kalojnë 30 përqind brenda 10 vjetësh.

Danimarka ka pasur disa nga politikat më drakoniane të imigracionit në Evropë, të cilat partia e majtë Social Demokratike e udhëhequr nga Kryeministri Mette Frederiksen ka vazhduar që nga marrja e pushtetit më 2019.

Në vitin 2015, vendi lëshoi një seri reklamash të diskutueshme në gazetat libaneze që paralajmëronin refugjatët të qëndrojnë larg.

Vendi në vitin 2017 miratoi një të ashtuquajtur ‘ligj për stolitë’ që do të shihte shtetin të konfiskonte pasuri nga refugjatët mbi 1,300 dollarë duke përdorur të ardhurat për të paguar mirëmbajtjen e tyre. Kombet e Bashkuara e përshkruan vendimin si “në minimum çnjerëzor dhe degradues”.

Në vitin 2018, qeveria e djathtë daneze prezantoi ligje që vetëm thelluan ndarjet etnike në vend duke përcaktuar zona me më shumë se 50 përqind të pakicave etnike si “zona geto”.

Sipas propozimeve, fëmijët do të ndaheshin me forcë nga prindërit e tyre, duke filluar nga një për të marrë arsim special. Krimet e kryera në zonat e getos mund të rezultojnë gjithashtu në një dënim të dyfishtë.

Megjithatë, dënimi ndërkombëtar nuk i ka dëmtuar qeveritë e njëpasnjëshme që vendosin legjislacionin rritës drakonian. Kohët e fundit, shteti danez krijoi një ishull ku do të dëbonte refugjatët derisa çështja e tyre të procedohej.

Edhe ndërsa lufta civile në Siri vazhdon, qeveria daneze i konsideron pjesët e vendit të kontrolluara nga regjimi i Asadit mjaft të sigurta për të kthyer refugjatët. Këtë vit ai u bë vendi i parë evropian që dëboi sirianët përsëri në vend.

Njoftimi i fundit është pjesë e një konsensusi politik anti-emigrant që është shfaqur në vendin që përfshin të majtën dhe të djathtën.

Pas vendimit të fundit, një aktivist tha, “ne duhet të ndalojmë vendosjen e Danimarkës në një piedestal progresiv.”

Në vitin 2018 vendi ndaloi mbulesën e fytyrës për gratë myslimane, të cilat aktivistët e qortuan duke miratuar ligje që “shënjestrojnë ekskluzivisht pakicën muslimane”.

Gjithnjë e më shumë myslimanët mendojnë se janë bërë dhi kurbane në vend. Në prag të zgjedhjeve të vitit 2019, kishte një rritje të retorikës anti-muslimane që rezultoi në krime të urrejtjes kundër komunitetit. /Gazeta e Re.

Kategoritë
BotaLajme