Derisa në Kosovë po diskutohet për mbulesën Mbretëresha Elizabeth emëron një këshilltare me mbulesë

Sultana Tafadar,  e cila ishte nga një pakicë etnike në Angli dhe u emërua si këshilltare në “Këshillin e Mbretëreshës” më 21 mars, tregoi historinë e ngritjes së saj në krye të profesionit të saj pavarësisht të gjitha vështirësive që u përball, transmeton Gazeta e Re

Lindur në një familje nga Bangladeshi në Luton, afër Londrës, Tafadar mban postin e Këshilltares të Mbretëreshës, duke këshilluar shtetet dhe organizatat ndërkombëtare për të drejtat e njeriut dhe ligjin ndërkombëtar.

Tafadar tha se procesi i emërimit në këtë post nuk ishte i lehtë dhe ishte një rrugëtim i gjatë dhe i vështirë.

“Nëse shikoni numrin e grave të emëruara në Këshillin e Mbretëreshës, numri nuk është aq i lartë. Vetëm 575 gra janë emëruar. Nga minoritetet aktualisht janë emëruar rreth 34 gra, dhe kur bëhet fjalë për gratë me mbulesë , ne jemi vetëm 2 dhe unë jam avokatja e parë me mbulesë”, theksoi ajo

Ajo tregoi se gratë me prejardhje të pakicave etnike dhe gratë me mbulesë përballen me vështirësi të ndryshme në jetën e biznesit

“Kur fillova këtë punë, isha i vetmi person me shami në gjykatën penale dhe shkoja në gjykatë. Shpesh ndodhte një heshtje e madhe në gjykata dhe ata nuk ishin të sigurt se kush isha dhe çfarë po bëja. Ata pyesnin nëse isha e akuzuar, shpesh nëse isha përkthyese, por unë thosha: “A jeni ju avokati i çështjes?” “Ata nuk do të kishin pyetur. Pra, ka sfida që njerëzit bëjnë supozime se kush jeni, që ju duhet t’i kapërceni. Ata bëjnë supozime për aftësinë tuaj dhe duhet kohë për t’i thyer ato supozime. Këto janë llojet e sfidave që unë jam përballur gjatë gjithë karrierës sime”, u shpreh ajo.

Tafadar tha se ishte një ironi shumë e trishtueshme, kur iu kujtua vendimi i Gjykatës së Lartë franceze se “ndalimi i mbulesës për avokatët nuk përbën diskriminim” rreth dy javë përpara se të emërohej në Këshillin e Mbretëreshës.

“Unë jam emëruar në Këshillin e Mbretëreshës në Angli, gjë që tregon se jam në 2 përqindëshin e parë të profesionit ligjor. Kam veshur hixhabin tim në emërimin tim në këtë pozicion. Avokatët e tjerë mbajnë paruke, por unë jam i përjashtuar nga veshja e tyre. Megjithatë në Francë është një skenar krejtësisht tjetër, ku avokatët nuk lejohen të mbajnë shami për të shkuar në gjykatë, gratë nuk lejohen të përmbushin kapacitetin dhe potencialin e tyre të plotë gratë nuk po lejohen në të gjitha aspektet e jetës, jo vetëm në gjykatë”, tha ajo.

Tafadar, në mesazhin e saj për gratë në mbarë botën të cilat janë të ekspozuara ndaj llojeve të ndryshme të diskriminimit dhe luftojnë me këto vështirësi, tha: Megjithatë, është e rëndësishme të këmbëngulësh dhe të mos dorëzohesh, dhe këto pengesa mund të bëhen pengesa që mund të zbresin. dorën tonë, për fat të keq, ka disa struktura të integruara që na pengojnë të arrijmë potencialin tonë të plotë, por na takon ne të vazhdojmë dhe t’i çrrënjosur të arrijmë për të plotësuar. /Gazetaere

 

Kategoritë
BotaLajme