Dëshmia: si veproi një spiun i Mossad-it në Turqi

Një anëtar i rrjetit prej 15 operativësh që punonin për agjencinë izraelite të inteligjencës Mossad në mbledhjen e informacioneve për palestinezët në Turqi tha se kishte marrë mijëra euro për dokumente dhe se ishte takuar me një oficer të lartë të Mossad-it në Zvicër, shkruan e përditshmja turke Daily Sabah.

“U takova ballë për ballë me një zyrtar të Mossad-it, ai më mësoi të kodoj skedarë në një kompjuter portativ,” thotë M.A.S. për Daily Sabah.

Më tej në gazetë thuhet se ky operativ kishte një kompani që ofronte shërbime konsulence për studentët e huaj që studionin në Stamboll.

Mossad e kontaktoi për herë të parë në dhjetor 2018 përmes agjentit A.Z., i cili e kontaktoi atë përmes aplikacionit WhatsApp.

Ka marrë mijëra euro për dokumente

Më pas nga M.A.S. kërkoi informacion për punën e tij, duke pretenduar se ai ka klientë me origjinë arabe në Gjermani, fëmijët e të cilëve duan të studiojnë në Turqi.

Pastaj agjenti pyeti se si studentët palestinezë regjistrohen në universitetet turke dhe cilat përfitime u sigurohen atyre nga autoritetet shtetërore dhe komunale të Turqisë.

Një javë më vonë, M.A.S., i cili i dërgoi të dhënat një agjenti të Mossad-it, mori qindra euro përmes Western Union.

Kjo ishte pagesa e parave që mori në tre vitet e ardhshme.

M.A.S. gjithashtu ka rënë dakord të punojë në një dokument të veçantë për OJQ-të palestineze në Turqi për Mossadit, agjentin e të cilit ai u takua në vitin 2019.

A.Z. ai i tha se kishte një mik të ngushtë, inicialet M.C., i cili donte të ndihmonte popullin palestinez.

Ky mik kishte një oficer tjetër në këtë rast, i cili i tha M.A.S. se si punon për Bashkimin Evropian dhe si mund të komunikojnë përmes Protonmail.

M.A.S. ai tha se mori mijëra euro për dokumentet dhe se si i tërhoqi dikur paratë në një treg në Batisehir, Stamboll, duke treguar letërnjoftimin dhe llogarinë e tij.

Mossad gjithashtu donte të dinte se si palestinezët që vijnë në aeroportin e Stambollit dhe që më pas nuk mund të largohen për shkak të COVID-19, marrin ndihmë.

Takimet në Zyrih, pagesa 10,000 dollarë

Të dy qëndruan në kontakt deri në prill 2021, kur M.C. e ftoi M.A.S në një takim në Evropë dhe i tha se do t’i paguheshin të gjitha shpenzimet.

M.A.S. mori një letër ftese nga ESGC (European Student Aid Center) nëpërmjet Sekretarit të Përgjithshëm të Zvicrës në Stamboll.

M.A.S. mori një vizë për Zvicrën brenda një ore, udhëtoi në këtë vend dhe takoi A.Z. në aeroportin e Zyrihut.

Ai supozon se A.Z. është 60 deri në 65 vjeç dhe i gjatë rreth 180 centimetra.

I dhanë 500 euro dhe u transferuan në një hotel dhe në një hotel tjetër takoi M.C dhe mësoi në dhomën e tij si të kodonte skedarët Word në Protonmail.

Ata vazhduan komunikimin e mëtejshëm përmes Protonmail.

M.A.S. tha se ai shkoi edhe një herë në Zyrih në gusht, ku takoi M.C. dhe një burrë të quajtur John.

Kur M.A.S. dyshohet se anëtarët e agjencisë së inteligjencës, M.C. ai i tha atij se ai mund t’i konsideronte ata si “një organizatë të ngjashme me inteligjencën, detyrat e së cilës janë kërkimi për institucionet e BE”.

Për tre vjet, M.A.S. mori afër 10,000 dollarë, sipas mediave turke.

Arrestohen 15 spiunë në një operacion sekret

U njoftua të enjten se Organizata Kombëtare e Inteligjencës Turke (MIT) kishte çmontuar një rrjet operativësh që punonin fshehurazi për Mossad-in dhe kryenin aktivitete kundër kundërshtarëve izraelitë dhe studentëve të huaj në Turqi.

Rrjeti, i cili përbëhet nga pesë baza të veçanta me tre persona secila, u monitorua nga njësitë e MIT për një vit.

Pas shkëmbimit të informacioneve me policinë, njësitë antiterroriste arrestuan 15 spiunë në një operacion sekret në katër provinca.

Thuhet se spiunët i dhanë Mossad-it informacion për studentët e huaj në universitetet turke, dhe veçanërisht për ata që mendohej se mund të punonin në industrinë e mbrojtjes në të ardhmen. /tesheshi.com/

Kategoritë
BotaLajme